A treia săptămână de campanie de informare poligraf în mediul de afaceri pe care Laboratorul Poligraf „Leș Alin” o desfășoară 🙂

Feedback-urile încep să vină unul câte unul, iar telefoanele să sune mai mult. Mulțumim tuturor celor care întrebați, încercați să vă educați corect în această direcție și sunteți interesați direct sau indirect de acest subiect.

Această săptămână de campanie de informare a „detectorului de minciuni” în mediul de afaceri pleacă de la cadrul legal al acestui mijloc de probă specificat în Codul de procedură penală. Este posibil ca o parte din voi să fi lecturat deja aceste informații în alt context (interlocutorul respectiv a apăsat mai tare pedala de accelerație a invocării bagajului de cunoștințe în materie juridică și îi mulțumim pentru aceasta 🙂 ).  

Așadar! 🙂

 

CAMPANIA POLIGRAF 2015

„«DETECTORUL DE MINCIUNI» TE POATE AJUTA, PSIHOLOGUL ITI ESTE PRIETEN!”

by Alin Les

psiholog examinator „detector de minciuni” acreditat Colegiul Psihologilor din România

expert, consultant, formator Criminologie și Științe Criminale

 Societatea Română de Criminologie și Criminalistică, Filiala Sibiu, Președinte

*

Săptămâna

12 – 18 ian 2015

Alin Les, www.poligraf-evaluarepsihologica.ro, Laborator Poligraf Sibiu, detector de minciuni

Științific

Pe scurt

Evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf sau, în limbajul fundamentat științific, psihofiziologia criminalistică face parte din metodologia tehnicii criminalistice, rubrica „expertize criminalistice”. Acest statut este întărit de articolul 2 din O.G. nr. 75/2000 (publicată în Monitorul Oficial nr. 407 din 29 august 2000) unde se indică concret domeniile în care se poate efectua o expertiză criminalistică: expertiza grafică și tehnică a documentelor; expertiza dactiloscopică; expertiza traseologică; expertiza balistică; expertiza fizico-chimcă a probelor materiale; expertiza criminalistică în accidentele de trafic, în explozii și incendii; expertiza vocii și vorbirii; expertiza fotografiilor și a înregistrărilor video; expertiza biologică; expertiza tehnicii de calcul și a mijloacelor de telecomunicații; expertiza pentru detecția comportamentului simulat (poligraf).

 

Pe larg

(1)

Răspuns 1

Art 64 din Codul de procedură penală face referire la „mijloacele de probă”.

Aliniatul 1: „Mijloacele de probă prin care se constată elementele de fapt ce pot servi ca probă sunt: declarațiile învinuitului sau ale inculpatului, declarațiile părții vătămate, ale părții civile și ale părții responsabile civilmente, declarațiile martorilor, înscrisurile, înregistrările audio sau video, fotografiile, mijloacele materiale de probă, constatările tehnico-științifice, constatările medico-legale ȘI EXPERTIZELE”.

Răspuns 2

Potrivit Ordonanței nr. 75 din 24 august 2000 privind autorizarea experților criminaliști modificată prin Legea nr. 488 din 11 iulie 2002 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 75/2000 privind autorizarea experților criminaliști publicat în Monitorul Oficial, partea I, nr 407 din 29 august 2000, în temeiul prevederilor art 107 din Constituția României și ale art 1 lit. O pct 2 din Legea 125/2000 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, se stipulează exact așa la art 2, al 2: „Specialitățile în care se poate obține calitatea de expert criminalist autorizat sunt: expertiza grafică și tehnică a documentelor, expertiza dactiloscopică, expertiza traseologică, expertiza balistică judiciară, expertiza fizico-chimică a probelor materiale, expertiza criminalistică în accidentele de trafic terestru, aerian și maritim, expertiza criminalistică în explozii și incendii, expertiza vocii și vorbirii, expertiza fotografiilor și a înregistrărilor video, expertiza biologică, expertiza tehnicii de calcul, expertiza mijloacelor de telecomunicații, expertiza pentru detecția comportamentului simulat (poligraf)”.

Răspuns 3

În conformitate cu Legea 218/2002 de organizare și funcționare a Poliției Române, cap. 3, art. 26, pct 15, avem la atribuțiile Poliției Române astfel: „foloseşte metode şi mijloace tehnico-ştiinţifice în cercetarea locului săvârşirii infracţiunilor şi la examinarea probelor şi a mijloacelor materiale de probă, efectuând, prin laboratoarele şi specialiştii proprii acreditaţi, expertize criminalistice şi constatări tehnico-ştiinţifice, dispuse în condiţiile legii”.

(2)

Testarea cu tehnica poligraf este inclusă la art 64, Cod procedură penală, al 1, categoria „Expertize” și se finalizează cu „raport de constatare tehnico-științifică”. Acest raport se alătură dosarului cauzei și constituie mijloc de probă coroborat cu alte probe sau mijloace de probă (ca și fiecare dintre toate celelalte mijloace de probă/probe, cu excepția probei ADN).

(3)

Nicăieri nu se specifică faptul că testarea cu tehnica poligraf este, în sine, o constatare tehnico-științifică. Este o activitate bazată pe știință și (cu) suport științific ce se soldează cu un raport de constatare tehnico-științifică.

(4)

Testarea cu tehnica poligraf este benevolă, atât în mediul penal cât și în mediul civil. Acest benevolism vine pe principiul prezumției de nevinovăție de la care se pleacă în testarea persoanei din fiecare speță. 

(5) Testarea cu tehnica poligraf constituie o metodă valoroasă de investigare judiciară, fiind inclusă la „mijloacele de probă” potrivit art.64, al 1, Cod procedură penală, rubrica/categoria „Expertize”.

 

Popular

Persoanele care sunt de acord să efectueze testul poligraf vin, adesea, cu ideea preconcepută (și slaba informare) că „testul poligraf nu e probă în instanță” și că „n-are nicio valoare”. Trebuie să recunoaștem că în etapa pre-test (etapa echivalentă interviului din psihologia clinică) facem și puțină educație (de bază) juridică, judiciară și psihologică 🙂

 

Expresii uzitate de majoritatea persoanelor care vin la examinare

„Arată-mi că poate fi folosită ca probă în instanță!”

„Dar poligraful nu e probă în instanță!”

„Poligraful e vrăjeală”

Cuvinte-cheie: poligraf, detector de minciuni, campanie de informare poligraf 2015, mediul de afaceri,

Alin Leș, Laborator Poligraf Sibiu

**

Pentru lămuriri, întrebări, sugestii, consiliere în domeniu etc., vă stau la dispoziție cu bucurie! 🙂

***

http://www.poligraf-evaluarepsihologica.ro 

Alin Leș

psiholog, expert criminolog©Cosmin Bumbutz. All rights reserved. www.bumbutz.ro

Societatea Română de Criminologie și Criminalistică, Filiala Sibiu

Președinte

©2015. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.