Fiecare psiholog responsabil intra pe site-ul Colegiului Psihologilor din Romania cel putin o data pe saptamana. Aflu cu bucurie ca se organizeaza prima editie a Zilei Psihologului si intrevad doua anunturi. Sar peste primul si il deschid pe cel cu indicatia Adresa filiale – Ziua Psihologului. Ca sa va scutesc de cautari suplimentare, afisez intreg anuntul aici:

Catre,

Filialele teritoriale ale Colegiului Psihologilor din Romania

Comitetele filialelor teritoriale

In atentia presedintilor filialelor teritoriale

 

In data de 6 iunie 2014, Colegiul Psihologilor din Romania organizeaza evenimentul “Ziua psihologului”, in cadrul caruia vor fi decernate premii pentru recunoasterea profesionala in fiecare dintre cele 10 specialitati profesionale (Ex. Premiul la categoria psihologie clinica), precum si 4 premii speciale (Marele premiu, Premiul pentru intreaga cariera, Premiul pentru promovarea profesiei de psiholog, Premiul pentru promovarea psihologului in mass-media).

Astfel, va adresam rugamintea ca pana la data de 1 iunie 2014 sa transmiteti catre secretariatul Comitetului director o evidenta a psihologilor pe care ii propuneti pentru fiecare specialitate profesionala, precum si persoanele propuse pentru cele 4 premii speciale.

In cazul in care Comitetul filialei teritoriale nu poate propune niciun psiholog, rubrica nu se completeaza. Psihologii care urmeaza sa fie propusi trebuie sa detina cel putin treapta de specializare psiholog practicant, in regim autonom, in specialitatea pentru care sunt propusi, dupa caz. 

Model evidenta psihologi nominalizati pentru premii

Nr. crt.

Categoria/Specialitatea profesionala

Numele si prenumele psihologului propus si codul personal
     

 

Jurizarea propunerilor se realizeaza de catre membrii care asigura conducerea operativa a Colegiului Psihologilor din Romania (presedintii comisiilor de specialitate).

Propunerile comitetelor filialelor teritoriale se expediaza pe adresa ziuapsihologului@copsi.ro   (cf.    http://www.copsi.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=2733&catid=31, accesat online la 19 mai 2014).

Dupa ce l-am citit de la cap la coada, toata psihologia pe care am studiat-o, pana in acel moment, parca a capatat un efect de nulitate. De ce? Pentru ca m-am simtit, dintr-o data, nul si nesemnificativ pentru breasla psihologilor. 

Colegiul Psihologilor din Romania, prin reprezentantii filialelor, va decide cine va lua niste premii. Dupa anumite criterii (nefacandu-se publica modalitatea prin care s-a decis astfel), adica de la treapta de practicant autonom in sus. Intrebarea mea este urmatoarea: de ce de la autonom practicant in sus? Cei in supervizare n-au niciun cuvant de spus in domeniul psihologiei?! Chiar niciunul?! Deloc-deloc?! Nimic-nimic?! 

S-o luam altfel. Am inteles ca trebuie platite taxe pentru a fi functional si functionabil ca psiholog cu atestat de libera practica. Am inteles ca trebuie platite supervizarile, si nu ieftin. Am inteles ca exista fel si fel de cursuri de formare profesionala care trebuiesc urmate ca sa poti exersa aceasta meserie. Ceea ce nu am inteles, insa, sunt urmatoarele:

1. De ce Colegiul Psihologilor din Romania emite decizii cu caracter discriminatoriu;

2. De ce nu sunt monitorizate, intr-un fel sau altul, aporturile psihologilor, inclusiv ale celor din supervizare;

3. De unde atata ignoranta pentru cei „minusculi” intr-ale psihologiei (cei in supervizare). 

Noutati! Sau ceea ce nu stiu unii reprezentanti ai Colegiului Psihologilor din Romania

1. Exista psihologi aflati in supervizare care publica lucrari in domeniul psihologiei/de psihologie;

2. Exista psihologi aflati in supervizare care publica lucrari in domeniul psihologiei/de psihologie la edituri acreditate de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice in Invatamantul Superior;

3. Exista psihologi aflati in supervizare care publica lucrari in domeniul psihologiei/de psihologie la edituri acreditate de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice in Invatamantul Superior, prin propriile resurse financiare;

4. Exista psihologi aflati in supervizare care publica lucrari in domeniul psihologiei/de psihologie la edituri acreditate de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice in Invatamantul Superior, prin propriile resurse financiare, care nu sunt inca la doctorat;

5. Am publicat 5 carti in domeniul psihologiei ca psiholog aflat in supervizare (la edituri, precum: Presa Universitara Clujeana, Paideia, Oscar Print, Ars Docendi) in 3 specialitati. Toate aceste edituri au fost acreditate C.N.C.S.I.S. la momentul publicarii. 

cropped-coperta-criminologie-si-psiho-criminologica-coperta-fata-verso-jpg1.jpg

PSIHOLOGIE CRIMINOLOGICA, 2014

coperta despre psihopatologie si crima, alin les 2014Alin Les - Monologuri PSI, 2013

Alin LES - psihologie si stiinta raului jpg

6. 3 dintre lucrarile publicate sunt in domeniul psihologiei criminologice. Un psiholog in supervizare este promotorul introducerii psihologiei criminologice in cadrul curriculelor facultatilor de Psihologie, Sociologie, Drept si Medicina din Romania. 

7. Una dintre cele 3 lucrari a fost lansata la Academia Romana, impreuna cu Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica si Institutul de Cercetari Juridice „Acad. Andrei Radulescu”.

A. Les - Academia Romana, 2014, lansare „Criminologie si psihologie criminologica”

A. Les - Academia Romana 2014, lansare volum „Criminologie si psihologie criminologica” - 2

A. Les - Academia Romana 2014, lansare volum „Criminologie si psihologie criminologica” - 10

A. Les - Academia Romana 2014, lansare volum „Criminologie si psihologie criminologica”

8. Nu am cunostinte ca un psiholog aflat in supervizare sa-si fi lansat, in istoria psihologiei romanesti, una dintre lucrari la Academia Romana. Nu este exclus sa gresesc.

9. Nu am cunostinte ca un psiholog cadru didactic sa fi publicat, in mai putin de un an calendaristic, 5 lucrari originale prin abordare si continut in domeniile sale de specialitate, la edituri acreditate C.N.C.S.I.S. A 6-a lucrare se afla in tipar la o prestigioasa editura din Romania. 

10.  Exista psihologi care, pana la momentul supervizarii, au efectuat stagii de specialitate in strainatate, s-au inscris si au participat cu lucrari la conferintele nationale si internationale, au exersat psihologia cu conexele ei (psihiatria, criminologia etc.) prin participari la workshopuri si sustineri de specialitate (vezi mai jos) s.a.m.d.

ALIN LES - AFIS ASPSE 2014

program COLOCVIU FAMILIE, SB, 2013

001

Toate aspectele invocate mai sus reprezinta argumente impotriva deciziei ca la Zilele Psihologului, editia I – 2014, premiile pentru activitatea unui psiholog sa fie oferite pornind de la treapta de „practicant autonom” in sus. Consider ca aceasta decizie este echivalenta cu un incest metodologic. 

In urma cu doi sau trei ani, am participat la o conferinta in domeniul psihiatriei, la finalul acesteia oferindu-se anumite premii. Am trait cu stupoare momentul cand o domnisoara rezident a fost premiata pentru lucrarea „Despre istoria anorexiei”… 

Alin Les
Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu
Presedinte
©2014. Toate drepturile rezervate

13 gânduri despre „ESTE PENTRU PRIMA OARA CAND MI-E RUSINE CA SUNT PSIHOLOG

 1. Felicitari pentru activitatea de pana acum, pentru atitudine si pentru determinare! Mult succes in continuare!

 2. felicitări pt munca depusă Dle Alin Leș. Vă admir și respect munca depusă . De asemenea, vă înțeleg supărarea, dar mă întreb dacă-i prima discriminare a Colegiului pe care o vedeți…

 3. De ce doriti sa schimbati totul doar pentru ca ati scris cateva carti si de ce sunteti atat de frustrat ? Echilibrul atat de necesar pentru conduita dvs se pare ca a fost …dezechilibrat ! Temperati-va si faceti ce a facut si Aristotel sau Socrate sau alti mari oameni . Implicati-va sa schimbati mentalitati fara sa jigniti sau sa judecati partinitor. Fiti demn de vocatia ce ati dezvoltat-o si se pare ca… chiar aveti talent 1

  1. Stimate Domnule Laurentiu Vintilescu,

   prefer sa cred ca aratati, in exprimare, o combinatie intre inocenta si naivitate. Accentul pus in articol reflecta, pe primul loc, caracterul discriminatoriu al unei decizii (nu insinuarile pe care le-ati exprimat mai sus). Prefer sa continui discutia cu dumneavoastra ca pe vremea lui J.J. Rousseau sau Diderot, adica la o acuza fondata sau nefondata exprimata intr-o lucrare care era facuta publica sa se raspunda cu o alta lucrare care sa combata sau sa accepte punctul de vedere respectiv.
   In concluzie, va invit sa va exprimati opiniile in cel putin 5 lucrari de specialitate publicate la edituri acreditate C.N.C.S.I.S. care sa ajute, sub o forma sau alta, mersul psihologiei „bune” din Romania. Nu cred ca m-ar deranja daca n-ar fi din resursele proprii…

   Va multumesc pentru ganduri!

   Alin Les

 4. Suntem obligaţi să urmăm supervizarea, dar nimeni nu verifică şi calitatea supervizării sau calitatea supervizorilor. Supervizarea se reduce cel mai adesea la numărul de ore doar pe hârtie şi mai repede la stoarcerea supervizaţilor de mulţi, mulţi bani. A devenit o afacere. Felicitări pentru atitudinea dumneavoastră! Este momentul să nu mai înghiţim totul şi să ne exprimăm.

  1. Stimate Domnule Liviu Predescu,

   accentul pus in articol consta in caracterul discriminatoriu al deciziei. Despre calitatea supervizarii si/sau a supervizatilor, nu sunt in masura sa ma pronunt.
   Va multumesc pentru ganduri!

   Alin Les

  1. Stimata colega Bucur Oana Cristina,

   iti multumesc pentru ganduri. Cat despre sustinere, doar am pus accent pe caracterul discriminatoriu al deciziei (nu vreau sa fortez termenul „premeditat”) care conduce la excluderea nejustificata a unei semnificative parti din breasla psihologilor (cei in supervizare) care, culmea/paradoxal sau nu, sunt cei care cotizeaza, cel putin teoretic, cel mai… nevoit la: 1) Colegiu; 2) supervizare; 3) formari, credite etc.

   Ganduri bune,
   Alin Les

   1. Eu aleg sa nu mai merg cu turma! Nu-mi valideaza Colegiul daruirea ori simtirea ce o pun in munca de psihoterapeut! Ci clientul (care mai vine sau nu catre mine)…
    Va urez succes! Urmaresc cu interes blog-ul!
    Si felicitari pentru curajul etalat in articol 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.