Unul dintre punctele forte într-o consiliere victimologică este să-l faci pe om să înțeleagă că întotdeauna există soluții la problemele cu care vine la tine.

Există scăpare compatibilă cu viața!

Există un urcuș care implică bucuria!

Există un drum care are în plin-plan dorința de a recăpăta bucuria de a trăi!

Nimic nu este mai trist să descoperi că puterea violenței are o metafizică a răului infiltrată în esența ei. Violența are perversitatea ei, dincoace de seducția în rău. Violența minte. Violența promite și compromite. Violența înșeală. Violența amenință. Violența lovește. Violența creează dependență.

 

Violența nu se abate de la planul ei, tocmai de aceea nici nu obosește. Victima trebuie să înțeleagă, rațional, acest lucru. Persoana violentată trebuie să înțeleagă că violența (abuzul, agresivitatea fizică/psihică/mixtă, injuriile, amenințările, violul intramarital, teroarea, batjocura, umilința etc.) agresorului, adică a soțului, partenerului sau concubinului este diligența de serviciu a propriei lui existențe!

 

Dragă victimă (persoană care suferi de pe urma bătăilor, umilințelor și amenințărilor partenerului de cuplu/viață),

din discuțiile cu persoane aflate în situația ta, îți pot spune următoarele lucruri, pe scurt:

 

– ai dreptul la o viață în care libertatea este posibilă! „E prea în regulă să fie așa” nu este un vis, ci o stare de fapt alături de cineva care pune preț pe libertatea fizică, psihică, alegerii, respectului. Ai dreptul la un astfel de partener, cum ai dreptul să vrei mereu mai mult de la tine!

 

– ai dreptul să nu-ți fie frică în relația în care te afli! Dacă îți este frică când partenerul de viață introduce cheia în ușă, înseamnă că trăiești ceea ce victimologii și psihologii criminologi numesc „teroare”. Dacă atunci când partenerul de viață te sună la telefon să te întrebe dacă ai ajuns la destinație când în alte situații cu risc mult mai mare n-a făcut-o, vorbim de ceea ce psihologii clinicieni, psihologii criminologi și psihiatri numesc „gelozie”. Dacă te doare stomacul, ți se pune un junghi în piept, te doare instantaneu capul, rămâi fără salivă în gură și te ia cu leșin, psihologii clinicieni te anunță că somatizezi (corpul răspunde unei situații stresante, negative, care se produce constant). Pe scurt, frica nu este o companie tocmai plăcută pentru a face casă (pe termen mediu și lung) cu celălalt!

 

– ai dreptul să râzi, să zâmbești, să te bucuri în fiecare zi! Când ți se interzice să te îmbraci într-un anume mod, când ți se interzice să ieși cu prietenii, când ești bătută constant luîndu-ți-se orice mijloc de comunicare cu exteriorul casei pentru a putea anunța sau a te putea salva cumva, când ești lovită din senin, când le spui celorlalți că nu ești fericită, când le transmiți celorlalți că nu mai ai pentru ce trăi (atenție, semeni, la primele semne ale gestului suicidar!), când ți se promite la infinit că se va schimba și că nu va mai ridica niciodată mâna asupra ta (peste ceva timp fiind iar maltratată), și altele, adu-ți aminte că existența ta nu este cotă-parte dintr-un puzzle prin care trebuie să ajuți la întreținerea violenței în Univers!

 

Dragă victimă,

ce vreau să-ți transmit este faptul că, din moment ce ești conștientizată (și conștientă) de ceea ce ți se poate întâmpla alegând să înduri furia, preferințele și toanele partenerului tău, nu faci altceva decât să rămâi în bătaia puștii! Și la figurat, dar și la propriu. Întreținerea violenței se face și cu acordul tău. Tacit, într-adevăr, dar un acord. Agresorul își traduce că ești de acord cu comportamentul lui.

 

Apoi, vreau să înțelegi că traumele tale nu sunt un clișeu. Adică nu sunt niște „chestii” de-ale psihologilor. Traumele nerezolvate concură la destinul tău. Este important să înțelegi de ce preferi să rămâi lângă omul care abuzează de tine în toate felurile.

 

Nu în ultimul rând, amintește-ți că fericirea înseamnă (inclusiv) să petreci timp de calitate în preajma oamenilor de calitate! Asta presupune să nu participi, voluntar, la programe de exterminare a sentimentelor din partea partenerului. Mai precis, să nu accepți mediocritatea caracterului unui partener care una spune și alta face. Dacă nu l-ai cunoscut la timp, nu-i bai! Ai avut posibilitatea în „mini-vacanța” ta existențială numită „căsnicie”, „logodnă”, „open relationship”, „prietenie cu beneficii” să descoperi un compendiu de stări care ți-au provocat emoții negative disfuncționale (trăire depresivă, sentiment de vinovăție, furie, rușine, sentiment de rănire etc.). Dar nu insista să petreci prea mult timp în relația cu pricina. De la o ureche cu care nu mai auzi sau un rinichi disfuncțional/funcțional parțial până la un cuțit, un revolver sau o crimă este adesea distanță ca între două degete ale aceleiași mâini.

ALIN LES - breviar de victimologie 2

arhiva personală

*

Adevărata valoare ești tu, cu întreg arsenalul de gânduri, gesturi, frici, stări! Când simți că cel de lângă tine este un blocaj în atingerea scopurilor tale, gândește-te că te afli în perimetrul pe care noi, criminologii și psihologii criminologi, îl numim victimologie, respectiv psihologie criminologică și că este indicat să apelezi la ajutor de calitate.

**

http://www.poligraf-evaluarepsihologica.ro 

Alin Leș

psiholog expert criminologAlin Les - psiholog expert criminolog - SRCC - ELSA Constanta 2015 - 27

Societatea Română de Criminologie si Criminalistică, Filiala Sibiu

Președinte

©2015. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.