J.B. Watson, la 1924, a plecat la drum cu urmatoarea provocare:

„Dati-mi 12 copii sanatosi, bine dezvoltati si o lume particulara in care sa-i cresc si va garantez ca il iau pe unul la intamplare si il formez, astfel încat sa devina specialist in oricare domeniu doriti; voi face din el avocat, artist, comerciant si, da, chiar cersetor si hot, indiferent de talentele, inclinatiile, tendintele, capacitatile, vocatiile si rasa stramosilor lui”.

De altfel, si el si B.F. Skinner au mers pe ideea mediului care isi pune total amprenta asupra personalitatii umane. Intr-adevar, Skinner a exptrapolat rezultatele de la animale la oameni in urma experimentelor, deci a comportamentelor observabile. Insa conditionarea operanta este atat de actuala in cazurile unde factorii situationali impun repetarea comportamentului (vezi cazul scoptofiliei).

Skinner s-a inspirat din Darwin si din teoria evolutiei, teorie care este, la baza, falsa din punct de vedere stiintific (vezi https://alinlesub.wordpress.com/2013/08/21/materialism-stiintificdialectic-si-falsa-lui-baza-stiintifica-darwinismul-si-cercetarea-in-stiinta-inapoi-la-izvoarele-necontrafacute/ si https://alinlesub.wordpress.com/2013/08/28/materialism-stiintificdialectic-si-falsa-lui-baza-stiintifica-darwinismul-si-cercetarea-in-stiinta-inapoi-la-izvoarele-necontrafacute-ii-posibile-raspunsuri-la-nivelul-subconstientului-colectiv/).

Skinner are contributiile sale revolutionare la dezvoltarea psihologiei, precum Freud. Si-atunci, mai explica totalmente conditionarea operanta faptul ca mediul este, in intregime, responsabil de formarea personalitatii? „Pulsiunile” lui Dollard si Miller, „variabilele cognitive” ale lui Bouchene si Mischel… ?!

Scoptofilia. „Recompensa” si „pedeapsa” in psihofiziologie si in clinica cercetarii psihologiei criminologice, in Les, A. (in curs). Tratat de psihologie criminologica

Alin LEȘ
Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu, Presedinte
©2013. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.