Competenta profesionala in psihologie judiciara – evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf se compune, de departe, din mai mult decat formarea in sine. Pe langa pasiunea, psihologia clinica, psihopatologia, psihologia judiciara, psihologia personalitatii, criminologia etc. din cadrul formarii, teologia, prin unele laturi ale ei, aduce un plus fenomenului mare numit „minciuna” sau celui direct tintit in speta, „comportamentul simulat”.

Biblia, in diferitele sale locuri (capitole si versete), surprinde fenomenul global numit „minciuna”. Consideram ca, orice psiholog care achieseaza nevoii criminalistice si civice/civile din el insusi, poate gasi un sprijin (cel putin informativ) care sa-l orienteze in competentele sale. 

Exemplu de validare biblica a minciunii (termen acceptat de nonprofesionisti in limbajul comun) sau a comportamentului simulat (termen acceptat de comunitatea stiintifica si care implica efectul emotiilor/starilor emotionale in plan comportamental prin intermediul modificarilor la nivel fiziologic):

„Mare pata e pe un om minciuna; ea va fi pururi in gura nemintosilor.
Mai bun e un hot decat un mincinos vestit, dar pe amandoi ii paste prabusirea.
Naravul mincinosului il umple de ocara, iar rusinea va fi de-a pururi cu el”.  

(Intelepciunea lui Isus, Fiul lui Sirah, cap. 20, v. 24-26)

Alin LEȘ
Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu, Presedinte
©2013. Toate drepturile rezervate

2 gânduri despre „PSIHOFIZIOLOGIE CRIMINALISTICA / POLIGRAF si TEOLOGIE

  1. Stimate Domnule psiholog criminalist Marian Taifas,

    cuvintele Dvs. pe acest blog profesionist sunt mai mult decat binevenite. Intr-adevar, este dificil sa coagulezi doua forte, a psihologiei cu a teologiei, insa cred ca acest lucru este posibil in momentul in care se reuseste definirea corecta a amandurora, indicarea metodologiilor cu care amandoua opereaza si, bineinteles, acuratetea logicii prin care reusesti sa expui. Din pacate, psihologia este deficitara in multe, precum si religia, atat academic, cat si pe teren. Insa ne straduim sa exoneram nestiinta din nestiinta si sa taxam nestiinta din ignoranta. Viata este prea scurta pentru nimicuri.

    Cu deosebita consideratie,
    Alin LES
    Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu, Presedinte

  2. Sunt placut impresionat de cele primite.Observ o aplecare serioasa asupra acestei teme,sincer ma bucura,vad ca incep sa gasesc si alti oameni care au aplecare spre aceste aspecte.Mi-ar placea sa stiu cit mai multi oameni interesati de aceste aspecte.Imi place si ideea unei filiale a Societatii Romane de Criminologie si Criminalistica.Doamne ajuta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.