In lucrul cu detinutii incarcerati pentru diverse infractiuni, lucrurile nu sunt niciodata „albe” sau „negre”. Ma refer mai exact la momentul colectarii de informatie dinaintea aplicarii unui test sau chestionar. Exista posibilitatea de-a gasi discrepante majore intre sursele de informatie, ceea ce-l poate duce cu gandul pe evaluator ca detinutul si-a pus in functiune mecanismele de aparare pentru o eventuala simulare a propriei psihopatologii.

Paradoxal, dar exact acelasi lucru se intampla in evaluarea comportamentului prin tehnica poligraf. Sursele de informatie provenite din interviul dinaintea testului propriu-zis (faza pre-test) pot fi major contradictorii cu ceea ce observam pe parcursul punerii intrebarilor si primirii raspunsurilor subiectului. Ce facem in aceste cazuri, atat a aplicarii de test/chestionar, cat si in privinta evaluarii comportamentului prin tehnica poligraf?

Raspunsul il gasim la Robert Hare: „Ocazional, exista discrepante mari intre informatiile rezultate din interviu si informatiile colaterale. Daca este posibil sa determinam ca o sursa de informatii este mai credibila decat cealalta, atunci o importanta mai mare este acordata informatiilor din sursa mai credibila. Altfel, preferinta este acordata sursei mai sugestive pentru psihopatie, pe baza postulatului ca majoritatea oamenilor tind sa nu raporteze sau sa minimalizeze trasaturile si comportamentele care sunt caracteristice tulburarii”. Dar pot exista si exceptii: „Spre exemplu, psihopatia ar putea fi considerata un factor atenuant intr-un caz particular sau jurisdictie, sau poate fi un factor luat in considerare pentru transferul dintr-o unitate psihiatrica pentru infractori intr-o institutie penitenciara”.

Cu alte cuvinte, ca evaluator, ma pun la punct cu informatii cat mai multe, din surse cat mai variate. Abia apoi interpretez si scorez.

Orice evaluare are riscurile ei. Insa intr-un fel sta in picioare o evaluare facuta de un evaluator cu constiinta unei evaluari „ca la carte” si in alt fel o evaluare facuta „pe genunchi”.

Evaluari constiente si mature, in constiinta cazului! 🙂

Alin LEȘ

psiholog

consultant, formator, expert in Criminologie si Stiinte Criminale

Alin Les - psiholog expert criminolog - SRCC - ELSA Constanta 2015 - 27

Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu

Presedinte

©2015. Toate drepturile rezervate

2 gânduri despre „PENITENCIAR SI PRACTICA PRIVATA. SIMILARITATI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.