Este posibil ca în aceste rânduri să merg mai departe decât emoțiile de toate soiurile în cazul clubului Colectiv. Voi începe prin „Dumnezeu să-i ierte!” pe toți cei plecați și a le dori multă forță fizică, psihică și spirituală celor angrenați în ajutorarea familiilor, cunoscuților, rudelor și a celor apropiați.

M-am gândit îndelung dacă este în regulă să scriu acest articol. Am conchis că da tocmai pentru faptul că, încă nimeni nu s-a gândit (poate e preliminar) la această variantă. Variantă care îți spune, ție și mie, cum psihopații există lângă noi. Poate fi prea dur mesajul acesta, știu, pentru unii. Dar reamintesc că realitatea o confirmă cu vârf și îndesat.  

Ce vreau să-ți transmit din start e că nu mă voi lega de aspectele de religie ale Halloweenului și nici de interpretarea (păguboasă, cred eu) a celor care mizează pe pedeapsa lui Dumnezeu pentru cei din club. În schimb, voi filtra situația prin prisma lentilelor meseriei mele și îți voi spune asa: psihopatia este caracteristică celor care nu țin la viața umană. Mai direct.

  1. În momentul în care tu nu vrei să pui RF ignifug, cel indicat pentru locația ta, din care câștigi bani buni, înseamnă că nu-ți pasă de cel care consumă în „casa” ta. Denotă o indiferență și o lipsă de empatie față de semeni. Mai mult, o atitudine egoistă. De ce? Pentru că această trăsătură a psihopatiei îi este atribuită acelei persoane „ale cărei atitudini și comportament indică o lipsă profundă de empatie și o desconsiderare crasă pentru sentimentele, drepturile și bunăstarea altora”.  Cu alte cuvinte, tu, ca patron, „ți-ai cam băgat picioarele” în drepturile și bunăstarea celor din propriul club. Invocarea banilor prea mulți pentru ignifugarea potrivită business-ului tău este o scuză care nu stă în picioare.
  2. Afectele superficiale. Adică lași impresia că ești rece și lipsit de emoții. Ceea ce se descoperă post-accident de către autorități arată și lasă impresia acestui fapt. Simularea emoțiilor este inclusă aici, mai ales că la propriu se pune problema jucatului de teatru (cabotinism) comparativ cu păsarea genuină de soarta oamenilor, în caz de incendiu. 
  3. Ca patron, ești versatil. Adică reușești să jonglezi printre obligativitățile autorizațiilor și ale normelor PSI. Versatilitatea criminală are legătură cu alte infracțiuni (amenzi, cazier etc.) pe care este posibil să le fi făcut (chiar dacă vorbim de un trio în conducerea clubului).
  4. Paradoxal sau nu, este posibil să fii un tip impulsiv. Adică să nu anticipezi și să prevezi. Tot aici intră argumentele pro și contra atunci când se pune problema să iei o decizie. Consecințele în cazul tău sau în cazul altora trebuie luate în considerare, ceea ce în cazul psihopatului nu se întâmplă.
  5.  Iresponsabilitatea din cadrul psihopatiei se definește prin „simțul redus al datoriei sau al loialității față de familie, prieteni, angajatori, societate, idei sau cauze sau chiar nu are deloc astfel de loialități”. Când refuzi să achiziționezi, chiar și printr-un credit bancar, ignifugul potrivit spațiului deținut, putem vorbi de iresponsabilitate criminală?
  6. Este posibil să nu-ți asumi ceea ce s-a întâmplat în clubul tău. Poți da vina pe societate, sistem etc. Adică avem în prim plan eșecul în acceptarea responsabilității pentru propriile acțiuni
  7. O trăsătură importantă pentru slăbiciunea sistemului poate fi volubilitatea sau farmecul superficial al individului. Mai exact, individul este unul nonșalant, volubil, cu un farmec superficial și nesincer. „El este de multe ori un interlocutor amuzant și distractiv în conversație, este întotdeauna gata, cu o revenire rapidă și inteligentă, este capabil de a spune povești improbabile, dar convingătoare, care îl plasează într-o lumină bună. Poate avea succes în a se prezenta bine și poate fi chiar destul de simpatic. Cu toate acestea, în general pare o persoană prea alunecoasă și șmecheră, prea amiabilă sau curtenitoare pentru a fi în întregime credibilă”.
  8. Mai aduc în discuție un singur argument în favoarea diagnosticului de psihopatie: inducerea în eroare sau manipularea. Ce presupune? Presupune o predispoziție înspre a înșela și a trișa, a trage pe sfoară, a frauda sau a-i manipula pe alții. „Utilizarea de planuri și înșelătoriile, motivate de dorința de câștig personal (bani, sex, statut, putere etc.), realizate fără nicio preocupare pentru efectele acestora asupra victimelor…”. Unele dintre aceste planuri sunt executate „într-o manieră rece, sigură de sine, fără rușine”. Dacă ai avut în prim-plan să fentezi sistemul și să nu acorzi protecție maximă clubului tău, iată că ai pierdut. Din păcate pentru societate, cu vieți omenești.

În loc de concluzie

Observ cu regret că doar criminalistica este „cerută” în astfel de cazuri. Criminologul este inexistent din mai multe rațiuni aparent iraționale. De ce ar fi trebuit și el? Pentru profile! Pentru analize pertinente. Pentru colaborarea cu criminaliștii. Ca în Occidentul civilizat. Atât criminologul cât și psihologul criminolog aduc plusuri inclusiv în astfel de cazuri, de la asistența psihologică și victimologică până la punctarea acelor idei care au în prim-plan prevenția, atât de mult huiduită de noi toți.

Alin Leș

psiholog

consultant, formator, expert in Criminologie si Stiinte Criminale

Alin Les - psiholog expert criminolog - SRCC - ELSA Constanta 2015 - 27Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu

Presedinte

©2015. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.