Parca programat intr-o cursa contra cronometru, am ajuns sa ma inscriu si la Congresul International de Psihologie de la Sibiu din acest an. Recunosc, in ultima perioada studiez si ma documentez de crimele cu motivatie inconstienta bazate pe umilire, ura, rani narcisice si traume, stari reactive afective (resentimente), agresivitate cu ostilitate toate acestea ducand la izbucniri, explozii ale afectului primitiv numit furie. 

Cercetarile psihodinamice, dar si cele cognitive nu duc lipsa de explicatii. Daca iubesti paradigma inconstientului psihanalitic, vei vedea explicatii de nota 20 la Freud, Ferenczi, Adler, Kohut, Klein, Assoun etc. Daca te ascunzi dupa teoria imitatiei bazata pe conditionarea operanta a lui Skinner, vei aplauda analizele actului infractional in dimensiunea lui cognitiva. Din punctul meu de vedere, ambele imbraca forme complementare de analiza a motivatiei din spatele gestului care conduce la trecerea la act.

L-am descoperit deunazi mai profund pe Maslow :). Acesta pune un foarte mare accent pe factorii situationali/contextuali care duc la actul criminal. Si da, sunt cazuri si cazuri unde factorii contextuali cumulati cu „punctul slab” al predispozitiilor genetice si cu o anumita trasatura de caracter legata de o posibila stima de sine/imagine de sine scazuta duc la crima. O sumedenie de studii stiintifice arata asta. 

Expertiza medico-legala (psihiatric-judiciara, cum se numea candva) are legatura cu discernamantul. Discernamantul este definit in fel si chip de catre psihiatrii actuali, insa cei mai seriosi dintre cei care lucreaza in acest camp indica, permanent, in directia criminologiei si a aspectelor preventive pentru viitor (cazul discutiei mele cu doamna psihiatru Gabriela Costea, de la IML „Mina Minovici” la Conferinta Nationala de Psihiatrie de la Tg Mures, 26-29 sept 2013) . Insa, in aceasta directie, acestia mai mult nu pot face, nu pot zice. 

Pentru Congresul de la Sibiu am conceptualizat un studiu de caz pentru un caz real de crima din furie din Romania pentru care am fost solicitat de un avocat al apararii. Acesta mi-a recunoscut c-a citit postarile de pe acest blog „de-a fir a par” si a considerat ca de-aici poate veni o solutie pentru inculpatul ce trebuie sa-l apere din oficiu. Este vorba despre un tanar de 25 de ani care si-a omorat tatal cu securea.

Congres International Psihologie Sibiu 2014, Alin Les, psiholog, expert criminolog, expertiza psiho-criminologica a personaltatii criminale in crima cu furie

Motto-ul meu, de cand am intrat in aceasta bransa, este Investitia ta in adevar si profesionalism! Pentru ca indragesc lucrul realizat „ca la carte”, profesionist si plin de miez. Sunt fericit, trebuie sa recunosc, ca studentii de la Drept (prima facultate de profil a fost cea din Bucuresti – prin sprijinul ASPSE 2013 – https://alinlesub.wordpress.com/2013/04/19/poster-workshop-psiho-criminologie/ si 2014 – https://alinlesub.wordpress.com/2014/03/10/criminalistica-si-criminologie-2014-despre-stiluri-comparatii-si-ecologia-interventiilor/. A urmat Sibiul – https://alinlesub.wordpress.com/2014/11/05/impresii-delincventa-juvenila-o-problema-pentru-justitie-si-societate-elsa-sibiu-31oct-1nov-2014/. Vine Constanta! 🙂 ) au inceput sa devina receptivi la acest gen de informatie. Ei sunt viitorii avocati, procurori sau judecatori si constientizeaza ca acest gen de expertiza cu baza stiintifica ii intereseaza/influenteaza in mod direct in atitudinea cu care isi vor conduce anchetele, sedintele sau chiar vietile celor implicati. 

Mai multe detalii despre programul Congresului International de Psihologie de la Sibiu din acest an, gasiti aici: http://www.multidisciplinary-research.com/ro/article-category/program/.

Love to share about business and profesional work! 🙂

Alin Les

psiholog, expert criminologalin-les-31.jpg

Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu

Presedinte

©2014. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.