Au fost doua saptamani pline in zona poligraf. Dar ce m-a atins cel mai mult si vreau sa-ti impartasesc si tie a fost testul poligraf in cazul unui cuplu. Un cuplu drag mie. Un cuplu format din doi tineri care iubesc si nu au invatat sa-si comunice eficient.

Acum, vor veni terapeutii si colegii consilieri psihologici care ma vor contrazice si care nu sunt de acord cu „asa ceva” in cazul cuplurilor. Ca cea mai buna ar fi consilierea! Ca cea mai buna ar fi terapia! Ca cele mai bune ar fi si una, si cealalta! Da-mi voie sa-ti spun ca nu este asa.

Cuplul de acum cateva zile, care a trecut pragul Laboratorului, are o varsta medie de 30 de ani. Tineri, frumosi, sentimentali… aratau ca o familie care a ajuns intr-un impas unde doar poligraful era raspunsul care le putea lamuri pe toate. Erau convinsi. Eu ii intreb pe oamenii care vin la mine cat cred in testul poligraf pe o scara de la 1 la 10. Am introdus, incet-incet, aspectele ce tin de clinica. Baiatul imi spune 10, fata, 8. Deci ambii aveau credinta ca poligraful le va decide, cumva, destinul.

Initial, fata nu si-a dorit sa treaca prin furcile caudiene. Insa dupa 1 an si ceva de sugestii si rugaminti ale baiatului, a acceptat. A si recunoscut ca se simte umilita, deci ca unul dintre ochi plange. Dar a si recunoscut ca, dincolo de jena si starea de rusine, se bucura ca-i poate dovedi sotului ca nu a avut o relatie extramaritala cu cumnatul. Fapt ce s-a si intamplat. Nu avusese vreo relatie extraconjugala cu sotul surorii ei. Si nici nu-i fusese infidela pe parcursul celor 5 ani de casnicie.

In schimb, el recunoaste din start infidelitatea.

Acum, dincoace de efectul terapeutic al unei examinari pe fond conjugal, eu am observat cum cei doi au pierdut esenta casniciei. Sau daca n-au pierdut-o, au ratacit-o pe undeva. Cum spunea Leleu, relatia si-a pierdut spiritualitatea. Dar nu spiritualitatea in sens strict religios, ci spiritualitatea in sens strict uman, tandru, afectiv.

Ambii au primit raspunsuri si au plecat multumiti de la Cabinet. Am insistat sa-mi spuna ceva daca au ceva de spus. Am discutat post-test la fel de mult calitativ ca-n pre-test. Da, au primit raspunsuri, raspunsuri cu care au plecat catre un nou destin. Impreuna sau nu, ramane de vazut. Sper sa aflu candva 🙂

*

Campanie de informare a Laboratorului Testari Poligraf „Les Alin”, saptamanile 26 octombrie – 1 noiembrie si 2-8 noiembrie ce vizeaza aproape exclusiv mediul civil si cel de afaceri.

Alin Les 5

Alin Leș

psiholog

consultant, formator, expert in Criminologie si Stiinte Criminale

Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu

Presedinte

©2015. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.