Mecca are zilele acestea tragedia ei: cel putin 65 de morti.

Gruparea terorista „Statul Islamic”, zisa Daesh, isi intensifica pozitia de cotropire peste tot ce inseamna moral, crestinism, valori pro crestine, sexualitate „cu sens”.

Rusia trimite trupe in Siria impotriva Daeshului pentru a-l sprijini pe presedintele al-Assad. Toate aceste situatii reprezinta o conjunctura criminologica cu repercusiuni majore la nivel mondial.

Pe plan national, criminologic, infractiunile de incest raman o provocare aproape intotdeauna. Orice specialist, cu formare profesionala psihologica, medicala, psihanalitica sau juridica, va fi interesat de componenta si directia unui caz cu caracter sexual. De data aceasta, la Cluj, a fost vorba de o acuzatie de incest. Mama, aproximativ 45 de ani, isi acuza sotul ca ar fi intretinut relatii sexuale orale si anale cu fetita lor cand aceasta avea 3 ani. Fetita are in prezent 10 ani.

Pe scurt

Barbatul solicita testul poligraf pentru a-si dovedi nevinovatia in fata instantei. Cuvantul sotiei si al fetitei contra cuvantului sau. El afirma ca sotia si-a „montat” fetita sa repete aceeasi poveste: ca impreuna cu alti 3 barbati, ar fi dus-o intr-o padure. Aici ar fi intretinut toti 4 relatii sexuale orale si anale cu fetita. Fetita ar fi avut atunci 3 ani. Bun! Ideea este ca, la acea data, femeia nu a cerut un examen medico-legal pentru fetita. Iar fetita le repeta cand una, cand alta celor de la DGASPC.

In zilele lui 2014, barbatul se trezeste cu un „program spiritual” de la sotie. Programul cu pricina presupunea ca barbatul sa tina posturi si sa se roage dupa prescriptiile preotului. Toate bune si frumoase pana in clipa cand femeia a avut o viziune, dupa cum sustinea barbatul. Elementele viziunii: barbatul bea pe ascuns (cu toate ca ei lucreaza impreuna, merg si vin amandoi de la job), barbatul abuzeaza fetita (nu se stie cum, cand, de ce etc.).

Septembrie 2015, ziua testarii

Barbatul se supune testului poligraf de bunavoie. Este cooperant, volubil, are o doza de sarm pentru cei aproape 50 de ani ai sai. Ii este jena si rusine pentru situatia in care se gaseste. Nu se eschiveaza in a detalia raspunsurile la ceea ce il intreb. Profund ancorat in real. Clinica criminologica este la ea acasa in acest caz. Sunt portiuni unde examinarea poligraf profita din plin de psihologia clinica, psihofiziologia criminalistica (reactiile psihofiziologice) ramanand in plan secund.

Diagnosticul clinic, psihofiziologic si criminologic: comportament nesimulat/sincer.

Hai sa-ti spun ce m-a impresionat pe mine la acest caz.

  1. La intrebarea din post-test (a treia parte a examinarii) care ar fi cele 3 cuvinte care ar putea caracteriza intreaga situatie si reactiile sale rezultate in diagrama poligraf, mi-a spus: „Stres, rusine… Și-atat. Am numai 2 cuvinte”. Am dus discutia mai departe: „Daca ar fi sa alegeti cuvantul 3 din cele doua, ce-ati alege?”. Intuiti ce mi-a raspuns, nu? „Rusine!”.
  2. Daca la inceput vroia o custodie comuna, acum nu si-o mai doreste. Dar nu-si poate modifica pozitia in dosar pentru c-ar rezulta vinovatie, lasitate, „lucru slab”. Din perspectiva jobului sau, considera ca fetita ar avea sanse mai bune de trai cu sotia decat cu el. Paradoxal, nu-i asa?
  3. „Avocatul diavolului” nu este un mit, cat o realitate de care imaginarul colectiv are nevoie pentru a o suporta „per se”. Dincoace de „juridicul cognitiv” sta firescul dinamic al raului, al unui pattern justitiar frate cu oprimarea (era prea dur daca spuneam „dracul oprimarii”). De parca n-ar fi suficienta directia agresiva a justitiei atat la nivel mondial, cat si la nivelul fiecarei tari! Daca s-ar gandi macar in stilul „recompensa e doar varful icebergului” (replica unui comentator la meciul Federer – Wawrinka), atunci am putea sa-i dam „amaratului” din penitenciar o sansa de calitate in plus, daca nu la reabilitare, macar la libertatea care presupune/revendica un liber arbitru (cauzal, determinist, endocrinologic etc.).

Laborator Poligraf Les Alin Sibiu

*

Campanie de informare a Laboratorului Testari Poligraf „Les Alin”, saptamana 7-13 septembrie ce vizeaza aproape exclusiv mediul civil si cel de afaceri.

**

Cuvinte-cheiepoligraf, detector de minciuni,

campanie de informare poligraf 2015, mediu de afaceri,

Alin Les, Laborator Poligraf Sibiu, psihologie Sibiu, poligraf Alin Les

 

Alin Leș

psiholog

consultant, formator, expert in Criminologie si Stiinte Criminale

Alin Les - psiholog expert criminolog - SRCC - ELSA Constanta 2015 - 27

Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu

Presedinte

©2015. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.