La invitația doamnei Adriana Oprea-Popescu, am participat ieri, 31 martie 2015, la lansarea cărții „Criminali în serie din România”, editura Tritonic, volumul al doilea. Evenimentul a avut loc la The Coffee Factory, Bulevardul Regina Elisabeta 54, București. Adică Sibiu – București și retur în 8 ore.

 Alin Les - Adriana Oprea - 2

Ce m-a motivat să particip și la lansarea celui de-al doilea volum? În primul rând, faptul că o astfel de lucrare nu s-a mai publicat în România. Aveam/avem nevoie de ea, ca specialiști, atât psihologi, criminologi, criminaliști, psihiatri, procurori, judecători, sociologi, juriști, jurnaliști și alte categorii sociale interesate (sau nu) de subiect. Apoi, motivația unei femei de-a scrie/compune/aduna material informativ valoros despre crimele în serie din România. Ca psiholog criminolog, aș premia un asemenea demers. De ce? Pentru că (1) aș scoate în evidență munca genuină, munca dificilă, munca „pe bune” în strângerea de informații (cât de dificil este!), toate aceste lucruri ducând la creșterea calității lor; (2) este un demers în care, specialiștii cu adevărat pasionați și cu studii profesionale finalizate cu diplomă, pot începe proiecte de prevenție pentru populație; (3) informațiile din aceste două volume pot da „apă la moară” studiilor longitudinale în materie criminală; (4) educația cetățeanului participant la existență care are dreptul să fie informat de calitatea lui permanentă de victimă, dar și de calitatea lui permanentă de individ care, într-un context sau altul, poate „să-și dea drumul” și „să-și piardă firea”, chiar dacă era cunoscut prin vecini ca „o persoană liniștită, calmă, cuminte, respectuoasă” (și alte adjective care relevă cât de bine poate sta ascunsă boala psihică, un comportament antisocial sau o tulburare de personalitate).

Încă ceva ce m-a motivat puternic: Adriana Oprea-Popescu a fost singura persoană care a vorbit cu Cristian Cioacă, din perspectivă jurnalistică, așa cum ar fi trebuit s-o facă psihologul criminolog din perspectivă psihologic-criminologică. Poate dumneaei nu știe, dar prin demersul de-atunci, s-a poziționat în locul psihologului criminolog (într-o anumită măsură) de unde, cu trudă, a adus la suprafață realități substanțiale. Pentru cine nu cunoaște, recomand Oprea-Popescu, A. (2008). Cioacă – diabolic sau nevinovat?. București: Jurnalul, 208 p.

 

Lansările de carte, ele însele publice, reprezintă un semnal de alarmă la adresa științei victimologice, cotă parte din cea criminologică. Le-aș putea considera, oricând, „manifestări cu conținut criminologic” destinate bunului public: societatea – la modul general, individul – la modul particular.

 

Recomand lucrarea tuturor celor interesați de-a produce modificări mici și notabile în perimetrul lor de activitate! Nu recomand această lucrare iubitorilor de copy-paste și/sau a acelora care consideră că „oricine poate să scrie o carte”/„dacă mă enervez, scot o carte imediat”. Avem nevoie de profesionalism calitativ (de cantitate, mai puțin) și de informații ancorate în concepte și operaționalizări ale psihologiei (și științelor conexe) moderne!

Felicitări, Adriana Oprea-Popescu! 🙂 

 

Alin Leș

psiholog prim-expert criminologAlin Les - psiholog expert criminolog - SRCC - ELSA Constanta 2015 - 27

Societatea Română de Criminologie și Criminalistică, Filiala Sibiu

Președinte

©2015. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.