Una dintre dimensiunile comportamentului parafilic este gradul de compulsivitate sau impulsivitate (2014). Cu alte cuvinte, un comportament parafilic include un grad de control. Acesta ar fi predictorul severitatii unei parafilii.   

Gradul parafilic este inclus in mai multe categorii (2014):

  1. autonomie, respectiv pierderea ei fata de comportamentului parafilic
  2. autonomie, respectiv pastrarea ei fata de comportamentul parafilic
  3. impulsivitatea

Comportamentul parafilic are legatura stransa cu fantasmarea. Cu cat fantasmezi mai des, cu atat comportamentul parafilic devine mai impulsiv. Comportamentul impulsiv nu inseamna, neaparat, agitatie psihomotorie, cat agitatie psihica. In schimb, nu stim (nu exista suficiente studii) daca diferitele tipologii de viol includ obligatoriu o agitatie psihica. Una e violul cu hartuire sexuala inainte, alta e violul in grup. Una e violul „de intalnire”, alta e violul sadic. Una e violul seductiv, alta e violul in serie sau a celor cu tulburare de dinamica sexuala. Chiar daca la prima impresie ar fi usor de precizat, la a doua impresie trebuie sa intelegem ca, par exemple, asa cum violenta sadica/perversa si nevrozele obsesionale includ fantezii constiente, asa in violenta de tip exploziv avem fantasme inconstiente. De ce credeti ca tot opinez judecatorilor, procurorilor, avocatilor ca intr-un fel arata crima sau violul sau violenta cu fantezii constiente la bord si intr-alt fel, cu fantasme inconstiente?

Parafilia devine cu atat mai „grea” pentru psihicul incriminat cu cat gradul de compulsivitate al fantasmei a distrus perimetrul romantic al imaginarului. 

CURS DE PSIHOLOGIE CRIMINOLOGICA

Alin Leș

psiholog

consultant, formator, expert in Criminologie si Stiinte Criminale

Alin Les - psiholog expert criminolog - SRCC - ELSA Constanta 2015 - 27Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu

Presedinte

©2015. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.