Pana la a-ti spune ce a fost extraordinar pentru mine in ultimele examinari, iti voi aduce la cunostinta cateva detalii. 

  1. Instanta si Codurile Penale sunt obisnuite cu testul poligraf ca indiciu orientativ. Oarecum strict juridic.

a) Articolul 172 din Noul Cod de Procedura Penala vorbeste despre expertize si constatari. Articolul 172, pct. 9 aduce in discutie mijloacele de proba care, atunci cand sunt puse in pericol de disparitie, pot fi „ajutate” de constatari dispuse de organul de urmarire penala. Aici intra certificatul medico-legal, de exemplu, care are valoarea unui raport de constatare

b) In practica jurisprudentionala, acelasi lucru se intampla si cu testul poligraf. Cerut in instanta pentru penal sau civil, examinarea poligraf se finalizeaza printr-un raport de constatare/evaluare. Instanta cere testul poligraf atat in cazul partilor in care expertiza grafologica indica un scor de 2:2 pentru semnatura X, dar si pentru diferite cazuri penale. In ambele cazuri, tot sub forma unui raport de constatare/evaluare sunt stabilite concluziile. 

c) Una dintre posibilele explicatii pentru faptul ca reprezinta doar indiciu orientativ poate fi pregatirea majoritatii personalului din politie. Daca teoreticienii si practicienii Codurilor Penale si de Procedura Penala au ajuns la o astfel de concluzie, este si pentru faptul ca, posibil, au constientizat prea putin ca examinatorul/psihologul care efectueaza testele poligraf trebuie sa fie si clinician. Daca esti si clinician, nu te vei ocupa strict de examinarea poligraf in sine, cu toate cele 3 etape ale ei, ci si de analiza comportamentala si criminala care iti ofera indicii temeinice pentru recidiva, de exemplu. Sau riscul de periculozitate criminologică. Aceasta zona a judiciarului, atat in penal cat si in civil (mai ales cand efectuezi investigatii interne pentru firme sau screening de personal) releva un aspect extrem de sensibil. Riscul ocuparii unui post de o persoana nepotrivita este imens!  Un angajator serios nu-si permite sa greseasca. Inclusiv pentru el exista o intima convingere in privinta rezultatelor la poligraf. Coroborate cu alte elemente pe care le are la dispozitie angajatorul, testul poligraf infirma sau confirma supozitiile acestuia. Pentru tine, angajatorul care isi respecta blazonul, principiul celeritatii este la fel de important ca pentru magistrat. Am aflat acest lucru, suplimentar! 🙂

2) Un alt aspect pe care l-as sublinia aici este ca statutul expertului criminalist care, conform Ordonantei nr. 75 din 24 august 2000 privind autorizarea expertilor criminalisti modificata prin Legea nr. 488 din 11 iulie 2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 75/2000 privind autorizarea expertilor criminalisti publicat in Monitorul Oficial, se poate specializa in diferite domenii de expertiza, inclusiv in evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf echivaleaza stiintific si juridic, in mediul civil de desfasurare a activitatii profesionale, cu statutul psihologului examinator acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania si specializat in evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf.

3) Aspectele de contradictorialitate in privinta examinarilor poligraf exista inclusiv in interiorul Justitiei. Sunt magistrati pentru care intima convingere comporta „proba poligraf”. Sunt magistrati pentru care intima convingere nu comporta „proba poligraf”. Consideram ca toti magistratii sunt adeptii principiului celeritatii. Ori „proba poligraf” concura atat la celeritatea din sistemul de justitie, cat si la cea din mediul civil. 

Din ultimele examinări poligraf

Laborator_Poligraf_Les_Alin_examinare_2016

Cum reactioneaza un subiect nesincer cand accepta testul poligraf in firma pentru investigarea unui prejudiciu in cuantum de 50 000 euro: inchide ochii (examinatorul tastand OCH pentru a scoate in evidenta ca pe intreg parcursul examinarii subiectul a tras un pui de somn), isi aseaza mana cum doreste, isi impune o stare de yoga mentala si transmite, indirect, examinatorului: „Cand iti termini treaba, ma trezesti si pe mine!”.

In schimb, ca sofer, subiectul este intrebat daca autovehiculul firmei il conduce cu ochii inchisi. 

Alin Leș

psiholog

consultant, formator, expert in Criminologie si Stiinte Criminale

Alin Les - psiholog expert criminolog - SRCC - ELSA Constanta 2015 - 27

Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu

Presedinte

©2016. Toate drepturile rezervate

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.