Exista profesori universitari, cu doctorat in psihologie, care afirma raspicat ca tulburarea de personalitatea antisociala nu face parte din sfera psihopatologiei, ci este doar „ceva” incadrat in niste clasificari. X adult (19-20 de ani), care ucide doi minori, in urma „expertizei psihologice” (doar testul Szondi!) este declarat „normal” de acesta, adica cu tulburare de personalitate antisociala neincadrabila in vreun sistem de clasificare psihopatologica!

Un lucru de baza pentru explicarea actului criminal sta in cunoasterea psihopatologiei clinice (din psihologia clinica) si a unui lucru de baza: pana la 18 ani, tulburarea de personalitate antisociala se dezvolta treptat prin tulburarea opozitional-sfidatoare (prima copilarie) si tulburarea de conduita (a doua copilarie, 11/13-18 ani). Exista si praguri ale dezvoltarii persoanei (Erickson) de care ar trebui sa se tina seama in integrarea informatiei despre infractor. Sa nu uitam de trasaturile callous unemotional (DSM V). Insa de la a absolutiza o metoda de investigare psihologica pana a nu cunoaste lucruri elementare in analiza psiho-criminologica a infractorului, este cale lunga. 

Rar mi-a fost dat sa aud astfel de aberatii din partea unui profesor universitar cu studii de doctorat in psihologie si atestat de libera practica (si) in psihologie clinica! 

Alin LES
Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu, Presedinte
©2013. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.