Ma consult cu procurorii criminalisti si ei cu mine in cazurile bizare de crime sau sinucideri. Ma consult oficial cu echipa de la Investigatii Criminale in vederea cutarui sau cutarui dosar. Sunt aspecte care iti atrag atentia mai mult, altele mai putin. Toate la fel de importante in algoritmul si intelegerea crimei.

 

In anumite rechizitorii, ca psiholog criminolog colaborator sunt dator sa identific patternuri recurente descriptive in privinta comportamentelor, atitudinilor, imprejurarilor care pot facilita mersul anchetei. Iata un singur exemplu!

 

„Inculpatul A.B. este divortat, nu poseda antecedente penale si are un numar de 4 copii, 3 dintre ei minori, din cele doua casatorii, respectiv concubinajul cu victima, copiii fiind actualmente in grija femeilor cu care a convietuit, respectiv dat in plasament mamei fostei sale, concubina C.D.

Este _______________ (meseria) si nu poseda antecedente penale”.

 

Detaliile ce tin de psihologie si psihopatologie sunt extrem de importante in cercetarea penala a Occidentului, astfel că verificarea unor nuante din rechizitorii reprezinta „profitul” anchetatorilor/psihologilor „hunter”. Haideti sa investigam aspecte minore (dar de calibru psiho-criminologic) in intelegerea mecanismelor comportamentale (in acest caz) care duc la crima cu suprimarea vietii!

 

Pentru cazul de mai sus, persoana a fost condamnata la 18 ani de inchisoare cu executare. Viata unei persoane, daca ma veti intreba vreodata, nu are egal in bani, ani de inchisoare sau un mix al lor. Insa, conform codurilor penale si de procedura penala, cumva trebuie „sa plateasca” cel gasit vinovat.

Figura 1

Vinovatie
=
CFL + probe (biologice, balistice etc.) & martori +/- poligraf + cadru legal de condamnare (CP+CPP+/-CC) +/- expertiza medico-legala + rechizitoriu
x
decizie judecator

 

Pentru cazul de fata, toate variabilele algoritmului „vinovatie” au fost fructificate, mai putin „+/- poligraf”. Insa pentru ceea ce tine de capitolul „victimologie”, crima despre care vorbim ar fi putut fi evitata, daca:

(1) victima 1 + victima 2 ar fi efectuat plangeri la politie pentru agresiunile/violentele si abuzurile fizice (bataile) si cele psihice (echivalentul violului psihic);

(2) plangerile 1, 2, 3 etc. ar fi fost inregistrate la sediul politiei

(3) politia ar fi intervenit cu seriozitate pentru fiecare plangere (aflam ca exista un singur agent, mai ales la sate!); cum sa stopezi violenta fizica din moment ce plangerea femeii nu se face pentru ca (3.1) nu este educata s-o faca, (3.2) nu stie ca poate s-o faca si ca pot exista repercusiuni pentru autor, oricat de minore ar fi?

(4) masura politiei pentru fiecare plangere este una drastica pentru agresor (cateva zile de arest + amenda contraventionala etc.).

Cand aflam ca macar aceste 4 masuri nu s-au luat pentru a-i atrage atentia agresorului ca legea il sanctioneaza aspru (din pacate, in Romania nu exista un cadru legislativ aspru pentru agresorii violenti), intelegem de ce agresorul continua si de ce victimele tac.

 

Ipoteze

Statul, prin reprezentantii sai (cei pusi in functii-cheie):

(1) n-are habar de ceea ce se intampla in teren (putin probabil)

(2) intretine atitudinea violenta a agresorilor violenti

(3) nu dispune de legi aspre/dure (+/- interventii psihologice/psihoterapeutice pentru victime, +/- agresori)

(4) incurajeaza (prin lipsa recompenselor) neimplicarea celorlalti membri ai comunitatii in denuntarea semenului (din „n” motive posibile)

(5) incurajeaza atitudinea comunista de interventie „sa faca celalalt ceva!”

 

Ce putem observa? Un cerc vicios cu rezultanta publica din partea multor asa-zisi criminologi si specialisti in criminologie: „Crima/actul criminal nu poate fi prevazuta!”. Nimic mai fals! Poate fi prevazuta, dar cu masuri previzibile si gandite/proiectate in viitor: „Daca se intampla E, cum reactionam?”; „Daca se intampla F, cum ne implicam?”; „Daca se intampla G, cum intervenim?”. Daca fiecare femeie cu care inculpatul nostru a trait si-ar fi exprimat nemultumirea, furia, revolta pentru bataia primita, pentru injuriile avute, pentru frica sedimentata de concubinul lor, astazi poate cea de-a treia victima (moarta, din pacate), ar fi fost in viata. Dar cand suntem invatati sa gandim si sa actionam egoist, avem parte de reactii cu miez egoist; in cazul de fata, un copil si fara tata, si fara mama, care va suferi afectiv, care se va redresa dificil societal, care va deznadajdui de nu stim cate ori la patrat, care se va infuria deseori, care va avea dificultati emotionale in exprimarile comportamentale, care va somatiza intens furia si violenta samd. Nu mai vorbim de „egalitatea” sociala a unui membru al ei care, cu minusurile avute, va trage cursul si dinamica societatii in jos, chiar daca, in prezent, acest fapt nu este resimtit (intens) fizic, psihic sau sub vreo alta forma. Sanatatea unei societati tine de sanatatea fiecarui membru al ei. Ori noninterventia victimelor in fata bataii, violentei domestice, injuriilor, loviturilor are de-a face cu sanatatea educatiei, cu sanatatea explicatiilor in astfel de cazuri, cu sanatatea vecinilor si a membrilor comunitatii H, cu sanatatea legilor in vigoare etc.

 

In loc de concluzie

Si-atunci, de ce unii si altii ar incrimina doar persoana decedata c-ar fi vinovata pentru soarta ei? Pe langa deficitul analizei cognitivei a mizei pentru victima cazului prezentat, putem vorbi despre o deficienta generalizata a analizei cognitive a mizei in care societatea sustine ca-si respecta asa-zisul blazon uman?

Alin Les
Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu,
Presedinte
©2014. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.