„Medicina judiciara”, de Mihail Kernbach (1958, Editura Medicala).
O carte grea, la propriu si la figurat, cu multa transmisie informationala. Redau cateva aspecte legate de examenul medico-judiciar al petelor de sperma, examen care intra si sub incidenta psihologului criminolog (inexistent, inca, in cadrul anchetelor penale si civile). Este de prisos sa mai amintim de cazurile cu autori necunoscuti/neidentificati in privinta crimelor din Romania: aproximativ 50%.

„In toate infractiunile sexuale este indicata identificarea petelor de sperma.

Aspectul general al acestor pete constituie indicii de orientare. Ele sunt dure, pe lenjerie au un contur neregulat, in harta geografica; pe stofe sau alte obiecte dure au un aspect de solzi sau dire albe stralucitoare, foarte friabile. Supuse la lumina ultravioletă (in camera obscura), au o fluorescenta alba-albastruie. Aceasta culoare nu este patognomonica (adica nu se poate pune un diagnostic pe baza ei), deoarece si petele de urina, mucus au aceeasi fluorescenta sau una foarte apropiata. 

Cercetam apoi cristalele Florence in pata macerata. O picatura de pata se amesteca cu o picatura din reactivul Florence (solutie iodo-iodurata) sau dintr-o solutie saturata de acid picric (substanta exploziva, toxica, cu formula chimica C6H3N3O7 ; se mai numeste trinitrophenol). Se acopera cu o lamela (dupa o prealabila amestecare a solutiilor) si se examineaza la microscop. Cand pata va fi de sperma, vom obtine cristale de periiodura de colina (lichidul Florence) sau de picrat de spermina. In primul caz, ele au o culoare bruna-castanie, sub forma de lance, de forme si marimi variate; in al doilea caz, cristalele sunt aciforme, coniforme sub forma de lame romboide. Aceste cristale se obtin si cu alte excretii: sputa, secretii vaginale, uterine, lichid prostatic sau uretral. De aceea, reactia Florence are valoare de probabilitate si nu de certitudine. Azi laboratorul dispune de numeroase metode biochimice. 

IMG_4087

Proba de certitudine va fi atunci cand se pun in evidenta spermatozoizii direct in pata sau cand se va cerceta spectrul de absorbtie specific spermei.

Detectarea spermatozoizilor se face prin macerarea unui mic fragment de pata sau prin destramarea foarte atenta si fina a fibrelor pe care se afla pata (camasa, chiloti etc.). Se introduc fibrele intr-o solutie de eritrozina amoniacala 1/200 pentru cateva minute si apoi se supracoloreaza cu albastru de metilen 0,05%. Se deshidrateaza si se monteaza in balsam de Canada. Se cerceteaza la microscop cu imersie. Capul spermatozoidului va fi colorat in violet intens si coada in albastru. Evidentierea a 1-2 spermatozoizi intregi permit diagnosticarea certa a petei de sperma. Aceeasi valoare probatorie o are si spectrul spermei (spectograful Féry).

In afara de petele de sange si de sperma, laboratorul medico-judiciar va putea identifica urmele de saliva, urina, materii fecale, meconiu (materia fecala eliminata de fat la nastere; excrementele fatului) etc.”. 

Alin LEȘ
Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu, Presedinte
©2013. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.