În „Hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.83/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei”, art. II, pct. 1 – 5 privesc în mod direct Institutul de Criminologie din România. Redăm din „Hotărârea” mai sus amintită:

Art.II – (1) La data de 1 ianuarie 2007, Institutul Naţional de Criminologie din subordinea Ministerului Justiţiei se desfiinţează.

(2) Până la data prevăzută la alin.(1):

a) întregul patrimoniu al Institutului de Criminologie va fi inventariat de o comisie numită prin ordin al ministrului justiţiei şi predat pe bază de protocol Ministerului Justiţiei.

b) documentele în lucru aparţinând Institutului Naţional de Criminologie vor fi inventariate şi preluate de Ministerul Justiţiei, printr-o comisie constituită prin ordin al ministrului justiţiei.

(3) De la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se sistează încadrarea posturilor vacante din statul de funcţii, precum şi orice modificare a raporturilor de muncă ale personalului angajat în cadrul Institutului Naţional de Criminologie, cu excepţia transferului prevăzut la alin.(5).

(4) Cele 32 de posturi aprobate pentru Institutul Naţional de Criminologie se desfiinţează, cu excepţia a 19 posturi de personal de specialitate din categoria consilierilor juridici, sociologilor, psihologilor sau a filologilor, precum şi de funcţionar public şi personal contractual ocupate în prezent şi care vor fi redistribuite în cadrul aparatului propriu al Ministerului Justiţiei, în funcţie de necesităţi.

(5) În termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri:

a) personalul de specialitate din categoria consilierilor juridici sau a filologilor, funcţionarii publici şi personalul contractual încadraţi la Institutul Naţional de Criminologie poate opta pentru transferul pe posturile redistribuite potrivit alin.(4).

b) personalul de specialitate din categoria psiholog şi sociolog poate opta pentru transferul pe posturi de consilier de probaţiune.

În loc de concluzie (I)

Se cunoștea cu 2 ani înaintea termenului că Institutul de Criminologie se va desființa. Premeditarea publică s-a efectuat printr-o Hotărâre de Guvern. 

La 6 ani după desființarea Institutului de Criminologie, avem:
– studii longitudinale precare în penitenciare;
– o lipsă acută de studii publicate ale psihologilor specializați în victimologie, în mod expres;
– o lipsă acută a psihologilor cu specializare expres în criminologie (nu poți preda și nu poți scrie lucrări de specialitate în domeniul Criminologiei dacă nu ai efectuat studii expres de criminologie);
– o ambiguitate fenomenologică a fenomenului devianței sociale;
– o atitudine defensivă și nonpragmatică în privința delincvenței (factorii decisivi se întrepătrund negativ-armonios);
– un sistem social incoerent (puțin spus) în ceea ce înseamnă/reprezintă prevenția, cu studii de cercetare și cu poziții oficiale (vezi Franța: întâlniri ale reprezentanților unor comisii de „Psihiatrie și sănătate mentală”, „Etică și drept”, „Medicină legală”, „Sănătate publică”, „Sănătatea mentală a adolescentului”, „Biologie”, „Deontologie medicală”, „Chirurgie” etc.).
-etc.

În loc de concluzie (II)

Ca popor român, suntem într-un contrasens fenomenologic pe perioadă nedeterminată. Individualitatea conjuncturală mai poate face unele minuni.

Alin LES - psiholog criminolog, psiholog poligraf

Alin LEȘ
©2013. Toate drepturile rezervate
Societatea Română de Criminologie și Criminalistică, Filiala Sibiu, Președinte

 

2 gânduri despre „CUM A MURIT INSTITUTUL DE CRIMINOLOGIE DIN ROMANIA

  1. Stimate Domnule Gherda,

    probabilitatea ca ceva să se schimbe are șanse reale atunci când se face constant. Când răul este prea constant, vorbim de o intricare a lui în „sufletul binelui”. Sunt crime morale care se întâmplă zilnic pentru că fiecare dintre noi permitem zilnic acest lucru…
    „Umanitate decăzută” va deveni, în timp, unul dintre constructele cele mai uzitate în criminologie.

    Cu deosebită considerație,
    Alin LEȘ

  2. SALUT .Nu se doreste insanatosirea / preventia fenomenului deviant ,infractional sub nici o forma ,se doreste can-can si stiri negative in mass media spre deliciul unei categorii a populatiei care aplauda si urmareste cu interes stirile de la ora 17 .Ma duce cu gandul la Psihologia Multimilor ,exista un capitol intitulat ,,MASELE ASA ZIS CRIMINALE ” foarte elocvent cred eu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.