Orice dosar inmanat de partea care te solicita are nevoie de studierea lui. Este concluzia la care eu am ajuns. 

Pentru a studia un dosar, linistea fizica si sufleteasca/psihologica este imperativa. Expertul are nevoie de el 100% in a-si lua notite si a descifra directia cazului. 

Expertul trebuie sa straluceasca in dosarul ce i-a parvenit. El da tot ce e mai bun in conformitate cu experienta lui, instrumentarul utilizat, capacitatea lui de buna organizare. Se adauga talentul in ceea ce face, adica talantul multiplicat prin asiduitate, incredere si viziune (numit de unii fler).  

 

Dragii mei, 

vecinul meu, de data aceasta, este un aprig iubitor de manele la volum crescut. Este in stare sa indure 112 cu stoicism spartanic pentru tulburarea linistii publice.

Nu orice amenda il sperie. Nu cea de 1 000 lei (platita 500 lei pe loc). 

Invoca ora 22 pentru finalizarea tulburarii linistii publice. 

Daca data trecuta 1 000 de lei au fost justificari prin „este ziua mea”, de la 14 la 00 pana la argumentari precum „A venit varul meu la mine. La ora 9 va promit ca gata”. 

Promisiunea antisociala

Gasesc „terapeutic” sa respect gusturile semenului. 

Gasesc cooperant sa respect punctul de vedere conform caruia „Eu am dat zapada la o parte la acest loc de parcare”, deci „este al meu”, chiar daca argumentul este in logica infantilului. 

Gasesc un esec faptul ca ti se cere oficial sa contribui la bunul mers al socialului, iar tu te fofilezi de la respectarea intimitatii celuilalt argumentând: „Legea imi da voie pana la ora 22 sa fac ce vreau! Aratati-mi cum ati masurat decibelii ca este tare!”. Omul nostru are aproximativ 40 de ani. Daca ati lecturat „Despre psihopatologie si crima” (Ed. Ars Docendi), ati putut observa că „Viitorul adult poate iesi un demagog obsedat de ideea controlului care, atunci cand va fi aratat public ca a gresit, iti va intoarce vorba in <Dovedeste!>. Copilul pe care noi il catalogam <teribilist> are la baza actiunilor sale o agresivitate care nu a fost temeinic structurata si ierarhizata afectiv” (Leș, 2014, p. 39). 

Afisarea amenzii pe reteaua de socializare Facebook

Inducerea in eroarea sau manipularea este un item important din modelul psihopatiei regasit la Hare (Hare, 2015, p. 7). „(…) Poate arata, de asemenea, o predilectie pentru utilizarea unor practici variate, lipsite de onestitate si etica, care sunt de o legalitate dubioasa sau care fac uz de lacunele din legislatie”. 

Statutul de victima atinsa de „rautatea” celorlalti este surprinsa prin postarea pe reteaua de socializare a amenzii.

I s-a facut o nedreptate si simte nevoia de „a pedepsi” pe reclamant prin afisarea cuantumului sumei. Nu-l deranjeaza, in schimb, sa afiseze si motivul pentru care s-a conturat amenda respectiva. 

Explorarea punctelor slabe ale prazii este punctul forte al farsorului. 

Prietenii amenzilor constante sunt antisocialii

Amenda nu se ia/primeste „din greseala”. Amenda reprezinta sanctiunea sociala. Reprezentantul legii te-a avertizat in numele cetatenilor semeni. 

Cu alte cuvinte, legea ti-a oferit combustibil social pentru a nu te mai trage „pe dreapta” pe viitor. 

Amenda incearca o corectare a comportamentului. Pe langa „vorba buna” a politistului de serviciu care a venit in prima faza sa-ti atraga atentia (si pe care l-ai manipulat ca vei lua in considerare doleantele semenilor), tu ti-ai continuat drumul. Amenda (prin revenirea echipajului la fata locului) confirma ca impulsivitatea (item al psihopatiei), manipularea/inducerea in eroare (item al psihopatiei), minciuna patologica (item al psihopatiei), indiferenta/lipsa de empatie (item al psihopatiei), lipsa remuscarilor sau a vinovatiei (item al psihopatiei), nevoia de stimulare (item al psihopatiei), control comportamental scazut (item al psihopatiei) si, probabil, altele, confirma ca cele 4 fatete ale psihopatiei – interpersonal, afectiv, stil de viata si antisocial – se regasesc pe deplin intr-un singur om, in mai multe situatii de viata repetate. Iata unul din pattern-urile de comportament antisocial!

Dragii mei,

la Londra se fac progrese intr-ale criminologiei.

La Paris sunt atentate si oamenii legii cauta autorii si legaturile teroriste.

La Istanbul se pune in vedere Rusiei ca, din nou, un avion rus a violat spatiul aerian turc.

In Romania, maneaua canta, iar cei doi masculi intr-ale „Pentru Narcis si toate femeile disperate! I’auzi! I’auzi! I’auzi!” sorb din pocalul intarziat al fericirii.  

Alin Leș

Alin Les - psiholog expert criminolog - SRCC - ELSA Constanta 2015 - 27

psiholog

expert, consultant, formator in Criminologie si Stiinte Criminale

Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica

Presedinte Filiala Sibiu

©2016. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.