Studiile aprofundate despre psihopatie arata ca aceasta este de doua feluri: functionala si disfunctionala. Unde exista linia de demarcatie intre ele? Nici pe departe de prezenta in sine a asa-zis atributelor psihopatice, ci in felul in care ele se combina si de nivelul lor.

Mehmet Mahmut et co. de la Universitatea Macquarie (Australia, https://www.mq.edu.au/) au realizat un studiu recent prin care au demonstrat existenta unor diferente semnificative neuropsihologic intre diagramele creierului de tip disfunctional. Mai exact, atat la psihopatii criminali, cat si la psihopatii non-criminali (civilii din business, familie, relatiile interpersonale cotidiene in arii diverse de activitate profesionala), diferentele se regasesc la nivelul cortexului orbito-frontal, acea zona din creier care regleaza gradul de proportionalitate al emotiilor in luarea deciziilor.

Expertiza criminologica (nu psihologica, nu medico-legala, nu psihologica judiciara) este acceptata si in instantele din Romania ca proba extrajudiciara. In functie de obiective, o astfel de expertiza/evaluare impune elemente care vizeaza si tine cont atat de DSM IV-TR si V, dar si de ICD-10, OPD-2 sau aspecte concrete decriptate in “sistemul” Lacan.

Expertiza criminologica reprezinta un nou tip de “Intercity” in justitia din Romania si implica un cumul serios de cunostinte din sfera juridica, judiciara, psihologic-clinica, psihiatrica si criminologica.

Concluzia finala a lui Mahmut et co. (Mahmut, M.K., Homewood, J., Stevenson, R.J., The Characteristics of Non-Criminals with High Psychopathy Traits: Are They Similar to Criminal Psychopaths?, in Journal of Research in Personality 42, 3/2008, pp. 679-692) este urmatoarea: calitativ, cele doua grupuri nu sunt distincte in populatie. Cele doua grupuri trebuie vazute ca “elemente” pe acelasi podium, dar care ocupa pozitii diferite pe un “continuum neuropsihologic”.

Alin Leș

psiholog

consultant, formator, expert Criminologie si Stiinte Criminale

Alin Les - psiholog expert criminolog - SRCC - ELSA Constanta 2015 - 27

Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu

Presedinte

©2016. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.