Practica de cabinet se îmbogățește de la om la om. Eu învăț de la el, el învață de la mine. Suntem un consorțiu de idei și simțăminte, dar la o scară mult diminuată.

Nu vreau să vorbesc în această postare de testul poligraf în cazul fidelității sau infidelității în cuplu. În schimb, vreau să-ți scot în evidență problema falsului pozitiv care prezintă atât de mult interes pentru specialiști. Ce înseamnă, mai exact, fals pozitiv în evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf? Înseamnă ca la problematica testată, reacțiile tale să fie exact opuse a ceea ce susții în prima fază a examinării. Mai exact, să susții în interviul clinic că ești sincer în ceea ce privește întrebările X, Y și Z, însă pe diagrame să rezulte o reactivitate de nesincer. Cum iei decizia, ca examinator? Alba-neagra? Fundamentare științifică? Fundamentare clinică? Cum eviți eroarea judiciară?

Cazul avut de curând a fost un astfel de caz. Reacțiile persoanei au exprimat o nesinceritate reactivă în contrast cu cele susținute în pre-test. Fundamentarea științifică în cazul poligrafului îți cere ca, în astfel de situații, să insiști cu persoana examinată pe anumite aspecte. Ceea ce am și făcut. Ca să aflu că, la o vârstă minoră, persoana a fost răpită de un pedofil în serie. Psiho-tramatologia era la ea acasă în Cabinetul meu. Retrăirea situației era traumatică. Astfel că, examinarea poligraf a căpătat valențe clinice care au cuprins emoții și sentimente precum rușinea, umilința, anxietatea, „o anumită temere”. Mai mult, întregul pre-test a funcționat fără suspiciunea unor indici clinici specifici comportamentului simulat. Ceea ce, în coroborare cu post-testul, mi-a putut explica hiperreactivitatea și hiperemotivitatea regăsită pe traseele poligraf (respirație, electrodermal, cardiovascular).

În loc de concluzie

Umanitatea psihologului examinator, în aceste situații, face diferența în diagnosticul corect: comportament nesimulat. Mai mult, îi va mulțumi Celui de Sus inclusiv pentru o astfel de experiență 🙂

*

Campanie de informare a Laboratorului Testari Poligraf „Les Alin”, saptamana 31 noiembrie – 6 decembrie ce vizeaza aproape exclusiv mediul civil si cel de afaceri

Alin Leș

Alin Les - psiholog expert criminolog - SRCC - ELSA Constanta 2015 - 27

psiholog

consultant, formator, expert in Criminologie si Stiinte Criminale

Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu

Presedinte

©2015. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.