VIOLUL

=

ATASAMENT PERVERS x FANTASME SEXUALE

GENETIC x CONTEXT FAVORIZANT TRECERE LA ACT

O PERSPECTIVA PSIHOLOGIC-CRIMINOLOGICA

Bine, aceasta perspectiva este, pentru anumite categorii profesionale, una tendentioasa, bascalioasa, sinonima cu psihologic-criminalistica, criminalistica, judiciara, juridica, chiar psihologica ș.a. Dar nu este așa pentru simplul fapt ca psihologia personalitatii, psihologia dezvoltarii, psihologia clinica, psihopatologia/psihopatologia psihanalitica s-au unit cu diferite modele teoretice si practice din criminologie pentru a explica aberatiile comportamentale, cum este si violul.

viol_Vaslui_2015

Frate judecator,

te numesc astfel pentru ca vreau sa cred ca esti uman mai intai si abia apoi judecator. Adica nu faci aceasta distinctie in sala de judecata. Stiu ca exista o teorie care spune asa: nu poti judeca omul dupa intreaga lui viata, ci dupa actul sau/actele sale. De exemplu: judec individul care a consumat alcool si s-a urcat la volan pentru prima data astfel producand accident soldat cu moartea victimei. Dar in cadrul aceleiasi teorii exista reversul: omul este totuna cu actele sale. Deci, daca ai provocat un accident (nu ma intereseaza ca a fost prima oara cand te-ai urcat beat la volan), trebuie sa platesti conform Codului Penal. Vezi tu, aici mai intervine ceva: poate iti place sau nu alcoolul si, inconstient, parazitar, vei fi influentat de anumite informatii care s-au solidificat psihologic pentru tine in anumiti stimuli cu semnificatii prioritare pentru viata ta. Cu alte cuvinte, din punct de vedere laic, vei fi „partinitor” in acea speta pentru ca esti „atins” (tu sau cineva din familie) de ceva care rimeaza cu alcool. Psihologic, vorbim de o contaminare psihologica si inconstienta a informatiei tale psihice care se revarsa in actele si deciziile de la tribunal.

Frate procuror,

stiu ca esti preocupat sa acuzi, ca aceasta e datoria ta. Ma bucur ca esti acolo unde cere sistemul penal sa fii. Ce indraznesc si imi permit sa-ti spun suplimentar este ca vreau sa stii ca violul este sinonim, barbateste daca vrei, cu impotenta. Dar o impotenta psihica, fantasmatica. Barbatul care violeaza este impotent fantasmatic. Duce cu el lupte grele imaginare/fantasmatice. Barbatul care violeaza nu este, asa cum multi ar crede, cel cu disfunctii sexuale si/sau probleme de ejaculare. Avem si astfel de cazuri, dar nu ele fac „prima lista” a actului violului. Daca risti sa lasi un subiect care a violat in libertate, risti sa lasi o impotenta fantasmatica sa zburde in mintea agresorului. Din nefericire, colegi de-ai tai posteaza pe retelele de socializare ca sunt interesati doar de faptul daca X sau Y a avut, sau nu, discernamant. In rest… te-ar interesa doar personal aspecte „secundare”. Paradoxal sau nu, „secundarul” este principalul adeseori, dar pentru faptul ca facem parte dintr-un sistem penal gandit a-criminologic, se produc splitari (rupturi, fractionari) in ontosul cognitiv si emotional al fiecarui participant la actul de justitie.

Pe scurt, „violatorul” este un parsiv energic si avid de a pune in scena colcaiala afectiva si cognitiva pe care o poate impartasi intim la nivel fantasmatic. Pana nu ma vei chema sa-ti explic mai multe, fie il vei lasa in libertate, fie il vei avea pe constiinta la urmatorul viol sau crima cu viol. Oricum ar fi, este important sa stii ca, la o urmatoare infractiune in sfera sexuala, detii o culpa extra-morala pentru ca n-ai facut tot ce ti-a stat in putinta la prima infractiune cu motivatie sexuala.

Frate psiholog,

de multe ori mergi in instanta sa efectuezi o expertiza sau alta. Trebuie sa ai mare grija la cum/ce te „infigi”. Stim foarte bine ca nu primesti informatiile pe tava, ca esti obligat de cele mai multe ori sa lucrezi cu informatii partiale/partializate, ca sistemul nu intelege care este rostul tau acolo, un că…, alt că… , alt că… pe care dacă nu vei ști cum să le manageriezi, se va produce exact opusul. Ai impresia ca esti „ombilicul” atunci cand ai ajuns in fata unui detinut sau a unei persoane aflate in arest preventiv. Folosesti adesea o metodologie fie expirata, fie „indoita” de calitatea actului infractional pe care îl cercetezi. Ai nevoie de un duh al cernerii psihologice (si insist eu, de ceva vreme) si criminologice, de vultur. Nu ai voie sa te parasutezi in capul subiectului doar metaforic. La infractiunea cu motivatie sexuala, in speta violul, se impune sa-ti cunosti limitele. Daca esti tentat sa megalomanizezi si sa-mi spui doar de scoruri T, afla ca esti beneficiarul unui sistem schiop care ti-a vandut o naluca.

Pe scurt, tu nu ai voie să canti suplimentar la vreun catafalc psihologic. Tu esti indreptatit sa ai o constiinta curata in momentul in care ai finalizat raportul de expertiza, indiferent pe ce te-ai specializat. Sa-ti mai amintesc de upgradarea constanta a informatiei in specializarea ta?

In loc de final

Frate judecator, frate procuror si frate psiholog,

va vorbeste fratele psiholog criminolog. Faptul ca, dincoace de lege, niste oameni care au violat au fost lasati in libertate perimeaza o logica dreapta. Faptul ca fata violata sufera in timp ce ei ranjesc ar trebui sa-ti dea de gandit macar ca tata, unchi, sora, bunica, frate etc. E ca si cum ai vedea 7 vlajgani in jurul focului bravand pe cat de cool sunt in acest moment, in timp ce, cu voia lor, fata e intr-un colt, pe nisip, plangand candva, acum resemnata. Complexul puternic de abandon! Intelegeti, cumva? In timp ce un om violat este abandonat de soarta, propria sexualitate (e o alta discutie, victimologica), lege si (poate) parinti, atunci sistemul a gresit undeva. Adica tu, frate judecator! Sau poate tu, frate procuror! Sau poate tu, frate psiholog! Exista si aici un determinism fin.

Pe scurt

As purta discutii lungi cu parintii baietilor. Tati si mame. Orice pedeapsa pentru copil/adult tanar devine nula de drept psihologc daca parintii lui raman cu aceleasi tare. Mai mult, orice libertate a unui tanar adult care a comis o infractiune cu motivatie sexuala trebuie vazuta ca o prioritate nationala a ceea ce eu numesc „deficitul de mama”.

Alin Leș

psiholog expert criminologAlin Les - psiholog expert criminolog - SRCC - ELSA Constanta 2015 - 27

Societatea Română de Criminologie si Criminalistică, Filiala Sibiu

Președinte

©2015. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.