Pe 27-28 noiembrie 2014 s-a ținut la București Simpozionul „Expertizele în noile coduri de procedură. Activitatea, rolul și răspunderea experților criminaliști”. Acest eveniment a fost organizat de Corpul Experților Criminaliști „Aurel Boia” în colaborare cu Institutul Național de Expertize Criminalistice (INEC) București, Departamentul de Drept Penal al Facultății de Drept din Universitatea din București, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca, Facultatea de Drept a Universității din București și Asociația Studenților în Drept. Din motive obiective, am participat doar în prima zi, suficient cât să lansez în particular o provocare unui expert criminalist, după prezentarea lucrării dumnealui: „În toată această minunată discuție, s-a omis ceea ce este cel mai important din punctul meu de vedere: expertiza criminologică. Mai exact, expertiza criminologică de factură psihologică”.  Un prim răspuns prompt a fost: „Așa este”. A urmat schimbul cărților de vizită și a viitoarelor întruniri unde va putea participa și psihologul expert criminolog. Răspunsul expertului criminalist mi-a conformat deschiderea ușii manifestării uriașului potențial al criminologiei actuale neexplorat nici pe departe, cu atât mai mult deontologic. Pentru că, dacă din punctul de vedere al oricărei expertize criminalistice, ne interesează cum ajungem la infractor, din perspectivă criminologică ne interesează să răspundem la acel de ce? cu profunde valențe inconștiente. 

Au fost extrem de potrivite afirmațiile procurorului general al României, Tiberiu Nițu (foto), cum că Alin Les, psiholog, expert criminolog, 2014@Toate drepturile rezervate„expertul este judecătorul științific al cauzei” și că el caută întotdeauna „caracteristici individualizante”, pentru că, în mintea mea, totul se raporta la expertiza criminologică de factură psihologică.  

Ceea ce am apreciat la acești experți și la alocuțiunile lor a fost accentul pe regulile pe care trebuie să le aibă, printr-un statut clar, orice tip de expertiză, cu preponderență cele tematicii simpozionului.

S-a pus accent, de asemenea, pe obiective concrete și termene acceptabile în raport cu judecătorii și ofițerii de poliție sau cei care efectuează expertizele. Unul dintre exemplele experților criminaliști a fost acela în care instanța a trimis plicul la data de 1 noiembrie și acesta a ajuns la 10 noiembrie cu rugămintea ca termenul final al trimiterii rezultatului expertizei să fie 9 noiembrie. Mai mult, expertul criminalist a sunat judecătorul la numărul din antet pentru a-i explica imposibilul, judecătorul replicând: „Auzi, să nu mă înveți tu pe mine din ăstea… Să faci ce ți-am cerut, altfel îți dau amendă”. Întâmplarea reală a fost relatată de expertul criminalist și profesorul de criminalistică, Sorin Alămoreanu (foto) de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca.  

Alin Les, psiholog, expert criminolog, 2014@Toate drepturile rezervate (2)

În continuare, bineînțeles că s-a pus problema astfel: stai puțin, dar judecătorul ce trebuie să știe și ce nu trebuie să știe… ca judecător? Și uite-așa s-a ajuns la lacunele (scuzați lalafonia 🙂 ) sistemului din care provine: la facultățile de Drept, la nivelul licență, judecătorul a studiat sau nu „Criminalistică”. Aici a pus accent, dacă a studiat-o, mai mult pe tactica criminalistică decât pe tehnica criminalistică. Pentru că, din răspunsurile cât mai clare oferite de expertul criminalist, judecătorul o ținea pe-a lui. Dezbaterea a ajuns până în punctul în care am aflat că procurorilor și judecătorilor li se predă la INM, în anul I, 6 seminarii a câte 2 ore de criminalistică, iar în anul 2 fac doar câte un modul a câte 4 ore de tactică criminalistică. E bine și-așa, îmi ziceam în minte, gândindu-mă la statusul criminologiei în formarea procurorilor și judecătorilor (nul). Dar, se pare, spun experții criminaliști formatori (numărul lor fiind de 4, 3 procurori și 1 expert, adică o persoană care nu a activat ca și criminalist în viața de zi cu zi, chiar dacă activitatea de zi cu zi era inclusă la departamentul „Criminalistică”) este puțin și-așa. Rezultatele din teren o arată.

O altă discuție (destul de aprinsă) care a accentuat vulnerabilitatea Codurilor (experților criminaliști nu li s-au materializat recomandările în momentul alcătuirii Codurilor) a fost surprinsă în ideea că legiuitorul nu a făcut diferența între expert oficial și expert recomandat. Mai mult, surprindem noi, modalitățile prin care devii și rămâi expert în zona Balcanilor este cu mult diferită de cea occidentală, inclusiv (sau, mai ales) Canada.  

Una dintre prezentările Simpozionului a fost cea a doamnei comisar șef Georgeta Stoian de la Institutul Național de Expertize Criminalistice al IGPR, „Problematica expertizelor fizico-chimice în activitatea Institutului Național de Expertize Criminalistice” (foto).

Alin Les (3), psiholog, expert criminolog, 2014@Toate drepturile rezervate

De la cazul celor care au jefuit o bancă intrând prin ușa din clădirea din spatele băncii (de aici criminaliștii luînd doar niște foarte puține microurme) până la cazul bătrânului care n-a mai suportat furturile vecinului din grădină, acesta trimițând la expertiză pământ cu ceapă, cartofi și alte legume, domnia sa a avut o prezentare de lăudat.   

Pe toată perioada primei zile, renumitul profesor de criminalistică Emilian Stancu (foto)

Alin Les (4), psiholog, expert criminolog, 2014@Toate drepturile rezervate

a fost moderatorul principal al Simpozionului secondat îndeaproape de prof.univ.dr. Sorin Alămoreanu (UBB).

Spre finalul lucrărilor, directorul Institutului de Expertize Criminalistice al IGPR, domnul Gabriel Țîru (foto),

Alin Les (5), psiholog, expert criminolog, 2014@Toate drepturile rezervatea ținut să precizeze de noile norme cerute de autoritățile europene în materie care cer ca toate laboratoarele de expertiză criminalistice să fie acreditate până în anul 2020. Garanția calității tuturor laboratoarele de acest gen este cerută tocmai de faptul că microurmele, găsite în cantitate extrem de mică la fața locului, vor fi examinate într-un prim-laborator („primă expertiză”). În cazul în care s-ar cere o altă expertiză, există posibilitatea ca, fizic, microurmele să nu mai poată fi supuse „noii examinării” datorită lipsei suficiente a propriului conținut. În consecință, certitudinea garanției calității expertizei respective într-un prim-laborator de criminalistică european acreditat rămâne „piatră de căpătâi” la dosar. Așadar, probabilitatea constestării expertizei „după ureche” de către un terț se diminuează considerabil.

Până a-mi relua drumul rapid către Sibiu, a mai suscitat discuții aprinse lucrarea expertului criminalist Dr. Constantin Mirea (împreună cu Marilena Chivu) de la Institutul Național de Expertize Criminalistice, „Observații privind problematica expertizelor criminalistice în noul cod de procedură penală” (foto).

Alin Les (6), psiholog, expert criminolog, 2014@Toate drepturile rezervate

Au mai luat cuvântul conf.univ.dr. Bogdan Nicolae Bulai și lect.univ.dr. Andrei Zarafiu cu lucrarea „Implicațiile procesuale ale expertizei în materie penală”. Îi aducem la cunoștință domnului Zarafiu, pe această cale, că există în practica europeană dovada expertizei psihologic-criminologice inclusă fie în cadrul expertizei medico-legală (Germania, apud dr. Octavian Buda), fie extrem de discutată și de sine stătătoare (Canada, Franța). În România, expertiza psihologic-criminologică nu este de sine stătătoare, nu este absolut deloc cunoscută juriștilor, procurorilor, judecătorilor, dar suscită interesul unei ordonanțe de urgență pentru a fi inserată Codurilor atunci când experți criminaliști stau și ascultă, prin comparație și analogie, aplicabilitatea, nevoia fiabilă și beneficitatea acesteia în special pentru individualizarea eficient calitativă a pedepsei.

În același registru, intervențiile prof.univ.dr. Valentin Iftenie (INML „Mina Minovici) au fost extrem de pertinente, uneori am îndrăzni să afirmăm, chiar „împăciuitoare”. 

Programul întregului simpozion poate fi studiat aici:

Program, Alin Les, psiholog, expert criminolog, @2014. Toate drepturile rezervate (7)sursa: http://www.facebook.com 

Felicitări organizatorilor pentru idee și pentru realizarea evenimentului!

Love to share about academic and professional work! 🙂

Alin Leș

psiholog, expert, consultant, formator criminolog©Cosmin Bumbutz. All rights reserved. www.bumbutz.ro

Societatea Română de Criminologie și Criminalistică, Filiala Sibiu

Președinte

©2014. Toate drepturile rezervate

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.