Dragii mei,

campania de informare a Laboratorului Poligraf „Leș Alin” continuă pentru săptămânile 20-26 apr și 27 apr-3 mai.

Examinarea poligraf în mediul de afaceri reprezintă unul dintre pilonii benefici ai unei afaceri, atunci când:

(1) ca antreprenor, ești cinstit cu banul, adică cu tine;

(2) ca angajat, ești cinstit cu tine, adică nu ești „murdar” din punct de vedere caracterial;

(3) ca angajat, ești doritor să certifici celor din jurul tău că ești oricând dispus să demonstrezi cinstea, valoarea, cadența… caracterul tău bun, indiferent de situația care se impune.

 

Așa s-a întâmplat în aceste zile, când beneficiarul a dorit să afle de anumite furturi. Vedeți voi, în momentul în care îți vin oamenii propriu-zis în față, începi să vorbești cu ei. Dar să vorbești clinic, ca într-o anamneză. Anamneza din cadrul examinării poligraf respectă pașii clinici. Dacă ai studii de psihologie clinică, vei înțelege mult mai ușor anumite lucruri.

Oamenii care acceptă să vină la proba cu detectorul de minciuni (mai exact, detector de adevăr, nu? pentru că plecăm de la prezumția de nevinovăție) în mediul de afaceri sunt persoane care înțeleg mecanismul adevărului în forma lui intimă. Mai exact, acceptă pentru că vor să-și dovedească nevinovăția. În sens ontologic, să se dovedească.

Oamenii lăcrimează la poligraf. Sau plâng. Sau vor să fumeze până începem. Sau… refuză 🙂 Este dreptul fiecăruia să facă ce dorește. De ce? Pentru că testarea este benevolă. Dar dacă acceptă, ne vom conforma cu toții unui instructaj. Exact ca atunci când asistenta ne cere să strângem pumnul pentru a ne găsi vena în vederea recoltării sângelui. Nimeni nu vrea înțepături în plus, așa-i? 🙂

Există o contabilitate a adevărului în plan psihic. Bine, acumulată de ecuații și raporturi inexacte de simulări, disimulări, metasimulări și trândăvii spirituale. Dar o contabilitate care vine doar condiționată, fie clasic, fie operant! Așa se stratifică adevărul în mintea umană. Minciuna nu face rabat.

Când persoanele din fața ta prezintă o reactivitate accentuată, faci legătura cu un anumit nivel de educație, sărăcită, nu săracă. Această categorie de persoane este, într-adevăr, mai „dificilă” în examinarea poligraf. Ai nevoie să le explici suplimentar anumite aspecte. Aproape că nu ești sigur că te-au înțeles. Noi am dezvoltat un nou concept: flipchart-ul ca metodă cu triplă funcție: (1) explicativă, (2) instructivă și (3) metodologică. Și pentru că exemplele nu mor niciodată, iată cum am contribuit la starea de încredere psihofiziologică a subiectului!

Imagine Poligraf Les Alin -1

 imagine 1

Prima imagine a fost explicată unei persoane care considera că testarea poligraf periodică, „așa cum o are și colegul de la X firmă” ar fi fost mai indicată în firma în care își desfășoară activitatea tocmai pentru a nu se ajunge aici. Și i-am dat exemplul caracterului persoanei care pleacă din punctul A – unde a avut grijă să lase în spate un minus considerabil în gestiune fostului șef – și ajunge în punctul B – unde nu amintește nimic de prejudiciul creat în punctul A, de-aici având toate șansele să ajungă în punctul C, oricare și orice ar însemna el!

Imagine Poligraf -2

imagine 2

A doua imagine are în vedere explicația conform căreia examinatorul și aparatul poligraf sunt în totală interdependență. Unora dintre semeni trebuie să le confirmi suplimentar – este indicat sub formă vizuală – că aparatul „își ia” reactivitatea pentru calibrare „după tine”. 

Trebuie să-i spui suplimentar semenului din această categorie că ținta ta este aflarea adevărului, oricare ar fi el. Mai mult, că adevărul speței în care el este testat este cel mai important. Și așa este 🙂

Imaginea 2 vorbește despre un caz mai special, i-aș putea spune. Un caz unde prejudiciul atingea o cifră nu grea, ci foarte grea pentru un om de afaceri. Ori certificarea vizuală (pe flipchart) a unui caz deosebit de greu, cu rezultate deosebit de bune, într-un final, pentru antreprenor poate contribui la o dinamică favorabilă unei stabilități psihofiziologice a persoanei testate. 

În loc de concluzie

(1) Pașii mari se fac pe fragmente dominate de pasiune, genuitate și un dram rațional de nebunie fecundă.

(2) Categoria persoanelor testate de noi în aceste două spețe răspund pozitiv la mesajul de pe flipchart. Informația este secondată îndeaproape de vizual.

(3) Flipchart-ul generează siguranță în psihicul unei anumite categorii de persoane văduvită prin destin de o educație mai solidă. 

Cuvinte-cheiepoligraf, detector de minciuni,

campanie de informare poligraf 2015, mediu de afaceri,

Alin Leș, Laborator Poligraf Sibiu, psihologie, poligraf Alin Les

**

http://www.poligraf-evaluarepsihologica.ro

sau

Investiția ta în adevăr și profesionalism! 🙂

Alin Leș

psiholog expert criminologAlin Les - psiholog expert criminolog - SRCC - ELSA Constanta 2015 - 27

Societatea Română de Criminologie si Criminalistică, Filiala Sibiu

Președinte

©2015. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.