Astazi am rezonat cu stirea conform careia proprietarii masinilor care nu mai pot fi ridicate (in Sibiu), printr-o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, vor primi amenzi. Peste 1800 de vehicule au parcat neregulamentar in ultimele 3 luni. Nu discut aici afacerile locale: Primarie versus Consiliu Judetean, ci un aspect de etica sociala.

Cateva aspecte

  1. Teoria locurilor de parcare insuficiente nu contine miez educativ. Adica tu, cel care parchezi neregulamentar, nu poti sa vii cu aceeasi teorie azi cand ai parcat aiurea, maine cand ai parcat aiurea etc. Intotdeauna se mai gaseste cel putin un loc regulamentar de parcare, inclusiv pentru tine.
  1. Teoria fricii. In momentul in care tu, ca om, stiai ca primesti o amenda de X lei (o pedeapsa), nu parcai masina neregulamentar. (8,5-9 persoane din 10). Spun acest lucru pentru ca circul mult si pot observa mult. Cum nu mai este pedepsit omul, instinctul intra in functiune si educatia, ratiunea, a te pune in locul celuilalt, respectul pentru locurile de parcare destinate persoanelor cu disabilitati etc. sunt suspendate.
  1. Teoria ordinii. Parcatul regulamentar presupune o ordine, un respect pentru ierarhie si cel de langa tine, o corectitudine. As indrazni sa spun ca o parcare regulamentara respecta o arhitectura psihica, o croiala cu noima, adica un plan bine stabilit. O parcare neregulamentara presupune o asimetrie, un deranj (si elimin posiblitatea cand parchezi in graba pentru 5 minute), o „decapotare” vizuală.

 

Alin Les, SRCC 2015

In loc de concluzie

Cand parchezi neregulamentar, adu-ti aminte ca savarsesti o ilegalitate nu neaparat riscand o pedeapsa contraventionala, cat faptul ca a) doza de lene din acel moment, dar si capacitatile alternative iti sunt alterate (evit termeni precum „prostie”, „miserupeala” etc.), b) in loc sa sporesti sansele neuronilor tai de a se inmulti, i-ai condamnat la moarte prin castrarea „eugenica”, si c) ma bucur ca cei 100, 300, 500 sau 700 de lei iti sunt scosi legal din buzunar pentru a-ti achita propriul confort needucat rational.

Alin Leș

psiholog

consultant, formator, expert in Criminologie si Stiinte Criminale

Alin Les - psiholog expert criminolog - SRCC - ELSA Constanta 2015 - 27

Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu

Presedinte

©2015. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.