Am testat aceste zile intr-o speta de furt. Suspecte: 4 persoane.

Pe scurt

Un plic cu bani a disparut in ziua 1 si a fost pus la loc in ziua 2.

Speta pare simpla la prima vedere. In ce sens? In sensul in care toate cele 4 persoane implicate au acceptat testul poligraf.

Pe larg

Ziua 1

Persoana 3 (in ordinea examinarii) cere persoanei 1 bani pentru a-i pune in plic. Este vorba de un ramburs. Persoana 1 ii da banii persoanei 3.

Persoana 3 ii da un plic cu bani persoanei 2 pentru a-l pune in cutia cu valori. Ii spune: „Pune plicul asta cu bani in cutie!”, si nu „Pune plicul asta in cutia cu valori!”. Persoana 2 pune banii in cutia mare (nu in cea cu valori).

Persoana 1, persoana 2 si persoana 3 se aflau in aceeasi incapere si in acelasi timp cand plicul a fost pus in cutia mare.

In jurul orei 6 p.m., persoana 1 anunta persoana 3 ca plicul nu se mai afla in cutie. In jurul orei 10 p.m., persoana 1 anunta si persoana 4 (cel care intra pe tura dimineata la 7 si iese la 2 p.m.) ca plicul cu bani nu se mai gaseste. 

Ziua 2

Persoana 2 vine prima la serviciu. Isi ia actele dintr-un dulap care se va dovedi „bau-bau”-ul intregii povesti. Persoana 2 nu observa plicul pus la raftul 2 al acestuia pentru ca actele i-au fost la etajul 1.

Pe camere s-ar vedea, sustine persoana 3, cum persoanei 2 intai ii cade pe jos ceva, apoi se ridica si pune la etajul doi ceva. Persoana 2 dezminte, ceea ce testul poligraf va confirma.

Persoana 4 ajunge la lucru si dupa ce isi indeplineste primele atributii de serviciu, urmareste camerele de luat vederi din ziua 1. Intre timp, ajunge si persoana 3 la job care, dupa cateva cautari, scoate plicul de pe raftul 2 al dulapului „bau-bau”.

Dileme

 1. Daca persoanele 1, 2 si 3 au cautat plicul in ziua 1 peste tot, inclusiv in dulapul „bau-bau”, de ce nu s-a gasit?
 2. Daca exista grade de rudenie intre persoana 1 si persoana 2 si, din cand in cand, se mai fac niste „legalitati” cu banii pana la salariu, nu este fortata coincidenta ziua disparitiei banilor (ziua 1) cu ziua de primit salariul?
 3. Daca persoana 1 si persoana 2 bat apropo catre persoana 3 c-ar fi faptasul, nu-i asa ca si asta bate la ochi cand te afli la examinarea poligraf?

Raspunsuri

 1. Plicul nu s-a gasit in momentul cautarii pentru ca se afla asupra uneia dintre cele 4 persoane.
 2. La poligraf nu exista coincidente, ci doar incertitudini care se clarifica si certitudini care se adeveresc fiziologic, psihofiziologic si cognitiv.
 3. Clar! Daca persoana 3 are ca superior propria mama si tu, persoana 1, cand te rechem la examinare (examinarea 2), imi spui ca planul ar fi ca mama persoanei 3 sa te gaseasca vinovat ca sa pleci din firma pentru a-si aduce celalalt fiu, nu-i asa ca te-ai „incarcat” de la prima examinare (cand n-ai ascultat instructajul) pana la data examinarii ulterioare, cautand un „exit” (o iesire)? 🙂

La prima examinare, persoana 1 a reactionat astfel:

 • testul de calibrare:

0.1

 • testul 1:

1.1

 • testul 2:

2.1

 • testul 3:

3.1

 • testul 4:

4.1

Astfel de reactii psihofiziologice sunt fie ale unei persoane care a folosit medicamente in mod intentionat, fie s-a informat din diferite surse (internet, avocati etc.) „ce trebuie sa faca” pentru a bate aparatul, fie a suferit o interventie chirurgicala la nivelul traseului respirator. Ca examinator, m-am asigurat inaintea, in timpul si dupa examinare ca nimic din toate acestea nu s-a intamplat.

La examinarea 2, persoana 1 a avut acelasi pattern de reactivitate, asta insemnand ca nu a luat medicamente intentionat sau accidental, nu a suferit vreo interventie chirurgicala (ci un soc anafilactic cu mult timp in urma care nu explica aceste reactii din punct de vedere psihofiziologic si psihotraumatologic) si, sustine, ca nici la vreo sursa externa n-a apelat in ceea ce priveste metodologia poligraf.

Reactiile!

 • test de calibrare:

0.1

 

 • test 1:

1.1

 • test 2:

2.1

 • test 3:

3.1

 • test 4:

4.1

Suspicionat pentru implicarea in disparitia unor obiecte vestimentare acum ceva vreme, un alt coleg de-al lui, de la alta sucursala, a venit de la Timisoara la Sibiu pentru testul poligraf. Pentru mine ca examinator, reactiile lui psihofiziologice raman cele mai armonioase cu putinta pentru o persoana suspicionata de disparitia unor lucruri.

1.1

„Desigur, functionam diferit!”, mi-ati spune. „Sigur!”, v-as raspunde. Doar ca ambele persoane primesc acelasi instructaj la examinare, vin din alte orase decat Sibiu, nu folosesc medicamente sau alte substante interzise despre care au fost anuntate ca sunt interzise. Suplimentar, insa, doar persoana 1 se da de gol in fata sefului, fara a fi intrebat, prin: „Am fost si am facut testul si nici nu m-a interesat ce scrie pe net de testul ala poligraf” 🙂

*

Campanie de informare a Laboratorului Testari Poligraf „Les Alin”, saptamana 31 august-6 septembrie ce vizeaza aproape exclusiv mediul civil si cel de afaceri.

**

Cuvinte-cheiepoligraf, detector de minciuni,

campanie de informare poligraf 2015, mediu de afaceri,

Alin Les, Laborator Poligraf Sibiu, psihologie Sibiu, poligraf Alin Les

***

http://www.poligraf-evaluarepsihologica.ro

sau

Investitia ta in adevar si profesionalism!

Alin Leș

psiholog expert criminologAlin Les - psiholog expert criminolog - SRCC - ELSA Constanta 2015 - 27

Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu

Presedinte

©2015. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.