Centrele Nationale de Cercetare Stiintifica (in special cel de pe langa Universitatea Paris 1) din Franta fac cu adevarat presiune asupra deputatilor francezi in ceea ce priveste modificarea reformei penale. Fenomenul in sine se incadreaza de departe la granita spatiilor psihologiei penitanciare si a celei criminologice (cele doua detin puncte comune, dar si deosebiri care nu fac obiectul discutiei).

Se pleaca de la premiza-efect ca suprapopularea inchisorilor favorizeaza si intretine recidiva, recidiva aducand noi infractiuni, infractiuni care aduc noi victime. Mai mult, a-l incarcera pe om, indiferent de gravitatea pedepsei, intr-o închisoare suprapopulata, anuleaza din start statutul demnitatii umane.

...la surpopulation carcérale favorise, de toute évidence, la récidive des infractions pénales entraînant la commission de nouvelles infractions qui feront de nouvelles victimes. Qui peut nier que la prévention de la récidive commence par le respect de la dignité de tous les condamnés, quelle que soit la gravité des faits sanctionnés, dignité impossible à faire respecter dans des prisons surpeuplées?

Proiectul de lege privind recidiva vine pe fondul recomandarilor Consiliului Europei si se refera, concret, atat la prevenirea acesteia, cat si la individualizarea pedepselor. Practic, esenta expertizei psiho-criminologice. Cu cat s-ar lucra mai mult la reducerea recidivei, cu atat numarul infractiunilor penale ar putea scadea. Aceasta pozitie a fost adoptata si in Romania, in cadrul prezentarii lucrarii pe sectiuni in cadrul Conferintei cu participare internationala „Criminalitatea și mediul” desfasurata la Academia Romana pe 14 aprilie 2014, cu titlul:

AU NEVOIE JUDECATORII, PROCURORII SI JURISTII, IN ACTUL JUSTITIONAL, DE BENEFICIILE PSIHOLOGIEI CRIMINOLOGICE, RESPECTIV A EXPERTIZEI PSIHO-CRIMINOLOGICE IN SPATIUL LEGII PENALE SI CIVILE?

– CATEVA CONSIDERATII SI REPERE

MAXIMA UTILITATE A PSIHOPATOLOGIEI CLINICE IN SCHITAREA DE CATRE PSIHOLOGUL CRIMINOLOG A PROFILULUI PSIHO-CRIMINOLOGIC AL INFRACTORULUI

– CRIMINALITATE SI MEDIU

Autori: Alin Les, Adrian Rosan, Hadrian Vaida

Cei care sunt in acord cu acest proiect de lege, o pot face trimitand un email la adresa pierre-victor.tournier@wanadoo.fr specificand numele, functia si institutia din care fac parte. Subsemnatul a semnat acest esential proiect de lege, aflandu-se in primii 100 de semnatari (pagina 3 – n.n. – Réforme_pénale).

Detalii suplimentare:

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Social/Penitenciare+suprapopulate+In+Romania+sunt+139+de+detinuti+la+10, accesat online la 20 mai 2014

http://www.luju.ro/institutii/penitenciare/paradisul-penitenciarelor-occidentale-romania-incaseaza-condamnari-pe-banda-rulanta-la-cedo-din-cauza-nerespectarii-normelor-minime-de-detentie-in-penitenciare-solutiile-la-aceasta-problema-sunt-fie-o-lege-a-amnistiei-si-gratierii-care-sa-descongestioneze, accesat online la 24 mai 2014

Alin Les
Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu,
Presedinte
©2014. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.