În urmă cu 3 luni de zile punctam pe grupul rețelei de socializare Facebook un amănunt care a avut rezonanță 0 în spațiul justiției. Anume: lucrările științifice scrise (d)in penitenciar. Sau despre cum să câștigi puncte, buline și alte „binecuvântări” scriind „lucrări științifice” în timp record (ex. 2 săptămâni, „în jur” de-o lună etc.).

lucrari stiintifice din penitenciar -3

Ieri, postul național de știri scotea în evidență cererea DNA-ului de înăsprire a condițiilor de tipărire a așa-ziselor lucrări științifice de către deținuți:  http://stiri.tvr.ro/noutati-pentru-detinutii-scriitori–dna-cere-o-evaluare-mai-stricta-a-lucrarilor-scrise-in-detentie_59982.html. Pe bună dreptate!

Nu, nu sunt împotriva rezilienței prin lectură. În schimb, sunt împotriva ideii ca lucrarea științifică să fie „agresată”, „umilită” și „violată” de anumiți indivizi pentru care cartea, în intimitatea ei, valorează în viața de zi cu zi cât o hârtie igienică.

 

Acum, ce vrem să subliniem sunt două aspecte:

  1. În România, „a scrie o carte este floare la ureche și o poate face oricine” reprezintă apanajul unui tipar de gândire certat cu mai multe categorii de valori. Dovadă că oricine poate scrie o lucrare științifică, indiferent de nume, pregătire, background cultural etc. Mai ales dacă la începutul ei există și un „argumentum”. Pamflet-pamflet/ironie-ironie sau sarcasm-sarcasm, este realitatea! La care contribuim toți cei care știm că nu este așa, că nu este adevărat atunci când nu schițăm nimic în această direcție.
  1. Dacă la 8 februarie scriam despre acest lucru și la 3 luni distanță Direcția Generală Anticorupție spune același lucru, vi se pare „pură coincidență”? Sau impură? Ei, sunt de părere că nimic și nimeni nu este la voia întâmplării. Mă bucur, în schimb, că informația bună este translatată eficient. Sau, cel puțin, asta se încearcă.

 

În loc de concluzie

Cum nu cred în coincidențe, ci într-o informație bună, nu-mi rămâne decât să laud inițiativa DNA în această direcție! 🙂

Alin Leș

psiholog expert criminologAlin Les - psiholog expert criminolog - SRCC - ELSA Constanta 2015 - 27

Societatea Română de Criminologie si Criminalistică, Filiala Sibiu

Președinte

©2015. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.