Lucrarea „MONOLOGURI PSI despre CUPLUL MODERN. PSIHOLOGIE APLICATĂ” își propune să existe pe piață ca un efort de conjugare a unui anumit tip de cunoaștere a omului și, în speță, a cuplului. Expresia emoțională a actelor noastre comportamentale ar putea fi nota esențială a acestei lucrări. Am îndrăzni să vorbim despre un management al spațiului psi care se revarsă în existențialitatea autorului, cât și despre o industrie a sentimentelor din inter-spațiul cuplului identificat prin observația directă. 

Într-un cuplu uman există, preponderent, o nevoie de securitate reciprocă dată de funcția atașamentului, indiferent de genul, etnia sau vârsta partenerilor. Problema s-ar pune la fel și din punct de vedere etologic. Interiorizarea a ceea ce distanța dintre cei doi expune este un aspect pe care am încercat să-l excelez livresc. Relația cu partenerul de viață, adesea cu note de Cioran sau Noica, devine un semn de exclamație al existenței și fenomenologiei. „Cogniții iraționale”, „inconștient”, „psihic”, „narcisism”, „suflet”, „dediferențiere”, „iubire” sunt doar câțiva dintre termenii care au creat conexiuni ai unei dezbateri sub forma monologurilor psi. M-am implicat direct și indirect în situațiile dezbătute în aceste monologuri psi și, dincolo de orice aporie, am apelat la ceea ce Socrate și, parafrazat, Emil Cioran, trasau ca punct de plecare pentru orice psiholog: „Cunoaște-te pe tine însuți!”. Influența cioraniană plecată de la „arta de a fi psiholog” au marcat rândurile acestei lucrări, cel puțin prin stilul redactării. Am putea s-o încadrăm în rândul lucrărilor de „beletristică științifică”. 

Dacă în prima parte a monologurilor, am încercat să descifrez sensurile psi ale unei relații sentimentale, fără să mă raportez la vreo sursă bibliografică (monologurile 1-18, cu excepția monologurilor psi 2, 3 și 11), în partea a doua am apelat la „ajutoare” pentru a completa și întregi ideile expuse (monologurile 19-24). 

Lucrarea este recomandată în special iubitorilor de psihologie și de filosofie, dar și celor cu studii de sociologie, antropologie, psihanaliză, psihiatrie, criminologie cât și tuturor celor interesați de problematica cuplului.

[„Cuvânt înainte” la „Monologuri PSI despre cuplul modern. Psihologie aplicată”
(pe ultimă sută de metri în tipografie)]

Alin Leș
@2013. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.