1. Dacă se citește această carte despre Constantin Brâncuși (apărută la Editura Dacia, 1977), se va observa câte un strat sau substrat de psihanaliză tot la câteva rânduri. De exemplu: ”Cu timpul, începu să poarte basc și-și lăsă mustață și barbă, însemne ale îndeletnicirii sale. Purta un cap de bătrân pe umerii săi tineri, datorită faptului că trăise printre oameni mai în vârstă o bună bucată de vreme” (p. 31).
 2. Un alt amănunt care mi-a atras atenția, de data aceasta în privința pluridisciplinarității, constă în frecventarea cursurilor Facultății de Medicină de către Brâncuși la auzul cuvintelor profesorului său, August Hegel: ”Un sculptor care nu știe anatomie e pierdut, dragă Brâncuși. Anatomie!… Profesorul adăuga: Michelangelo a învățat să sculpteze făcând disecție. Astfel Constantin ajunse să asiste la disecțiile ce se făceau la Facultatea de Medicină” (p. 34).
 3. ”De multe ori trebuie să ne amintim noi înșine de propriile noastre dorințe” (p. 39).
 4. ”…dragostea e ca o bucată de pâine. Mănânci din ea când ți-e foame; apoi, o lași pentru a crea” (p. 44).
 5. ”Natura nu-și pietrifică sentimentele” (p. 40).
 6. ”Am învățat că toți trăim o singură viață, că pietrele și copacii sunt ca și oamenii și animalele, creația naturii; dacă din nesocotință rupem legătura dintre noi și natură, nu mai suntem nimic” (p. 40).
 7. ”Natura nu creează doar lucruri pure. Noi, oamenii, n-am putea trăi într-o astfel de puritate artificială. Avem nevoie și de ceva opus purității. Da!, avem nevoie și de murdărie. Ce crezi că s-ar alege de recoltele noastre dacă n-ar exista și gunoiul?” (p. 40).
 8. ”Oricui i-ar fi explicat, tot n-ar fi înțeles. Trebuia doar să-ntindă mâna și ar fi avut o soție frumoasă, o casă confortabilă, un post sigur, un venit bun. Iar el dădea cu piciorul la toate” (p. 44).
 9. ”Prietenii îi spuneau că este încăpățânat ca un catâr. De îndată ce o idee punea stăpânire pe el, nimeni nu-l mai putea întoarce din drum. Un ”da” odată spus, valora mai mult decât o mie de ”nu”, dar nu suporta să se explice, să se apere, să ceară scuze altora” (p. 45).
 10. ”Dacă un om știe unde vrea să meargă, ajunge acolo cu ajutorul Domnului”, obișnuia să spună Sofron (p. 45).
 11. ”Ajuns la Rorschach, în Elveția, îi fu imposibil să găsească de lucru și bătu cu piciorul drumul de munte spre Zurich, cerșind” (p. 49).
 12. ”Ajunsese până aproape de moarte; dar ceea ce era să sfârșească printr-un dezastru se transformase, pentru el, într-un miracol, într-o adevărată revelație spirituală. Își dădea seama că omul poate să scape oricând de mizerie. El își poate apropia această eliberare prin muncă disciplinată – o disciplină care în cele din urmă elimină eul și aduce cu sine cea mai intensă și mai senină bucurie” (p. 50).
 13. ”…acele dorințe senzuale care implică pierderea puterii de a discerne, afirmând că răul și binele sunt vecini apropiați” (pp. 50-51).
 14. ”Când n-avea bani, mânca pâine și brânză. Număratul și economisirea fiecărui ban deveniseră ceva obișnuit pentru el” (p. 57).
 15. ”Când Alexandru descoperi că amicul său (Brâncuși) avea ureche muzicală și voce plăcută, că timp de câțiva ani cântase în corul bisericii, începu să-l ia cu el, din când în când, la biserica română. Diaconul fu foarte mulțumit că are un cântăreț nou care știa să citească Psaltirea chiar dacă era scrisă în chirilice și îi plătea cinci franci pe oră. Curând, Constantin avea să câștige binișor și asista la slujba ce nu se deosebea mult de cea din satul său. Se simțea bine în ”Casa Domnului”, cum o numesc țăranii, și cânta din toată inima, fiind foarte des lăudat de paraclisier. Dacă icoanele n-ar fi fost mai viu colorate și mai noi, ar fi crezut că e acasă în sat” (p. 56).
 16. Spăla vesela la restaurantul lui Brabant, dar nu se simțea umilit: ”Mâinile spală farfurii, iar mintea mea sculptează”, obișnuia să spună (p. 59).
 17. Etc.

Alin LEȘ
@2012. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.