Săptămânile 6-12 și 13-19 aprilie au avut temeinicia lor în descoperirea adevărului. Campania de conștientizare a tehnicii poligraf în mediul de afaceri, cunoscut de profesioniști ca mediul civil, a implicat un caz mai special asupra căruia vreau să zăbovim.

Omul nostru a semnat acum mai bine de 20 de ani un act, zis „Conventie”. Știți cum era pe vremuri, înainte de anii ’90, când oamenii își vindeau pământ pe o coală A4 pe care semnau, mai apoi, cel care vindea, cel care primea și 2-3-4 martori? Exact despre asta este vorba în cazul nostru. Când vânzătorul nu-și mai recunoștea semnătura. Ba mai mult, după un anumit interval de timp, a mers direct să-și întabuleze parcela de pământ pe baza ultimului act dinaintea vânzării de care vorbim.

Ca să ne înțelegem, îi vom spune celui care a vândut terenul acum mai bine de 20 de ani, V și celui care a cumpărat atunci, C. N-a fost absolut nicio problemă până acum câțiva ani, când V a constatat că pământul pe care-l vânduse în trecut era locuit, împrejmuit etc.

Ambele părți se trezesc în proces civil.

Ambele părți aduc martori. Cei care au fost când au semnat actul, de facto, nu mai sunt recunoscuți de V. Conform actelor de la dosar, aceștia ar fi fost martori mincinoși aduși de C. Invers, C susține că martorii aduși în proces de V au depus mărturie mincinoasă. Dacă n-ar fi o speță reală, am crede că este vorba de un banc la Radio Erevan.

Realitatea este dureroasă. La solicitarea casei de avocatură care-l reprezintă pe C, s-a dispus testarea poligraf a acestuia, dar și a lui V. C acceptă, V nu acceptă, din varia motive.

C nu prezintă indici ai comportamentului simulat în urma efectuării testului poligraf, pe când V nu se prezintă pentru a doua oară.

Dragii mei,

spațiul examinărilor poligraf implică anumite evidențe de care nu te poți debarasa ca psiholog examinator, avocat sau instanță. Testarea poligraf poate cântări, în diferite cazuri, atât cât trebuie să cântărească pentru probatoriul în cauză.

În loc de concluzie

Ce m-a marcat la acest caz este greutatea pe care o poate lua, în timp, ambivalența negativă, pe de-o parte. Pe de altă parte, cât de dispus este omul să se statueze în adevăr… chiar și după mai bine de 20 de ani.

Un început de săptămână cât mai promițător tuturor! 🙂

*

Cuvinte-cheiepoligraf, detector de minciuni,

campanie de informare poligraf 2015, mediu de afaceri,

Alin Leș, Laborator Poligraf Sibiu, psihologie, poligraf Alin Les

**

http://www.poligraf-evaluarepsihologica.ro

sau

Investiția ta în adevăr și profesionalism! 🙂

Alin Leș

psiholog expert criminologAlin Les - psiholog expert criminolog - SRCC - ELSA Constanta 2015 - 27

Societatea Română de Criminologie si Criminalistică, Filiala Sibiu

Președinte

©2015. Toate drepturile rezervate

Un gând despre „CAMPANIA POLIGRAF 2015: „«DETECTORUL DE MINCIUNI» TE POATE AJUTA, PSIHOLOGUL ITI ESTE PRIETEN!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.