Campania Laboratorului Testari Poligraf „Leș Alin” continuă cu săptămânile 2-8 și 9-15 martie. Lecția noastră este una scurtă și la subiect.

Cele două săptămâni sunt dedicate, cumva, angajatorilor „neascultători”. Mai precis, a beneficiarilor care se conduc în acțiunile lor după principiul „Eu știu mai bine despre ce-i vorba. Faceți cum vă spun, vă rog!”. Una este să colaborezi cu angajatorul și să stabilești de comun acord întrebările sau tenta acestora, alta este să ți se indice direcția. În mod normal, specialistul poligraf se delimitează de astfel de angajatori. Dar, cumva, am decis să mergem pe mâna acestuia pentru a-i dovedi că, „cu capu-n gard” este soluția cea mai puțin fiabilă și, care, chiar doare. La buzunar. La final 🙂

 

CAMPANIA POLIGRAF 2015

„«DETECTORUL DE MINCIUNI» TE POATE AJUTA, PSIHOLOGUL ITI ESTE PRIETEN!”

by Alin Leș

psiholog examinator „detector de minciuni” acreditat Colegiul Psihologilor din România

expert, consultant, formator Criminologie și Științe Criminale

 Societatea Română de Criminologie și Criminalistică, Filiala Sibiu, Președinte

*

Săptămâna

2-8 și 9-15 mar 2015

Alin Les - Laborator Poligraf Sibiu, www.poligraf-evaluarepsihologica.ro

Toți vrem rezultate cât mai rapide la problemele noastre. Alergăm după soluții eficiente și suntem pregătiți să investim mai mult în aflarea adevărului. Dar, în același timp, suntem mai precipitați, mai irascibili, mai impunători.

 

Beneficiarul dorește adesea să-ți spună atât de multe (sau atât de puține, în unele cazuri) și să aflii „din prima” atât de multe încât este în stare să-ți spună ce ai de făcut ca specialist. Dai din cap și asculți. Ești atent „ochi și urechi” și asculți. Îți notezi și  asculți fiecare intonație. Intervii în cazurile în care ți se dă posibilitatea.

 

Îi explici beneficiarului că cel mai bine ar fi așa. Sau invers. În funcție de specificul speței lui. Îi explici că ce-a mers la celălalt nu funcționează și aici la fel de bine. Că ai nevoie să procedezi altfel atunci când sunt 10 persoane suspicionate.

 

Când beneficiarul nu dorește să asculte sugestiile specialistului poligraf, lași după el. Este bine să-l lași să intre singur cu capul în gard. Este chiar indicat!

 

În loc de concluzie

 

  1. Beneficiarul este obligat să lectureze în întregime contractul de prestări servicii înainte de a-l semna. După semnături și parafe, el devine document juridic valid.

 

  1. Beneficiarul este obligat să lectureze în întregime și cu atenție contractul de prestări servicii pentru a-și delimita intervențiile în dialogul privind rezolvarea cazului. Ce este prea mult, s-a dovedit că strică.

 

  1. Beneficiarul este dator să asculte sugestiile specialistului. Ascultarea activă și pasivă trebuie să fie reciprocă. Când nu se întâmplă acest lucru, beneficiarul pierde teren legal în fața propriilor angajați. Mai ales când „Știți… și-au băgat lichidarea la zi și nici n-au mai apărut la lucru”.

 

Păi spune tu, beneficiarule, nu ți-o meriți când când angajatul „te-a făcut”? 🙂

 

P.S. Există un curent de opinie grozav: „nu testului poligraf la angajare!”. Să spunem că suntem de acord, cu toate că nu suntem. Dar vin și întreb: în timp ce contabila nu este în regulă (te fură) și cei angajați la pompă, la fel (te fură), tu te-aștepti și pretinzi să fie totul în regulă (să nu te fure nimeni)? 🙂

Cuvinte-cheiepoligraf, detector de minciuni,

campanie de informare poligraf 2015, mediu de afaceri,

Alin Leș, Laborator Poligraf Sibiu, psihologie, poligraf Alin Les

Love to share academic and professional work!  🙂

**

http://www.poligraf-evaluarepsihologica.ro/

Alin Leș

psiholog, expert criminolog©Cosmin Bumbutz. All rights reserved. www.bumbutz.ro

Societatea Română de Criminologie și Criminalistică, Filiala Sibiu

Președinte

©2015. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.