„Sexualitatea criminologică” este destul de mieunată în Romania. Nu i se poartă grija de niciun fel (cazurile sunt destul de singulare). 

Instinctul este pulsiunea naturală din organism. Cel puțin, ca interpretare (psiho)dinamică. 

Sunt recunoscute trei tipuri/categorii de instincte: de autoconservare, sexual și de putere. Dar in fond, ce este instinctul? Care este etimologia cuvântului? Vine din latină și înseamnă… ghimpe! Exact, ghimpe 🙂 Adică putem vorbi de un ghimpe de autoconservare, un ghimpe sexual și un ghimpe de putere. Adică ceva ce nu-ți dă pace, chiar dacă nevoia sexuală (ca expresie a dorinței sexuale și a apetitului sexual, componente ale instinctului sexual) diferă calitativ de celelalte nevoi de bază. Din această perspectivă, nevoia sexuală s-ar exprima mai mult ca dorință sexuală (entitate cu caracter bine intențional) decât ca o simplă nevoie instinctuală (sete, somn, hrană etc.).

În cazul infracțiunilor cu motivație sexuală (mai ales violul), analiza criminală și comportamentală (profiling, în SUA) este una riguroasă. Țin să menționez, în anumite compartimente judiciare ale structurilor de profil din Occident. Adică violul (ca disimulare fantasmatică a unei realități) este analizat din diferite unghiuri. Unghiul care ne-ar interesa pe noi, ca justiție, ca judecător, ca avocat, ca procuror și, mai ales, ca și psiholog criminolog/criminolog este dacă violul este conjunctural sau dacă este un început de drum pentru cel în cauză în ceea ce privește diverse infracțiuni cu componentă sexuală implicată. Numai de la acest punct încolo putem avea pretenția la un sistem calitativ coerent de individualizare a pedepsei. Pentru că, inclusiv în justiție, dacă o pedeapsă nu este explicată „cum trebuie”, viitorul deținut îți va reproșa „că ai ceva cu el”. Exact ca în cazul copiilor pe care i-ai pedepsit și nu le-ai explicat, rațional, de ce așa și nu invers.

Alin Leș

psiholog

consultant, formator, expert in Criminologie si Stiinte Criminale

Alin Les - psiholog expert criminolog - SRCC - ELSA Constanta 2015 - 27Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu

Presedinte

©2015. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.