Astazi m-am decis sa aduc un plus de performanta publica in ceea ce priveste utilizarea tehnicii poligraf la angajare si in situatiile cu risc penal din spatiul business. Dar pentru a va face sa intelegeti mai bine, voi incepe cu detaliile de la coada la cap.

1.

Duminica trecuta (27 iulie) am oferit un interviu pe tema violentei domestice unei reviste cu rezonanta publicistica in Romania. Am plecat in discutie cu jurnalistii acesteia de la crima din Rasinarii Sibiului, anul 2012. Mobilul: gelozia. Pe scurt, barbatul in varsta de aproximativ 40 de ani isi ucide concubina, taindu-i vena jugulara stanga si artera vertebrala stanga (conform raportului de constatare medico-legala) si provocandu-i decesul. Inaintea relatiei cu concubina, a mai fost casatorit de doua ori, rezultand copii din ambele casnicii. Cand doresti sa aprofundezi cazul, apelezi si la gura satului. Inevitabil, aceasta este o sursa inepuizabila de informatii, dar si de o cantitate considerabila de „folclor”. Astfel, aflam de relatiile sexuale, promiscue si pasagere, ale criminalului cu unele femei din sat. Nu stim sigur daca-l putem diagnostica cu „donjuanism” (in schimb, stim ca aventurierul Casanova punea accent pe latura spirituala si intelectuala a relatiei, respectand personalitatea fiecarei iubite), cu toate ca la criteriile in materie de sexologie, gasim: libertin, seducator nemilos, crud, orgolios, necredincios, nestatornic in iubire, energie sexuala insatiabila, dorinta de dovedire a propriei virilitati, nu dispune de un interes personal pentru victimele sale). Un fel de „vulpoi erotoman”. Aceasta nevoie de gratificare sexuala este simptom component al tulburarii de personalitate antisociala (cunoscuta de unii ca „psihopatie”). Ori persoanele cu tendinte psihopatice apeleaza la trei tipuri de categorii pentru a-și atinge scopul: castig material, razbunare si gratificare sexuala.

©Cosmin Bumbutz. All rights reserved. www.bumbutz.rofoto: Cosmin Bumbut

2.

Gratificarea sexuala tine de dorinta sexuala crescuta. Dorinta sexuala crescuta, apetit sexual sau apetenta sexuala reflecta acelasi fapt. Pentru ca pulsiunea sexuala sa fie „jucausa”, adica vie si mereu dornica de rezultatul concret (actul sexual), ea trebuie sa fie ceruta de stimuli „tactili, vizuali, auditivi, olfactivi si psihoimaginativi”. Cu alte cuvinte, pachetul de factori predispus la ajutarea punerii viguroase in scena a pulsiunii sexuale poate fi de sorginte sociala, psihologica, endocrina sau fiziologica. Altfel spus, gratificarea sexuala in cazul persoanei cu tendinte psihopatice are sanse mai crescute de indeplinire (decat in media populatiei) din punct de vedere al concursului de sanse, perspectiva sexual-devianta. Unei astfel de persoane, cu cat i se ofera suplimentar stimuli care, pentru el (deci subiectiv), primesc valoare/conotatie sexuala, cu atat mai mult pulsiunea este transferata de la nivel cognitiv (inhibitie cognitiva) la nivel fiziologic/psihofiziologic. Traducmente, cu cat stimulul cu conotatie sexuala imi apare in proximitate si-l reperez mai des in favoarea mea, cu atat mai des pulsiunea sexuala (cu concursul – chiar infractional – fantasmelor constiente, dar mai ales inconstiente) isi cere „portia” de satisfactie. Nu de putine ori, in lipsa indeplinirii la bun sfarsit a unui act sexual venit din partea unui Don Juan, acesta recurge la masturbare ca descarcare pulsionala adesea incarcata (cu reprezentari, imagini, fantasme bazate pe violenta, vise cu ochii deschisi sau reverii, ganduri cu continut sexual) la nivel cognitiv.

3.

Pentru mediul penal, criminalul de la Rasinari este doar un „bonus negativ” statistic. Adica o persoana care s-a incadrat juridic la infractiunea de omor (art. 188, noul Cod Penal, art. 174, vechiul Cod Penal)  si omor calificat (art. 189, noul Cod Penal, art. 175 vechiul Cod Penal) plus cele de lovire sau alte violente (art. 193 noul Cod Penal, art. 180, vechiul Cod Penal) si cea a portului de cutit, „fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica, prevazuta si pedepsita de articolul 2, punctul 1 din Legea 61/1991, republicata…” (rechizitoriul inculpatului). Ceea ce am incercat sa explic in interviul acordat a fost faptul ca, statistic, criminalul a bifat un loc in penitenciar, si cam atat. Recidiva in materie sexuala este pe buzele si-n fantasmele multora dintre acestia, acestea nefiind obiectul sau subiectul psihologului din penitenciar.

©Cosmin Bumbutz. All rights reserved. www.bumbutz.ro

foto: Cosmin Bumbut

4.

Fantasma cu continut sexual (adesea cu practici bondage, masochism si sadism) este diferita de fantasma cu ochii deschisi (reveria) la aspecte ce tin de sexualitate, dar au in comun doua aspecte: (1) baza senzitiva ancorata puternic in psihofiziologie (predispunerea la stimuli cu conotatie sexuala carora li se raspunde mai rapid si mai des in acte comportamentale concrete > cautarea stimulentelor ce ațâță sexualitatea latenta), si (2) analiza cognitiva a activitatii sexuale proiectate, ruminate si sustinute psihodinamic de agresivitate ostila, regresie libidinala, idealizare si/sau te identifici in dorintele/fantasmele constiente sau inconstiente ale parintilor (faci ceea ce ti-au interzis si pentru care, posibil sa fi fost pedepsit candva). Aceasta este doar o parte din expertiza psihologic-criminologica (sau profilingul criminal in materie penala) ce-ar trebui sa acompanieze fiecare instanta din Romania in cazul crimelor cu motivatie sexuala. Mai avem mult de lucru in aceasta directie! Cumva, am reusit sa le arat colegilor jurnalisti diferenta dintre expertiza medico-legala si cea psihologic-criminologica sau patologie/boala psihica versus recidiva.

5.

Criminalul din Rasinarii Sibiului a fost condamnat la 16 ani de inchisoare.

6. 

Acum, intorcandu-ne la tehnica poligraf din mediul business, de la acest aspect am inceput interviul din momentul intrarii celor doi in cabinetul meu. Contactul cu scaunul poligraf, cu senzorii si cu aparatura poligraf au inlesnit dialogul ce-a urmat. Cel mai elocvent exemplu, care poate scapa oricarui bun HR, este minciuna prin omitere din cadrul CV-ului. Si le-am explicat cam asa: daca un agent de vanzari pe alcool a fraudat firma sefului, prejudiciul fiind de 5 000 de euro, 10 000 de euro, 15 000 de euro sau mai mult, si acesta decide sa puna capat contractului de munca intre tine si el (firma lui), te va da afara fara a-ti mai face plangere penala. Cu alte cuvinte, scapi de dosarul penal. Poate ca in orasul tau, respectiv Sibiu (e doar un exemplu), ex-seful a mai anuntat prin stanga-dreapta de ceea ce i s-a intamplat, tu fiind incriminat in mod direct. Si-atunci? E posibil sa-ti iei talpasita si sa te muti intr-un oras nou; Targu Mures, de exemplu. Sau Deva. Sau Cluj ori Arad. Acolo iti vei depune CV-urile pentru anunturile diferitor firme, dar nu vei specifica niciodata prejudiciul adus ultimului/ultimelor locuri de munca. Si nici nu vei fi intrebat de acestea, pentru ca nu cunoaste nimeni acest/aceste aspecte. Si-am terminat povestea astfel: care dintre voi vreti sa fiti noul sef al prietenului nostru, fraudatorul? Evident ca niciunul dintre ei. Dar au inteles cum actioneaza semenii nostri. De acest aspect incerc sa-l constientizez pe fiecare angajator care apeleaza la serviciile testarii la poligraf pentru angajatii sai: ne intereseaza sa evaluam caracterul viitorului angajat („ce om de carater!” – caracterul pozitiv versus „asta n-are caracter!” – caracterul negativ)! Ori daca el minte inca din start in ceea ce-i priveste CV-ul, …?

Alin Les 

Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu, Presedinte

©2014. Toate drepturile rezervate

http://www.poligraf-evaluarepsihologica.ro

Un gând despre „IMPORTANTA EDUCATIEI NONFORMALE A TEHNICII POLIGRAF DIN SPATIUL BUSINESS SI A PROFILINGULUI IN MATERIE PENALA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.