În lucrul la workshop-ul de la Brașov de săptămâna viitoare privind chestionarul de evaluare al fantasmelor sexuale, lecturam despre fetișism și aflam câteva lucruri pe care vreau să le împărtășesc cu tine.

1. Există bărbați care au nevoie de fetișuri pentru a se excita și pentru a avea un contact sexual.

2. Există bărbați care au nevoie de fetiș pentru a se excita și a ejacula pe fetișul respectiv. Pot avea relații sexuale, de obicei.

3. Există bărbați care au nevoie de fetiș pentru a se excita și ejacula pe fetișul respectiv. Aceștia nu pot întreține relații sexuale.

Bun! Totuși, ca „fetișist”, de ce aș însufleți fetișul? Fiindcă intervine conștiința reflexivă care îmi traduce că sunt indignat de propriile mele tendințe sexuale (cf. Westheimer). Atunci, în acel moment, îl percep ca pe-un păcat și încep să mă autoculpabilizez. Sau nu, și încurajat de anumiți factori, trec la act. 

Acum, Kernberg vorbește despre erotismul cutanat căruia îi slăbește percepția erotică ce-ar duce la dobândirea plăcerii senzuale. În acest caz, fie masturbarea însoțită de fetiș duce la o senzitivitate perceptivă scăzută, în timp, și asta afectează dinamica și calitatea actului sexual. Fie există o anomalie sexuală sau o disfuncție sexuală care nu dă voie unui act sexual firesc, asta compensându-se în autoerotism cu fetișism.

Așa cum susține și Westheimer, consider că fetișismul vine în urma unei condiționări. Dacă autorul se oprește aici, eu continui: o condiționare la nivel fantasmatic rezultată într-un pattern considerat semnificativ de cel în cauză. Reflexeologie pavloviană, dacă vreți. Sau o rotiță erotică la care apelez, rezultată în diverse acțiuni comportamentale. Dar fantasma (acompaniată de pulsiunile exprimate în direcția stimulilor preferați) îmi cere să acționez, domnule judecător, atunci când îmi vine s-o violez pe X, și chiar îmi reușește! Ce folosesc atunci? Agresivitatea? Violența? Ce face diferența între una și alta atunci când ai nevoie să individualizezi „așa cum trebuie” pedeapsa când e musai să mă condamni? Fantasma atașată actului! Ea este cea care face diferența!

Ca de final, îmi place cum pune André problema relației „intervențiilor” bărbatului și a femeii în fetiș: „Fetișul și-a păstrat din etimologia sa (feitiço, «artificiu, truc»), un rest de magie: femeia nu are penis… dar are un port-jartier, un palton de blană, un chilot de mătase!”.

Avem nevoie de mult mai multă lumină, inclusiv în cercetarea calitativă a actelor de fetiș regăsite în infracțiunile cu motivație sexuală! De ce? Îți ofer 3 argumente:

1.  Poziția lui Stoller, la un anumit moment dat, din punct de vedere sexual și psihoterapeutic: „Nu ar fi oare mai bine să ne facem publică ignoranța, așa încât să putem să progresăm în înțelegerea comportamentului sexual?”

2. Poziția lui Ferri, din punct de vedere criminologic: „Omul acționează cum simte, nu cum gândește”.

3. Poziția mea, din punct de vedere psihologic-criminologic: „În cazurile de homicid sau infracțiuni cu motivație sexuală, fantasma sexuală trece în celălalt prag, «deviant», când nu și-a găsit o materializare fiziologică firească. Actul intromisiunii la nivel imaginar ajunge să fie trăit mult mai intens decât în plan real tocmai pentru că în fantasmă îl poți supune pe partener fără ca acesta să-ți reproșeze. El este la cheremul felului în care tu ai interpretat cognițiile legate de sex și sexualitate din viața reală. Partenerul tău «o suge» ca o pedeapsă (condiționată irațional) pentru că mama nu te-a cuprins genuin în afectivitatea ei. Lipsa de empatie la nivelul fantasmelor, în acest registru al suptului, se corelează calitativ cu ura pe condițiile vieții și pe relațiile sociale care nu curg în favoarea scopurilor tale. Dacă scopul tău este deviant fantasmatic, cu baza în sexualitate, credem că ai toate șansele să răspunzi mai rapid la stimuli în această direcție. Ura (invidia) n-ar fi decât un mecanism de apărare, homicidul/infracțiunea cu motivație sexuală rezultând ca produs al unor cogniții învăluite în imagini și afecte validate cantitativ fantasmatic sub forma producției de «avalanșe porno»”.

©2015. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.