Psihologia criminologică a traficantului de persoane în scop sexual și a torționarului sunt subiecte care necesită reflecție. Psihologia proxenetului are de-a face, într-o formă mai din umbră, cu tortura. La început, vorbim de o tortură psihologică a proxenetului asupra candidatului la acest „job” ce implică ademenirea, promisiunea, convingerea, durerea (post-convingere și post ideea de vis realizabil) că promisiunea s-a sfârșit brusc, reconfigurarea hărții cognitive etc. Cu alte cuvinte, o „spălare a creierului”.

Prostituația are, adesea, legatură cu lipsa culturii individuale. Nu mereu, dar preponderent. Când amprenta contextuală, situațională, economică își pune amprenta pe cea comportamental-psihologică, unde valorile și normele sunt internalizate deviant, ajungem să înțelegem fenomenul prostituției din două unghiuri: (1) ca practicant voluntar, unde inițiativa de a excela într-un individualism financiar îți aparține, și (2) ca practicant involuntar, când ți se promite ceva și la fața locului este altceva. Comportament – situație – context versus comportament – educație/incultură – norme și valori internalizate deviant. Primul unghi echivalează cu o primă etapă: a cuceririi idealului de devenire (chiar și de tranziție) prin actul prostituției și a internalizării, posteriori, a credinței unor valori, norme ce țin de morală. Cu alte cuvinte, se prefigurează femeia adept a „independenței comportamentale” (Tănăsescu et al., 2007): „fac ce vreau”! În plan secund, însă, vorbim atât de o dimensiune cu efect de catharsis (fluidizarea libidoului pe piața serviciilor sexuale), cât și una cu valențe de „pește” cu tentă torționară pentru femeia-lider proxenet.

Există o tipologie a torționarului ce acționa în vremea Inchiziției realizată de câteva femei, de profesie psihiatru, din Chile (cf. Cesereanu, 2014). De la tipul de torționar feroce, grotesc, competent și despotic până la tipul judicios, tolerant și servil. Portretul psihologic-criminologic al torționarului ia adesea calea competenței. El este selectiv în tehnicile de tortură, ceea ce se poate extrapola perfect la proxenet care, la rându-i, este selectiv în „poezia psihologică” pe care o livrează fetelor. Bineînțeles, nu este o tortură propriu-zisă, cu schingiuiri, bătăi fizice, electroșocuri ș.a.m.d., cât este o tehnică subversivă ce pregătește tortura. Un marketing pre-tortură. Un început de tortură psihică pliabil pe un anumit tipar victimologic. Sau schiță de criminologie culturală, dacă vrei!

La destinație, proxenetul face loc torționarului. Agresivitatea premeditată și agresivitatea afectivă inserate concomitent în tipologia surprinsă mai sus ajută ca violența să se desfășoare temporal. Altfel spus, ca torționar îmi propun să duc cu tine, ca victimă, cât mai mult din satisfacția pe care mi-o dă experimentarea violenței pe tine. De la primul stadiu al torturii psihice ajungem la un altul, unde pe mine, ca torționar, mă interesează ca tu, victima, să agonizezi. „Tortura transformă agonia într-un supliciu care durează” (Sofsky). Ori ai nevoie de imaginație pentru asta – „laboratorul imaginației distructive”, cum ar spune Sofsky.

Mafia albaneză este de bază în catalogul internațional al prostituției. Tulburarea de personalitate antisocială, cu elementele ei concurente de psihopatie este la ea acasă și poate include execuția în stil mafia. Femeia din Suceava, care la rândul ei a practicat prostituția, a experimentat metodele albaneze de a produce bani. Nu se cunosc motivele pentru care a fost executată. Motivația actului antisocial, cu atât mai puțin. Cu toate acestea, riscul de periculozitate criminologică rămâne infinit crescut!

Alin Leș

psiholog expert criminologAlin Les - psiholog expert criminolog - SRCC - ELSA Constanta 2015 - 27

Societatea Română de Criminologie si Criminalistică, Filiala Sibiu

Președinte

©2015. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.