Se judeca „violul de la Vaslui” (pentru a intelege mai bine articolul de fata, vezi aici si aici). Psihologul criminolog nu este, pentru moment, langa judecatorul care analizeaza infractiunea cu motivatie sexuala. Se pleaca, inca o data, cu un minus in intelegerea motivatiei individului care a comis infractiunea, respectiv a unei individualizari calitative a pedepsei. 

Fanteziile sunt oxigenul vietii psihice. Asa imi place mie sa le descriu.

Cu sau fara caracter sexual, ele exista si la nivel constient, si la nivel inconstient.

Sunt menite sa exprime o dorinta, la fel, cu caracter constient sau inconstient.

Fanteziile, sau visele cu ochii deschisi, sau reveriile, vin sa corecteze realitatea care nu ofera satisfactie suficienta. Descrierea lui Perron-Borrelli.

Citeam la Julie Bray despre fanteziile feminine. Mai exact, de penetrarea femeii in somn de catre barbat. Nimic criminologic sau psihologic-criminologic pana aici. Dar interpretarea psihodinamica poate avea nuanta sau tenta criminologica si/sau psihologic-criminologica. Unde? In infractiunile de viol! Actul sexual al barbatului cu trupul inert al femeii din timpului somnului, partial consimtit tacit de aceasta, poate semnifica atat o „semi-fantezie” de viol, cat si una de necrofilie. La prima vedere, poate fi o interpretare fortata. In plan secund insa, putem avea situatia ipotetica a acelor persoane care nu pun in aplicare, in cuplul lor, inclusiv acest tip de fantasma si care, cumulata si mediata de alti factori, ajung sa comita violul (vezi Violul imatur. Pastila de psihologie criminologica). Cand barbatul este „atacat” in somn de femeia care doreste sa puna in aplicare o fantasma prin care aceasta supune si domina, parca am da definitia violului. Cand femeia este „atacata” in somn de barbatul care doreste sa puna in aplicare o fantasma prin care acesta supune si domina, parca am reitera definitia violului. Doar ca, de fiecare data, in acest tip de fantasme, se conjuga un semi-acord de viol. Din partea ambilor parteneri. 

Literatura de specialitate sustine ca acele cupluri care apeleaza la fanteziile/fantasmele sexuale, perverse sau nu, obtin un catharsis. Acest catharsis nu face altceva decat sa irige circuitul fantasmatic prin stari detensionate, dispozitii (umori) pozitive si afecte stabile. Catharsisul ar deveni, pe de-o parte un scop in sine (sau efect) daca am privi situatia din punct de vedere psihologic, iar pe de alta parte o cauza daca am privi situatia din punct de vedere neuropsihologic (cand in timpul actului sexual, glanda pituitara secreta oxitocina si intreg corpul este inundat de hormonul atasamentului). Si viceversa.

In loc de concluzie

Cu cat fanteziile/fantasmele sexuale cu caracter pervers sunt indeplinite consimtit mai des intr-un cuplu, cu atat riscul de a comite acte infractionale/criminale/antisociale cu motivatie sexuala este mai scazut. Catharsisul din cuplu, cel imaginar concretizat in real ia locul celui din activitatea infractionala unde catharsisul imaginar este pus in aplicare cu forta pentru a deveni real.

Alin LEȘ

psiholog

consultant, formator, expert in Criminologie si Stiinte Criminale

Alin Les - psiholog expert criminolog - SRCC - ELSA Constanta 2015 - 27Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu

Presedinte

©2015. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.