Noul Cod Penal are hibele lui. În ceea ce privește criminologia și psihologia criminologică, nu mergem mai departe de capitolul VIII, „Infracțiuni contra libertății și integrității sexuale”. Pe lângă faptul că „integritatea sexuală” este o construcție gramaticală nedefinită de penaliști dinaintea de-a o analiza sub variile sale forme, articolul 218, alin. 1 îmi spune că prin viol se înțelege „raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârșit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-și exprima voința de această stare, se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”.

Acum, n-am auzit și nici citit vreodată ca victima să fie întrebată („să-și exprime voința”), cu subiect și predicat, dacă dorește să fie violată înainte de actul propriu-zis! Este drept, există un tipar victimologic de tip provocator, care „întărâtă” ceva în persoana aplecată mai mult spre stimulii cu conotație sexuală în trecerea la act. Însă infractorul sexual nu te întreabă niciodată, cu subiect și predicat, dacă te’ntere de-un viol. Doar în fantasmele lui, unde poți să-l implori și tu.

Nu insistăm pe caracterul confuz, considerăm noi, al formulării din alin. 1 (art. 218), coroborat cu art. 219, „Agresiunea sexuală” care, în Vechiul Cod Penal, se găsea sub denumirea „perversiune sexuală” (art. 201). Cu alte cuvinte, în Noul Cod Penal, perversiunea sexuală nu mai este incriminată, concret, în înțelesul ei penal, moral și atât cât o fi fost în trecut, criminologic. Ceea ce confirmă tendința occidentală în materie de-a se elimina din uz termenul de perversiune sexuală și de-a se înlocui cu „deviație”, „variație” sau „anomalie”, adică nuanțe ceva mai estompate. Sau cu „agresiune sexuală”, cazul Noului Cod Penal. Altfel spus, mare grijă cum vă adresați „perversului sexual”! Musai cu „agresorule sexual”! Altfel, riscați un proces de… calomnie. Nu în penal cât în civil.

______________________  

Așa-i că, încet-încet, ești și tu de acord că psihologul criminolog poate face o mare diferență, poate chiar pentru semenii tăi, atunci când este cooptat pentru elaborarea de Coduri, legi, ordonanțe de urgență etc. în materie de infracțiuni sexuale? 🙂

ALIN LES (6) final slide-uri

©2015. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.