Actul de a vota se exercita liber de catre persoanele neprivate de acest drept. Deducem ca unele infractiuni nu-ti dau dreptul sa votezi. Inca din acest punct surprindem responsabilitatea votului. Asa a gandit legiuitorul CA ESTE BINE. Cu alte cuvinte, legiuitorul te sanctioneaza suplimentar pentru comiterea infractiunii. Iti ia, prin lege, un drept.

Daca esti in libertate, daca esti motivat, daca faci distinctia dintre bine si rau, daca ai in fata ochilor o lista a valorilor cu principii bune de viata, daca pui accentul pe meritocratie si nu pe chestiuni de alcov, daca ai in sange justitiarul, atunci mergi la vot, simti nevoia sa-ti exerciti o pornire cu valoare de potential loz castigator. Ai sansa ta si o constientizezi cand ceilalti afirma cu varf si indesat ca au pus stampila si constiinta le-a ramas curata, nepatata, buna in urma actului lor. In schimb, daca alegi sa nu votezi din „n” motive, nu esti departe de persoana care a comis o infractiune pedepsita inclusiv cu interdictia exercitarii dreptului la vot. Adica respiri, mananci, plangi, razi, urli de durere, te rogi, joci table, citesti, dar nu te poti bucura la maximum de ele.

Firea moderna a psihologiei criminologice pune accentul pe distinctia dintre bine si rau. Binele si raul tin adesea de cat de influent este mediul din jurul tau. Cunoastem acest lucru din teoriile criminologice, mai ales cele de factura sociala. O circumstanta imi poate face gestul bun sau imi poate pune eticheta de persoana rea. Daca am facut gestul rau, societatea ma va stigmatiza. Tocmai din acest motiv, aleg sa fiu atent in a nu fi stigmatizat si, cu atat mai mult, in a nu recidiva.

Actul de a vota este in stransa legatura cu preventia. Votez pentru a alege sa am ceva mai bun (in prezentul si viitorul mai mult sau mai putin imediat), pentru a preintampina raul, pentru a schimba ceva ce nu este bine. Votez pentru ca parintii mei sa se poata bucura de tara lor impreuna. Votez pentru ca nivelul de trai sa creasca. Votez pentru ca aroganta functionarului platit si din banii mei sa se estompeze in timp. Votez pentru ca societatea in care traiesc, prin gestul meu, sa ma desemneze neoficial, candva, mai bun pentru ca ea s-a imbunat prin gestul meu. Votez pentru ca imi pasa de mine, de sanatatea mea, de calitatea vietii mele. Votez pentru ca tin la principiile binelui care trebuie sa guverneze fiecare minte umana. Votez pentru ca stiu pe propria piele ce inseamna sa intalnesti persoana fara constiinta (da, exista!). Votez pentru ca fiinta umana sa invete sa persevereze in binele care se invata social plecand din familie. Luati aminte: votul are, in sine, valoare criminologica! Cu el poti face mai mult bine sau mai mult rau, mai ales pe perioade nedeterminate.

Sa vrem mai mult bine!

Sa facem mai mult bine!

Sa avem mai mult bine!

A. Les

psiholog, expert criminolog©Cosmin Bumbutz. All rights reserved. www.bumbutz.ro

Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu

Presedinte

©2014. Toate drepturile rezervate

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.