Campania de informare susținută de Laboratorul Poligraf din Sibiu cu argumente solide pentru utilitatea și eficiența examinării poligraf  în mediul de afaceri, în special în anumite sectoare (vezi aici

http://www.youtube.com/watch?v=qom6B8tevPM), continuă cu săptămâna 16-22 februarie.

 

Avem în vedere informații în ceea ce privește reactivitatea psihofiziologică de ordin general, corelate psihofiziologice generale ale persoanei examinate la poligraf cât și procesele emoționale sau afective generate de testarea poligraf. Sună poate prea pompos, însă pentru a facilita lectura, vom spicui doar câteva elemente bine de știut de către toți cei care apelează sau sunt solicitați să apeleze la un „detector de minciuni”.

 

La final, îți voi spune de ce și această săptămâna a fost una diversă pentru noi din perspectiva naturii cazuistice 🙂

CAMPANIA POLIGRAF 2015

„«DETECTORUL DE MINCIUNI» TE POATE AJUTA, PSIHOLOGUL ITI ESTE PRIETEN!”

by Alin Leș

psiholog examinator „detector de minciuni” acreditat Colegiul Psihologilor din România

expert, consultant, formator Criminologie și Științe Criminale

 Societatea Română de Criminologie și Criminalistică, Filiala Sibiu, Președinte

*

Săptămâna

16 – 22 februarie 2015

Alin Les, Laborator Testari Poligraf Sibiu, www.poligraf-evaluarepsihologica.ro

Științific

În privința reactivității psihofiziologice generale, aceasta va fi definită la nivel uman prin

capacitatea de a răspunde cu un comportament simplu și ușor identificabil la un element constant sau repetabil din mediu care este în general denumit stimul [1].

 

Astfel, orice stimul neplăcut crează o stare de alarmă. Cum definesc specialiștii această stare de alarmă?

Prima reacție în asemenea situații este reacția de alarmă ce presupune în principal o mobilizare generală a tuturor resurselor, o chemare la „arme” a tuturor componentelor fizice sau psihice ale organismului. Ea poartă denumirea de reacție de „luptă sau fugi”, trezire bioelectrică, arousal etc. În laboratoarele de detecție a comportamentului simulat, prin examinări poligraf, se urmărește decelarea prezenței sau absenței tocmai a unor asemenea reacții. Ele însoțesc întotdeauna conduita subiectului simulant. La nivelul „cutiei negre”, interpretarea și analiza stimulului, ansamblul proceselor cognitive, afectiv-volitive și motivaționale creează universul psihologic al conduitei simulate [2]. 

 

Ori minciuna reacționează la stimulii verbali în cadrul examinării poligraf. Când întrebarea a fost pusă de către examinator, stimulul este receptat, evaluat și procesat la nivel superior. Procesarea în sine presupune trei comparații fundamentale:

O primă comparație se realizează între elementele de memorie ale subiectului și conținutul stimulului. Dacă subiectul este participant la fapta pentru care este investigat există amintiri cu privire la eveniment. Întrebările, stimulii verbali nu fac decât să activeze aceste elemente de memorie și le readuc în conștiința subiectului. Dacă subiectul nu are legătură cu fapta investigată, acest proces nu se realizează. Prezența unor fapte similare în memoria subiectului este posibil să genereze activări parazitare.

A doua comparație ce are loc în procesarea informațiilor este legată de confruntarea dintre poziția reală a subiectului, relevată de structurile de memorie reactualizate și poziția sa declarată, manifestă, din momentul răspunsului.

Adiacent acestei comparații, emerge în planul conștiinței cea de-a treia confruntare, respectiv cea dintre matricea morală (eul moral, supraeu) și matricea infracțională (ansamblu de conduite realizate, interzise și pedepsite de lege). Pentru subiectul nesincer, implicat în fapta pentru care este investigat, cele trei comparații sunt adevărate coliziuni. Ele reprezintă generatorul psihologic al stării de activare, de arousal, specifice oricărei situații similare în care integritatea fizică sau libertatea individului sunt puse în joc. În acest mod, la nivelul sistemului psihic, al subiectului nesincer supus unei examinări poligraf se produc o serie de activări, de transformări, ca o nevoie de a face față, de a rezolva situația amenințătoare [3].

**

Popular

Nu deținem informații să existe „reacții populare” vis-à-vis de conținutul de mai sus. Nu pentru că am duce lipsă de atitudinea cârcotașă ( :-D) , ci pentru că posibilitatea ca textul să nu fie înțeles „pe bune” duce, statistic, la creșterea șansei de a avea replici precum: „Mă iei cu abureli!”, „Lasă, știu că ești pe domeniul tău, ai vrăjeală-n tine!”, „Și dacă nu-i așa cum zici tu?”, „Ce mă interesează pe mine toate astea?”, „X și Y zic altfel” etc. 🙂

Până la cuvintele-cheie, vreau să-ți aduc la cunoștință de existența persoanei care face „ochi dulci” (da, se întâmplă! 🙂 ) atunci când ne aflăm în prima fază a testării, pretest. Examinatorul analizează bine situația pentru a nu trage o concluzie greșită. Persoana care urmează să fie testată îi zâmbește specialistului aproape constant, își coboară privirea în jos oarecum rușinată având zâmbetul pe buze, îl privește pe specialist cu coada ochiului și cu zâmbetul pe buze, alternează starea de seriozitate cu cea de „ochi dulci”.

Subiectul este de obicei distrat, nu-i stă mintea la examinare, este preocupat de alte situații existențiale. De obicei, nu respectă instructajul pe întreg parcursul examinării inclusiv după ce, din punct de vedere clinic, ne-am asigurat că ticurile motorii nu reprezintă apanajul obiceiului.

Ca diagnostic diferențial, nu se confundă cu sfidarea, ci doar cu o predispoziție pentru agitație psihomotorie coroborată cu factori diverși situaționali (în cazul nostru, pentru ziua în curs).  

 

Cuvinte-cheiepoligraf, detector de minciuni,

campanie de informare poligraf 2015, mediu de afaceri,

Alin Leș, Laborator Poligraf Sibiu, psihologie, poligraf Alin Les

Love to share academic and professional work! 🙂

***

http://www.poligraf-evaluarepsihologica.ro/

Alin Leș

psiholog, expert criminolog©Cosmin Bumbutz. All rights reserved. www.bumbutz.ro

Societatea Română de Criminologie și Criminalistică, Filiala Sibiu

Președinte

©2015. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.