(…) Ieri am avut un caz de tulburare de personalitate schizo-afectiva (59 de ani, femeie). Pe la 33 de ani avea diagnosticul de schizofrenie, iar pe la 40 de tulburari afective bipolare (I si II). Rupta partial de realitatea zilei, femeia se ridica usor de pe scaun in timpul interviului clinic. Undeva pe la finalul acestuia ne-am gandit la posibilele arsuri in zona anala (ne-a declarat ca era emotionata), mai ales ca una dintre temele delirului erotic era homosexualitatea si analitatea („Vreti sa va arat cum se face anal? Prin micsorarea inelului vaginal…”). Unii au zambit mai mult sau mai putin, altii s-au sfiit… Mama a doi copii si cu un sot decedat de zece ani, femeia relata cum „curge sange in chip nevazut” si cum ea stie cum se practica „sexul stiintific”.  Recunostea inimos ca vorbeste cu Dumnezeu (delirul mistic) si ca traieste intr-o alta dimensiune (delir de grandoare). Ne avertiza ca americanii vor veni dupa dumneaei si dupa unul dintre copii, acestia trebuind sa se prezinte la granita pentru a putea fi reperati de nava spatiala pentru a fi dusi in cosmos (delir de persecutie). Observam insertia gandurilor ca tema a delirului: faptul ca toti oamenii de stiinta au plecat din Carpati si ca ea stia de pe vremea lui Ceausescu ca vor aparea celularele. La cinci secunde distanta ne reamintea ca trebuie chemat Sorin, baiatul mai mic care o ingrijea acasa, cu ovulele pentru a si le introduce in vagin (i s-au taiat din toate organele in chip nevazut), chiar daca numai acasa putea acest lucru datorita irigatorului pe care spitalul nu-l detinea. Tipica schizofreniei, „salata de cuvinte” (repetarea unor cuvinte noi si vagi, sarind de la o tema la alta) reiesea pe parcursul intregului interviu, chiar daca temele mari delirante erau persistente si sistematizate: delirul erotic, delirul mistic si delirul de grandoare. Dintr-o data, ne-am trezit ca ne relateaza despre cum juca „hocus-pocus preparatus” si banii ii cadeau din tavan. Cand a fost intrebata pe ce i-a folosit, a raspuns: „Pe taxi!”.

- 2

sursa: http://www.ymed.ro

Intrand in perimetrul copiilor, femeia s-a mahnit relatand reprosul copilului „Tu cu popii tai ce mi-ai facut!”. Rugata sa detalieze, am aflat ca oferea daruri preotilor (momentul Liturghiei cand preotii ies cu darurile spre pomenirea celor vii si a celor morti…) tocmai pentru faptul ca „darurile te scot din cumpana”. A refuzat sa ne spuna in ce constau darurile.

„3 ursitori” a fost unul dintre urmatoarele discutii.

La intrebarea daca se stie cu vreo boala, „a eliminat” pe rand rinichii si plamanii. Cat despre inima, in niciun caz.

Acasa isi primea sotul cu dragoste, definindu-se „pupacioasa”. „Camp cu satana” a fost o alta poveste pe care n-am prins-o…

„Credeti ca aveti o boala psihica?” Raspunsurile ei: cu somnul si visele, da. La gandire totul este bine. Si la comportament, totul este bine.

Concluzie

1) Femeia este inserata/ancorata in realitate; nu se mai poate vorbi strict de diagnosticul de „schizofrenie”. Observam ideile mistice si religioase care, in timp, duc la manie. Dar in acelasi timp observam si elementele de bipolaritate si de schizofrenie, ambele avand acelasi cumul de simptome, dar cu intensitati si aparitii cronologice in ordine inversa. Mai exact, bipolarii traiesc simultan simptomele depresive cu cele maniacale/hipomaniacale, elementele psihotice fiind mai putine si mai spre „finalul” celor doua. Pe cand in schizofrenie, elementele psihotice (halucinatiile, delirul, limbajul dezorganizat, gandirea dezorganizata, catatonia) sunt mai multe si, la inceput, persistente, iar simptomele depresive si maniacale/hipomaniacale (afective) pe plan secund.

2) O persoana cu acest diagnostic oricand va putea realiza o crima daca Satana sau Dumnezeu ii va cere, mai ales ca a recunsocut ca Dumnezeu ii cere sa faca tot ceea ce face, soptindu-i la ureche ca ea „sa scoata pe gura cuvintele”. Intr-o speta penala, ne vom lupta cu definitia discernamantului din punct de vedere psihiatric, cat si din punct de vedere psihologic?    

 Alin Les
Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu
Presedinte
©2014. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.