Pentru mine, ca psiholog criminolog, Adler este „copilul” lui Ferenczi în ceea ce privește sexualitatea. Dar într-un punct dinamic al sexualității pre-adolescentine, Adler este un seniorit:

 

(…) un copil își poate forma ideea că femeile sunt severe și hipercritice, iar contactul cu ele nu presupune plăcere, ci doar necesitate. În acest fel, a ajuns să excludă sexul opus din viața sa. Dar el era și tipul care se excită sexual atunci când este speriat. Suferind de anxietate și fiind astfel stimulat, acest tip de persoană este posibil ca mai târziu să se autopedepsească sau să se autotortureze, să dorească să vadă un copil torturat sau doar să se autoimagineze pe sine sau să și-l imagineze pe altul torturat. El va găsi satisfacția sexuală doar în cursul acestor torturi reale sau imaginare.

 

Parafrazarea acestui text o găsesc ca una dintre definițiile psihologiei criminologice. Știți de ce? Pentru că Adler a îndrăznit să pună bazele psihologiei individuale, iar unul dintre pilonii psihologiei criminologice, C.I. Parhon, a lăsat cu limbă de moarte: „Fiecare criminal trebuie studiat în mod individual” (vă asigur că nu s-a referit la rechizitoriu – latura cantitativă de percepție actuală a crimei, criminalului și actului criminal).  

 

Alin Leș

psiholog criminolog©Cosmin Bumbutz. All rights reserved. www.bumbutz.ro

Societatea Română de Criminologie și Criminalistică, Filiala Sibiu

Președinte

©2014. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.