ALIN RECOMANDA!


In primul rand, trebuie neaparat sa vezi Dirty Wars (2013). Crimele petrecute de JSOC, o grupare din spatele a ceea ce era oficial SUA in Iran si Afganistan, sunt investigate de un jurnalist de razboi. Un film-documentar extraordinar! A must see!

Dirty-Wars, recomandat de alinlesub.wordpress.com, 2014

Daca esti pasionat de muzica, ai aici o portiune din coloana sonora a documentarului: 

Apoi, luati o portie buna de morala, prin prisma psihologiei criminologice moderne, de la Good People (2014). Se dovedeste suplimentar ca ceea ce nu-i muncit pe stiinta si puterile tale, mai devreme sau mai tarziu vor afla toti.

Good People, recomandat de alinlesub.wordpress.com, 2014

A treia capodopera cinefilica este tot un film documentar, Killer Legends (2014) care urmareste sa puna in balans mitul si legenda urbana despre un criminal cu ceea ce s-a intamplat propriu-zis sau cum au rezonat impreuna de-a lungul timpului. Rezulta adesea informatii ce tin de psihologie si criminologie, poligraf si sociologie, profiling si opinii ale diferitor specialisti sau oameni simpli implicati activ la echilibrul ethosului respectivei comunitati.

Killer Legends 2014, alinlesub.wordpress.com recomanda, sursa cinemarx.ro

Concret, documentarul discuta despre: (1) Criminalul cu mana-carlig sau Phantom (purta o masca alba pe cap) asociat urban cu inceputul relatiilor sexuale ale adolescentilor in masini restrase pe drumuri slab/deloc iluminate din Texarcana (Texas); (2) cazul Candy Man al lui Mark O’Bryan care si-a otravit propriu-fiu cu bomboane cu cianura de Halloween indicand politiei o alta persoana, deci o pista falsa. A fost condamnat la moarte prin injectie letala la 31 oct 1976, tocmai intr-o zi de Halloween; (3) cazurile babbysitter-elor sugrumate si violate, si (4) cazul clovnilor din Chicago, cum au aparut in scena vietii publice si a familiilor/copiilor – mecanicul de locomotiva al unui tren adoarme si intra pe o linie moarta unde existau vagoane ale unor circari (22 iunie 1918). Cei care nu mor la impact, mor arsi de vii. Au murit 86 de circari si toti au fost ingropati intr-o groapa comuna.

Anii 70 il scot in fata pe Gacy (foto 2), cu 33 de crime impotriva copiilor pe care i-a ascuns in subsolul propriei case.

john wayne gacy

Gacy

Documentarul este un „must see!” pentru profesionistii in expertiza psihologic-criminologica (chiar daca in documentar se vorbeste despre profilul psihologic, la momentul respectiv, de un „profiler”; accentul pe ce este un criminal este foarte bine punctat, nu pe cine), chiar daca a primit din partea criticilor doar nota 6.4 pe imdb.com.

Retinem „parlamentul de personalitati” pe care fiecare dintre noi il ducem in spatele a ceea ce aratam, zi de zi, in personalitatea de baza.

Intr-adevar, daca te studiezi pe tine insuti pe parcursul unei zile, iti vei da seama ca, in dinamica lucrurilor, imprumuti aproape din toate tulburarile de personalitate. Pentru cei mai sensibili, exista un „risc al clinicizarii” propriei personalitati. Acest lucru poate duce la o stare psihica de „ipohondrie narcisica” vociferica puternic intrinsec. Adica, o stare obsesionala prelungita asupra propriilor actiuni care tinde sa ramana in centrul atentiei pana la a sufoca genuitatea actelor firesti din timpul unei zile sau nopti. Un comandament intern de ganduri obsesive (ganduri fixiste si obsesive) care nu se obosesc sa dea raportul unei constiinte cu profunda determinare irationala…

Weekend cald alaturi de cei dragi! 🙂

Alin Les

psiholog, expert criminolog©Cosmin Bumbutz. All rights reserved. www.bumbutz.ro

Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu

Presedinte

©2014. Toate drepturile rezervate 

2 răspunsuri la „ALIN RECOMANDA!”

  1. Avatarul lui Florin-Sebastian Badale
    Florin-Sebastian Badale

    Buna dimineata, apropos de filme si de criminologie, am vazut aseara un film frumos…care m-a facut sa ma gandesc la judecata clinica….vi-l recomand si dvs. Se numeste Efecte Secundare (2013)(http://www.imdb.com/title/tt2053463/). Daca va veti uita…va rog sa imi trimiteti si mie o parere a dumneavoastra. Va multumesc !

    1. Avatarul lui Alin LEȘ
      Alin LEȘ

      Buna dimineata,

      multumim pentru sugestie. L-am vazut cu ceva timp in urma; urma sa-l recomandam intr-un alt weekend 🙂
      Ma bucura c-ati facut-o dumneavoastra inainte 🙂
      Foarte bun film! Informatiile si realitatea din el se coreleaza, as indrazni sa spun perfect, cu ceea ce se intampla la noi. La fel de subtil, la fel de mercantil… la fel de pervers 🙂

      Un inceput de saptamana eficient!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.