Câteva din punctele atinse în cazul infracțiunii cu motivație sexuală bazată pe violență a lui Robert Ciobanu dezbătute în cadrul evenimentului ELSA Sibiu din 13 decembrie 2014, Închisorile – ilegalitățile unei instituții legale.
Ce au pierdut cei care n-au ajuns?
Răspunsuri la următoarele probleme ridicate:
- Cum contabilizăm clinic „buna purtare”? Este suficientă legislația actuală penitenciară care îi permite celui care a comis infracțiunea să iasă cu acest „ultim diagnostic”?
- Cine îmi garantează că timp de 7 sau 10 ani, perioada „ispășirii” sau a „reeducării” infractorului, acesta n-a simulat sau disimulat întreaga purtare? Cum putem eficientiza măsurabil intervenția calitativă superioară pentru cel care urmează să execute o pedeapsă privativă de libertate pentru o infracțiune cu motivație sexuală, cu violență sau mixtă?
- De ce se impune ca judecătorul să aibă ca „om de legătură”, în sistemul de justiție, psihologul criminolog pentru un anumit tipar de infracțiuni? Dar pentru comisarul de la Investigații Criminale? Dar pentru Administrația Națională a Penitenciarelor? Cât face/reușește criminalistica prin „cum” dacă n-o ajută criminologia prin „de ce?” atâta vreme cât, la scurt interval după prinderea infractorului, legislația actuală fie îl condamnă la o pedeapsă cu suspendare, fie îl trimite într-o celulă suprapopulată? A rezolvat sistemul ceva anume, concret? Nici pe departe.
Ce au câștigat participanții?
- O perspectivă nouă în sistemul de justiție care, mai devreme sau mai târziu, va fi implementată. Să sperăm că și eficient.
- Fluidizare de informații din cel puțin 4 perspective: drepturile omului, psihologic-criminologică, psihologică și social-teologică.
- Ca viitori juriști, avocați, procurori, judecători, au câștigat noi dimensiuni de tratare a omului. Au înțeles că orice situație este complexă. Fiecare situație necesită o intervenție aparte cu specialiști aparte, nu cu unii care își asumă munca altora și nici cu alții care-și fac treaba prea puțin eficient (vezi, printre altele, recidivele).
- O experiență în plus. Feedback-urile lor pozitive în privința cel puțin a prezentării mele mă fac să cred c-am devenit înțeles în pledoaria/pledoariile mea/mele 🙂
Beneficiarii?
Studenții facultăților de Drept din Sibiu (Universitatea „Lucian Blaga”,
Facultatea De Drept „Simion Bărnuțiu”), Târgu Mureș și Timișoara (Universitatea de Vest)
Data?
13 decembrie 2014
Locația?
Biblioteca Astra Sibiu, Sala de Conferințe, etajul 5
Titlul prezentării?
CAZUL ROBERT CIOBANU și CRIMA CU MOTIVAȚIE SEXUALĂ.
Hiba psiho-penitenciară și prospectul relației
„judecător – psiholog criminolog”
Love to share academic and professional work! 🙂
Alin Leș
Societatea Română de Criminologie și Criminalistică, Filiala Sibiu
Președinte
©2014. Toate drepturile rezervate