In urma cu aproximativ 3 saptamani sunt contactat pentru a da o mana de ajutor in cazul furturilor dintr-o firma. Mai exact, doua furturi: unul de 1500 de lei acum 4 luni si altul de 2447 lei acum o luna. Sugestia mea a fost ca toate persoanele implicate din iulie pana in prezent sa fie intrebate daca doresc sa ajute patronul la aflarea adevarului. Un adevar atat financiar, cat si psiho-juridic.

Persoanele au acceptat. Si au venit. Toate. De la 1 pana la 5.

Era o speta interesanta pentru mine, mai ales ca se punea problema complicitatii si/sau a tainuirii. Dar cine era autorul? Sau autorii?

Primul sosit si-a exprimat dorinta de aflare a adevarului in toata aceasta situatie. Doar ca semnele interviului pre-test, cu multiple elemente clinice (roseata, spasm glotic, transpiratie abundenta) au coincis perfect cu reactiile psihofiziologice de nesinceritate din faza in-test a examinarii. Cu atat mai mult cu cat eu, ca examinator, iti pun in fata alternativa recunoasterii daca stii ca esti implicat in mod direct sau indirect in furt. Daca esti autor, complice sau tainuitor, sugestia mea e sa faci o recunoastere. De ce? Iti ofer 3 argumente, cel putin:

(1) 7 angajatori din 10 mai ofera o sansa angajatului

(2) (te) scutesti de o (posibila) ancheta penala, si

(3) care depinde de 2, in cazul unei anchete penale care te dovedeste autor, complice sau tainuitor, exista sanse ridicate sa te pricopsesti cu cazier judiciar.

Unii recunosc si „isi vin in fire”. Altii, continua pe varianta initiala.

A doua persoana examinata a avut toata atitudinea clinica de sincer, dar cu reactii pronuntate in cadrul examinarii. La aplicarea unui chestionar, notele de anxietate si fobie sociala erau evidente. Experienta mea imi spune sa merg mai departe.

A treia persoana a fost o una degajata, fara nimic de ascuns. Atitudine clinica matura, cu note de incepator. Omul din fata mea era un bun si constiincios muncitor. Atitudine pragmatica, responsabil, inteligenta aparte. Si, inca o data, constiinciozitate.

A patra persoana avea cea mai multa vechime in firma. Un supraeu ordonat, deloc rigid. Reguli clare, fixe. Maleabilitate fireasca. Cordialitate. Atitudine intelegatoare fata de sine si ceilalti. N-a avut absolut nimic de ascuns, nici atitudinal, nici psihologic in ceea ce priveste fapta. Mai mult, a avut firul cel mai logic de expunere care coincidea, pana la acel moment, cu rezultatele examinarilor colegilor.

Mihai m-a impresionat, suplimentar (toti cei sinceri m-au impresionat, in felul lor). Ca spirit civic. Ca profesionalism. Ca imbinare de atitudini masculine si feminine. Ca erou al propriei vieti cinstite 🙂 

Ultima persoana programata la examinare exersa existential valori morale si crestine puternice. Reprezentativitate. Controlul propriei vieti. Persoana care nu se supune compromisurilor.  

Rezultatul final

Concluziile mele s-au indreptat asupra unei singure persoane. Anterior inceperii examinarilor, nu excludeam legatura cu alti complici si nici o posibila tainuire. O speta destul de dificila. Cu atat mai dificila cu cat, cronologic, s-a prelungit din cauza unor factori obiectivi. Dar! Dar tin sa-l felicit pe beneficiarul acestor servicii care a mers pana la finalul anchetei interne, asa cum i s-a sugerat. De ce este vital sa mergi pana la final ca beneficiar daca ai 5, 8, sau 12 suspecti? Din cel putin 5 motive:

  1. atat usurarea ca-si pot dovedi nevinovatia (cei sinceri) cat si presiunea (celor nesinceri) se imparte psihologic „in mod egal”
  2. poti controla, ca examinator, mult mai bine realitatea care ti se livreaza de catre beneficiar
  3. arealul cognitiv de raspandire al minciunii sucombeaza fiziologicul nesincerului, pe cand fluxul ideativ al adevarului sporeste comunicarea, chiar si cea extra, arhi si hiperemotionala a sincerului
  4. nesincerului i se ingusteaza posibilitatea de executare a asa-zisei „lupte cu aparatul”, confunzandu-se adesea aparatura cu examinatorul
  5. ii dai posibilitatea persoanei sincere sa iasa din cercul de suspecti, mai ales cand cere insistent sa fie examinata.

Daca beneficiarul a reusit sa-si faca lumina in ograda, bucurie mai mare nu este pentru mine!

Il felicit aparte pentru intransigenta si constiinciozitatea reconfigurarii propriului sistem de lucru cu angajatii! 🙂

Campanie de informare a Laboratorului Testari Poligraf „Les Alin”, saptamana 9-15 noiembrie ce vizeaza aproape exclusiv mediul civil si cel de afaceri

Alin Les 18.2

   

Alin Leș

psiholog

consultant, formator, expert in Criminologie si Stiinte Criminale

Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu

Presedinte

©2015. Toate drepturile rezervate

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.