www.primatv.ro/stiri-focus/video-o-tanara-virgina-a-fost-violata-la-drumul-mare-mesajul-halucinant-al-barbatului-pentru-victima-sa.html


Este o stire pe care o citesti si treci mai departe. M-am oprit la ea pentru urmatorul motiv: sa-i urezi sanatate si fericire cu lacrimi in ochi victimei presupune o parere de rau pentru gest. Este regretul care vine din sentimentul de iubire pe care McDougall il numeste „regret tandru”. Nu exonerez culpa celui care a violat, ci identific un crampei de sinceritate la colt cu un QI scazut si cel putin doua tipuri de adictie. Ca legislatia penala actuala imi spune ca pedeapsa de 7 ani este maxima pentru ceea ce eu as numi „viol imatur”, asta imi transmite ca numarul de ani ales include un arbitraj ce n-are legatura cu intrinsecabilitatea motivatiei si a intentiei. De ce nu maxim 9 ani? De ce nu maxim 12 ani? De ce nu maxim 3 ani?

Consider ca tipurile de viol se pot ierarhiza in functie de straturile, palierele si raporturile „calitate-cantitate” ale fantasmelor. Ierarhizari. La nivel fantasmatic se poartă un război al imaginilor unde declaratiile de independenta ale cutarei sau cutarei fantasme reprezinta lupta zilnica. Continutul emotional in viol este primordial, de conjunctura si se masoara in stimuli cu „beculete aprinse” pentru vulnerabilitatea principala a individului. Continutul cognitiv este statuat, in schimb, in compulsie, repetitie, fixatie, obsesie. Adica straturi ale reprezentarilor cotidiene sensibile la derivate ale cuvantului „sex” la care este supus, prin contaminari psihologice (David, 2000), intregul aparat psihic.

In literatura de specialitate, atat cat este ea, „fantasma sexuala devianta” este un termen care a nascut si naste contradictii. Din punctul meu de vedere, fantasma sexuala poate avea/dobandi un continut „deviant”, adica un set/pattern de actiuni, stimulate de ganduri, emotii si imagini, care nu intrunesc regula sociala a normalului. Fantasma sexuala cu continut deviant poate fi acceptata in cuplu, sau nu. In acest sens, s-a dovedit ca infractiunea de viol poate fi evitata daca in cadrul cuplului, aceste fantasme sunt satisfacute de cei doi parteneri. Kernberg (2009), de exemplu, afirma ca un cuplu isi doreste sa nu limiteze satisfactia narcisica (vezi aici despre narcisism) prin intimitatea sexuala, ci s-o sporeasca prin fuziunea cu obiectul oedipian dorit. Adica, in traducere libera, barbatul vrea atat de mult sa-si iubeasca femeia pana cand se identifica in propria mama si isi panseaza/vindeca toate ranile legate de acest conflict, pe cand femeia doreste sa-si iubeasca atat de mult barbatul incat sa-si razbune toate dorintele avute asupra tatalui, care nu au fost satisfacute. Penetrarea propriilor parinti si de catre proprii parinti, cu alte cuvinte (Les, 2015, Psihologie criminologica. Homicid, fantasme sexuale, agresivitate, atasament, violenta, tulburari de personalitate, in editura). 

Din pacate, specialistii in infractiuni sexuale nu au fost consultati cand s-au elaborat articolele din Coduri. Ca ne rezumam la individualizarea pedepsei, dupa ce-am judecat ca magistrati in spetele anterioare, este unul dintre factorii identificati de criminologi (Bogdan, 2012) ca si „frane” in arbitrarea corect-umana a unui caz.

„La toate aceste carente cantitative si calitative se poate adauga si faptul ca justitia nu este tinuta de aceste rezultate pronuntand solutii care infirma concluziile expertilor. Prin comparatie, am putea spune ca si sistemul nostru judiciar sufera de lipsa de informatii, atat la nivel cantitativ cat si la nivel calitativ. Anchetele sociale au un caracter pur formal, expertizele psihologice se accepta in putine dosare, iar expertizele medico-legale se fac acolo unde legea prevede obligativitatea lor. Judecătorul le acordă eficiență doar dacă pun in discutie discernamantul infractorului, pentru a se respecta conditiile legale de angajare a raspunderii penale. Daca rapoartele medico-legale concluzioneaza ca a existat discernamant in momentul comiterii faptei, ele si-au indeplinit menirea”.

Alin Leș

psiholog

consultant, formator, expert in Criminologie si Stiinte CriminaleAlin Les - psiholog expert criminolog - SRCC - ELSA Constanta 2015 - 27

Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu

Presedinte

©2015. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.