In perioada 31 oct – 1 nov 2014 s-a tinut la Facultatea de Drept „Simion Barnutiu” din Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga”, Seminarul National cu tema „Delincventa juvenila – o problema pentru justitie si societate”. 

Din punctul meu de vedere, delincventa juvenila este un fenomen mai mult decat complex; arhicomplex, aș indrazni. Adesea il discutam superficial, in spatii restranse, unde posibilele solutii nu au rezonanta publica, sociala, justitiara. 

La acest Seminar National specialistii s-au adunat in „Aula Magna” a Facultatii de Drept sa puncteze, fiecare din experienta sa, cum se vede delincventa juvenila. N-am reusit sa particip decat in prima zi si sa audiez decat perspectiva domnului avocat Dan Negoita. In cea mai mare parte, perspectiva dumnealui s-a mulat pe-a mea.

Da, exista un deficit uman si umanitar in ceea ce-i priveste pe tinerii cu comportament delincvential aflati fie in libertate, fie in penitenciarele pentru Minori si Tineri sau ceentrele de reeducare. Personalul acestora nu se poate substitui in totalitate mintii, tandretii, afectivitatii si educatiei genuine familiale. Pe cale de consecinta, cand acestia ies din aceste institutii unde au fost inchisi pentru diferite infractiuni, o parte semnificativa din ei isi continua viata „de dinainte”.

Această prezentare necesită JavaScript.

foto: Lucian Vulpe 

Statisticile ne arata ca bataia copiilor de catre parinti este fireasca (Radulescu, 2010). Adica abuzul fizic si psihic este la ordinea zilei in familiile acestora. Societatea contemporana insista, la randu-i, sa-i mai „plesneasca” cu stari de fapt sociale care mai de care la granita cu atitudinea infractionala. 

Este adevarat ca fiecare incearca sa puna umarul acolo unde este plasat de context: penitenciar, politie, protectia copilului, cabinet psihologie, cabinet scolar, mediul academic etc. Insa cand toate aceste forte nu se conjuga rational, ne este aproape imposibil sa credem ca vom avea rezultate care sa plece de la educatie in sus.

In cele aproximativ 40 de minute, am incercat sa arat si beneficiile psihologiei criminologice si-ale expertizei psiho-criminologice in sistemul de justitie romanesc… Avem de lucru 🙂  

Felicit ELSA Sibiu pentru organizarea evenimentului si pentru deschiderea catre tema delincventei juvenile. Intru acord cu domnul avocat Dan Negoita, pana la justitie, delincventa juvenila este mai degraba o problema pentru societate.  

ELSA Sibiu, mult succes in viitoarele proiecte! 🙂

Love to share about business and profesional work! 🙂

Alin Les

psiholog, expert criminolog©Cosmin Bumbutz. All rights reserved. www.bumbutz.ro

Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu

Presedinte

©2014.Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.