Echipa de fotbal a României a câștigat în Insulele Feroe o calificare la Turneul European de Fotbal din Franța 2016. Este un lucru important, chiar dacă nu contează prea mult cum, pentru unii. Oricum, doar să ne calificăm.

Modalitatea de gândirea este una eronată, chiar dacă în spate s-a nimerit să fie succesul. Să mă explic. În lucrarea lui Mickäel Mangot, 50 experimente în psihologie privind economiile și investițiile, acesta discută și de ce cluburile de investiții își asumă mai multe riscuri decât investitorii individuali. Chiar dacă tema lucrării privește deciziile financiare, ce am reținut și vreau să extrapolez în cotidian (inclusiv la nivelul unei echipe de fotbal) îți împărtășesc și ție.

Polarizarea. Ce-i cu ea? Ce e ea? Mangot spune: „fenomenul amplificării poziției adoptate de majoritatea grupului ca urmare a discuțiilor interne”. Adică dacă la vestiar domină o umoare latentă de neîncredere, de împăcare cu gândul că oricum vom pierde că vor intra la echipa opusă cei doi veritabili atacanți, că până și antrenorul nu crede ce spune înaintea meciului și la pauză ș.a.m.d., atunci intră în funcțiune deriva spre risc. Oricum, nu ai ce pierde. Dimpotrivă, dacă în grup se coagulează prudența, atunci intră în funcțiune deriva spre securitate

Una dintre teoriile care explică procesele psihologice care susțin polarizarea este teoria comparației sociale. „Teoria comparației sociale susține că polarizarea provine din motivația indivizilor de a fi binevăzuți, și prin urmare, de a se prezenta într-o lumină favorabilă. Printr-un procedeu de comparație cu ceilalți, indivizii caută să se se arate într-o dispoziție mai bună decât de obicei, și în acest scop, adoptă poziții mai extreme decât media, rămânând în direcția grupului. Acest lucru îi permite individului să se simtă în același timp ca un membru al grupului și ca un element singular”.

Naționala României își câștigă meciurile datorită polarizării către deriva spre risc. Să aștepți ultimul meci pentru a spera că te vei califica presupune o tulburare ce în psihologia și psihopatologia clinică se numește borderline. Cel mai probabil, la nivelul echipei naționale s-a instaurat un climat de borderline colectiv,  total opus teoriei argumentelor persuasive Pe scurt, teoria spune că grupul se polarizează permanent atunci când fiecare membru își amplifică poziția cu argumente care merg în aceeași direcție. Direcția convergentă a argumentelor ar întări poziția grupului. Teoria e validată de studii empirice. 

Deriva spre risc există și în grupurile infracționale, și în cele noninfracționale. La una dintre testările poligraf pe care le-am avut săptămâna aceasta, persoana reclamată de viol s-a lăsat până în ceasul al 12-lea. Adică a cerut testul poligraf mai spre finalul procesului, când nu se ajungea cu probele. Trecerea către deriva spre securitate este foarte fină, astfel că ele trebuie să fie desemnate corect comportamental.  

În loc de concluzie

Dacă știi că testul poligraf te poate ajuta să-ți dovedești nevinovăția la final, prin decizia instanței, cum s-a întâmplat preponderent în cazurile pe care le-am avut în ultimele două săptămâni, atunci recomandarea mea este să apelezi la el în ceasurile 1-11 (deriva spre prudență). Al 12-lea (deriva spre risc) este obositor pentru ambele părți, dar nu imposibil 🙂

*

Campanie de informare a Laboratorului Testari Poligraf „Les Alin”, saptamanile 28 septembrie – 4 octombrie si 5-11 octombrie ce vizeaza aproape exclusiv mediul civil si cel de afaceri.

Alin Les 5

©2015. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.