Săptămâna aceasta de campanie poligraf în mediul de afaceri a Laboratorului Poligraf din Sibiu este puțin altfel. În ce sens, „altfel”? În sensul că vom sări peste lecția care urma să fie adusă în discuție în această săptămână. De ce? Pentru că, în aceste zile, am avut două experiențe atipice. Și tot ceea ce este atipic în tehnica poligraf vreau să vă aduc la cunoștință. Cred că mediul privat are dreptul să fie educat psihologic, inclusiv în tehnica poligraf. Fiecare mediu are nevoie să fie educat psihologic, de la psihologie clinică și psihologia muncii până la securitate și apărare națională până la tehnica poligraf.

 

Mediul civil sau de afaceri este un mediu cu puternice amprente caracteriale. Antreprenorii știu ce spun. Este foarte greu să conduci eficient într-o firmă dacă nu ai un management strategic. Indiferent că firma este compusă din două persoane sau dintr-o sută.

 

Antreprenorii serioși vor să se pună la adăpost de orice piază rea. Vor să plătească statului ce-i al Cezarului și lor ce este al lor. Vor să ofere pachete salariale atractive angajaților. Nu le stă capul la prostii. Totul este detaliat și pe muncă cinstită. Greu de crezut într-o astfel de țară, nu-i așa? 🙂 Numai că ei se ghidează după Mark Caine: „Planificarea minuțioasă va face ca fiecare acțiune a unui om să pară spontană”. Psihologii clinicieni ar pune deja o etichetare: ordonați, supraordonați, obsedați de meticulozitate, accent pe detalii, buni organizatori, accente de paranoia, nevoia permanentă de control etc. Toate aceste semne care pot fi incluse nosografic au relevanța lor pentru funcționare. Adică sunt perfect „normale” în viața și activitatea unei persoane atâta vreme cât nu contribuie negativ la funcționarea socială. Dacă în familie sau cu prietenii parcurg etapele firești (ca înainte) tipului respectiv de relație, înseamnă că n-am nimic. Sunt „normal” 🙂

 

Haideți să vă spun despre lecția „poligraful și elementele de psihopatologie clinică”! Lecția era programată undeva pe la sfârșitul anului, dar pentru c-am avut un caz care a implicat simptomatologia psihiatrică, îi voi oferi locul cuvenit. Cu importanța specifică mediului de afaceri.

CAMPANIA POLIGRAF 2015

„«DETECTORUL DE MINCIUNI» TE POATE AJUTA, PSIHOLOGUL ITI ESTE PRIETEN!”

by Alin Leș

psiholog examinator „detector de minciuni” acreditat Colegiul Psihologilor din România

expert, consultant, formator Criminologie și Științe Criminale

 Societatea Română de Criminologie și Criminalistică, Filiala Sibiu, Președinte

*

Săptămâna

2 – 8 februarie 2015

 

Alin Les, psiholog expert criminolog, Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu, www.poligraf-evaluarepsihologica.ro

Primesc un telefon. Sunt rugat, pe scurt, să scot un cip din corpul persoanei respective prin intermediul aparatului poligraf. Până m-am dezmeticit (interviu clinic telefonic) că există o durere sufletească la propriu și că rezultatul poligraf l-ar ajuta pe chirurg să identifice zona în care s-ar afla cipul, persoana care ne-a contactat a devenit iritată. Prea multele întrebări ne-au pus în postura de „detectiv”. Vroiam doar să aflu legătura cip – poligraf – chirurgie – medic de familie – avocat. Chiar dacă părea un scenariu SF, era realitatea. Poate chiar un debut psihotic. „Auziți voci?”, l-am întrebat. „Da, aud!”. „Când înjur, de exemplu, oamenii, a doua zi îmi spun oamenii respectivi că i-am înjurat și că m-au auzit când i-am înjurat”. „Erau de față când i-ați înjurat?”, l-am întrebat. „Nu erau, dar a doua zi mă trag de mână și-mi spun că mi-au auzit înjurăturile”. Bun, mi-am zis: halucinații auditive. Să mergem mai departe!

„Cu cipul, ce mai știți? Sunteți singurul sau mai sunt și alții?”. „A fost un caz prin ’88 în America. Și acum, suntem vreo două mii cu cipuri. Ne urmăresc…”. OK, notat: delir de persecuție.  

„Mama? Ce face?” „E plecată în țara X”. „Tata?” „E mort”. Deja era și mai trist. „Dumneavoastră, câți ani aveți?” „28!”. „Studii?”. „Bacalaureatul”. Practic, avem un adult tânăr, cu un părinte plecat, cu o mamă în străinătate unde a fost și el, și unde crede că i-a fost injectat sau pus în mâncare cipul. Nu știe sigur. Acesta este și motivul pentru care dorește testul poligraf: pentru a afla unde este cipul. Vă dați seama, mi-a fost destul de dificil să-i explic de ce nu este posibilă examinarea poligraf în astfel de cazuri. De ce avem nevoie de două părți care să ceară testul, ori el îl cerea, el răspundea întrebărilor, el punea întrebările…

Un început de schizofrenie. Care îți poate scăpa la angajare, ca angajator: firmă de pază și protecție, firmă de transporturi, firmă de construcții etc.

Tristețea cea mare a fost că această persoană m-a sunat dintr-un alt oraș. Îndepărtat de Sibiu. Și până să-l îndrum către un specialist pe care îl cunoșteam, mi-a închis iritat: „Nu v-am sunat să fiți detectiv, ci să-mi spuneți dacă se poate sau nu”.

Ce încerc să-ți transmit? Ca angajator, să ai grijă pe cine angajezi. Ca angajat, dacă ai lângă tine o astfel de persoană, recomandă-i cu căldură și fără reproș o consultație fie la un psiholog (omul respinge din start ideea de psihiatru), fie la altcineva (ideea de psihiatru să vină cumva pe ocolite).

Educația psihologică începe de la tine! 🙂

**

Cuvinte-cheie: poligraf, psihopatologie, detector de minciuni

campanie de informare poligraf 2015, mediu de afaceri

psihologie, Alin Les, Laborator Poligraf Sibiu

Alin Leș

psiholog, expert criminolog©Cosmin Bumbutz. All rights reserved. www.bumbutz.ro

Societatea Română de Criminologie și Criminalistică, Filiala Sibiu

Președinte

©2015. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.