Campania de informare 16-22 martie 2015 a evaluării comportamentului simulat prin tehnica poligraf în mediul de afaceri vrea să scoată în evidență atât realitatea concretă cât și știința. Însă am observat că nu de știință sunt interesați în mod expres oamenii simpli sau cei (cu adevărat) interesați de folosirea acestei tehnici. Ci de faptul dacă rezultatul îi poate ajuta sub o formă sau alta în aflarea și stabilirea adevărului.

CAMPANIA POLIGRAF 2015

„«DETECTORUL DE MINCIUNI» TE POATE AJUTA, PSIHOLOGUL ITI ESTE PRIETEN!”

by Alin Leș

psiholog examinator „detector de minciuni” acreditat Colegiul Psihologilor din România

expert, consultant, formator Criminologie și Științe Criminale

 Societatea Română de Criminologie și Criminalistică, Filiala Sibiu, Președinte

*

Săptămâna

16-22 mar 2015

 Alin Les, Laborator Poligraf Sibiu

Pentru săptămâna aceasta vreau să vă aduc la cunoștință 3 aspecte pe care le consider parte din experiența mea de evaluator. Să le luăm pe rând.

 

  1. Există persoane care recidivează. Acestea o fac fie la locul de muncă actual, fie la cel dinaintea angajării pentru cel actual, fie la cel în care și-au desfășurat activitatea înaintea jobului de dinaintea celui trecut (care coincide, adesea, cu locul de muncă actual).

 

Am testat săptămâna aceasta trei persoane într-un caz de furt. Două persoane au avut un comportament sincer la finalul testului. Persoana numărul 3, a doua testată, a fost „eliminată” (cu ceva timp în urmă) din firma actuală tocmai pentru furt. De obicei, angajatorului i se face milă de tine și te primește înapoi, pentru a-ți mai oferi o a doua șansă (prima ți-a oferit-o cu ocazia primului loc de muncă la el în firmă 🙂 ). Chiar dacă tu, ca specialist, i-ai sugerat angajatorului să-și examineze la poligraf noii potențiali angajați, el preferă să aleagă calea conservatoare, cel mai adesea. Și să piardă pe mâna ei, ca și cum ai pierde o valoroasă mână de poker.

 

Cu alte cuvinte, recidiva n-ar ține atât de persoană sau de caracterul acesteia, cât de vulnerabilitățile ei într-un anumit context dat.

 

  1. Examinarea poligraf se folosește în toată regula inclusiv în Germania. Depinde de regiune: fie fosta RDG, fie fosta RFG. Una dintre persoanele programate la poligraf la Laboratorul nostru a fost testată în Germania, în Laboratorul Poligraf special al fabricii de… măcelarie. Da, un test screening la angajare 🙂

 

  1. Există o categorie aparte de persoane care, după ce-au aflat rezultatul testului poligraf (acela de comportament simulat), cer o reexaminare. Angajatorului i se aduce la cunoștință acest lucru. Dacă acesta acceptă (în urma discuției cu psihologul examinator), persoana pentru examinare revine. S-a întâmplat întotdeauna ca și a doua oară rezultatul examinării poligraf să fie „comportament simulat”. Cu reacții mai puternice 🙂 Însă o singură dată mi s-a întâmplat ca testul să fie cerut și a treia oară, și nu numai… până când el iese „așa cum trebuie”. Da, hazliu și comic, dar realitatea zilei! 🙂

În loc de concluzie

  1. Ca angajator, ai grijă pe cine angajezi! Omul care „a comis-o” prima dată în firmă va avea tendința de-a o comite și a doua oară. Este ceea ce numim, penal și/sau infracțional, recidivă.

 

  1. Dacă mai aud pe cineva că ne spune/transmite că în Germania nu se testează la poligraf la angajare, îi dau adresa persoanei care a lucrat aproximativ doi ani în domeniul măcelăriei 😀

 

  1. Experiența ne confirmă, cel puțin până în prezent, că persoanele care doresc o reevaluare la poligraf arată, clinic și numeric, un comportament nesincer inclusiv a doua oară. Reacțiile psihofiziologice vor fi exprimate mai puternic ca intensitate decât la prima examinare, după cum rezultă din diagramele poligraf. Cu dorința de a „bate” aparatul, aceste persoane își propun să rezolve „mașinăria” printr-un diagnostic de „sincer”. În schimb, matricea infracțională și patternul cognitiv axat pe fapta comisă lucrează puternic la nivel subconștient. În acest caz, indiferent că reevaluarea are loc după 2, 3, 4, 5 sau 6-7 zile, o persoană nesinceră va avea reacții de nesinceritate mai puternice, pe când una sinceră, pe lângă faptul că va colabora întru totul și-și va aduce aminte alte detalii, se va liniști în toată această perioadă. Pentru acest tip de subiect, această perioadă echivalează cu o binemeritată și binevenită stare de „repaus” cognitiv și emoțional 🙂

Cuvinte-cheiepoligraf, detector de minciuni,

campanie de informare poligraf 2015, mediu de afaceri,

Alin Leș, Laborator Poligraf Sibiu, psihologie, poligraf Alin Les

Love to share academic and professional work!  🙂

**

http://www.poligraf-evaluarepsihologica.ro/

Alin Leș

psiholog, expert criminolog©Cosmin Bumbutz. All rights reserved. www.bumbutz.ro

Societatea Română de Criminologie și Criminalistică, Filiala Sibiu

Președinte

©2015. Toate drepturile rezervate

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.