Colegii mei din breasla nu sunt de acord sa vorbim despre acest subiect. Public. Nu sunt de acord si punct. Argumenteaza ca am vulnerabiliza tehnica poligraf pe piata serviciilor psihologice, si asa vulnerabila. Nimic mai fals! Si o sa va explic si de ce. 

Cand omul apeleaza la tehnica poligraf, apeleaza la increderea pe care si-a facut-o deja in examinator pe care, se pare, l-a studiat indeajuns dinainte (aici vorbesc de omul ajuns serios la ananghia existentiala a vietii lui in acel moment). Pentru el examinatorul este de incredere sau nu prea. Ca sunt suficiente persoane care apeleaza la tehnica poligraf cu o neincredere… metafizica, as indrazni sa-i spun. „Daca va gresi in cazul meu?”, „Daca nu-l prind nici acum pe cel care m-a furat?” „Daca… ?” Ori in aceste cazuri, tu, ca examinator, ai datoria de a pune punctul pe „i” si de a explica totul, rational, logic, argumentat, stiintific. Exact asa cum am procedat cu un cuplu venit deunazi la cabinet.

In cazul de fata, beneficiarul era sotia. Am lamurit asta. Dumneaei este beneficiarul pentru ca dumneaei plateste. Insa, inainte de formularea intrebarilor, sotul suna si el la Laborator pentru a afla „cat trebuie sa dea ca sa iasa testul cum trebuie”. Intr-adevar, disperarea exista in fiecare om. Dar pana la disperare, vorbim de o tentativa de mituire. I s-a raspuns ca testul iese asa cum trebuie 🙂

Sotul accepta testul poligraf. Recunoaste in prima faza a examinarii ca la toate cele 4 intrebari relevante este nesincer. Dar spune, in acelasi timp, ca stie ca nesincer fiind in urma rezultatului, nu va recunoaste asta nicioadata. Dimpotriva, va sustine mereu ca este sincer. De ce acest comportament? „Prea multe persoane ar avea de suferit daca as recunoaste”.

Fac o scurta paranteza aici. Cand sotia (beneficiarul) a intrat in Cabinet impreuna cu sotul, am mers intr-o alta camera si i-am explicat cum am fost sunat de pe un numar de telefon la vedere si am fost intrebat de cuantumul sumei mituibile. Starea de soc in care se afla sotia (aflata si sub efectul calmentelor) m-a determinat sa manageriez situatia de asa natura incat s-o fac sa inteleaga ca, din acel moment, alternativele examinarii sunt pe mai multe planuri. Cu acordul dumneaei, nu am amintit absolut deloc sotului in faza pre-test si in-test de tentativa de mituire si am purces la examinarea propriu-zisa ca si cum nu s-a intamplat nimic. Doar in faza post-test i-am sugerat barbatului ca, pe viitor, sa nu mai apeleze la lucruri care nu tin de o morala, de o corectitudine, de un caracter integru, de o „coloana vertebrala”.

Testul s-a efectuat. Omul nostru a incercat toate tertipurile posibile pentru „a-l bate”: raportul inspiratie-expiratie modificat puternic, modificari puternic accentuate ale liniei de baza, accelerari ale ritmului cardiac (yoga si dans pe traseul electrodermal), muscat din buza, miscat din cap, inchis ochii, miscat din picior, strans din bratul pe care se afla mansonul de tensiune arteriala, apasarea degetului mic din senzorul pletismograf optic pe suprafata bratului scaunului poligraf, reactii foarte puternice pe traseul electrodermal (glandele suprarenale suprasolicitate) etc. Ah! Pana la momentul invitarii pe scaun a barbatului, l-am lasat pe om sa se desfasoare… cu guma in gura. Un mestecat cand linistit, cand apasat, cu raptusuri de mestecare pe o anumita parte a mandibulei. Cu alte cuvinte, nu l-am scos pe om din elementul sau de confort. Doar am incercat sa i-l largesc, nici pe departe sa i-l distrug. Pana la urma, vorbeam/vorbim de prezumtia de nevinovatie, nu? 🙂

Alin Les@Toate drepturile rezervate
Alin Les@Toate drepturile rezervate

Constiinta examinatorului! Ea este cea care conteaza in toata aceasta ecuatie. Sa-i spui sau sa nu-i spui beneficiarului cand ajunge la Cabinet? Sa-i spui la telefon? Sa-i spui dupa semnarea contractului? Inainte? Acest tip de situatie este de asa natura ca, daca nu o manageriezi cu ratiune, suflet si constiinta, nu o vei putea controla in timp, tu, examinatorul. Daca o vei manageria strict in scop pecuniar, tu, examinatorul, s-ar putea sa ai niste surprize care tin tocmai de constiinta!

Nu uita de Rabelais: „Stiinta fara constiinta nu este decat ruina sufletului!” 🙂

*

Campanie de informare a Laboratorului Testari Poligraf „Les Alin”, saptamana 16-22 noiembrie ce vizeaza aproape exclusiv mediul civil si cel de afaceri

Alin Leș

Alin Les - psiholog expert criminolog - SRCC - ELSA Constanta 2015 - 27

psiholog

consultant, formator, expert in Criminologie si Stiinte Criminale

Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu

Presedinte

©2015. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.